asztma
#Betegségek

A dohányfüst csökkenti az asztma-gyógyszerek hatását

2014.05.07.
1 perces olvasási idő

A passzív dohányzás több káros hatása ismert, a Chest folyóiratban közölt vizsgálat a gyermekkori asztma kezelésében betöltött negatív szerepére hívja fel a figyelmet.

Füstös otthonok, beteg gyerekek

A dohányzás károsítja az egészséget, de mindenki a saját egészségéért felel – vélekednek gyakran, akiknek a füstölgés a A dohányfüst csökkenti az asztma-gyógyszerek hatásátmindennapok része. A passzív dohányzás azonban a környezetet is érinti, különösen igaz ez a lakáson belül elszívott cigaretták esetében.

A zárt térben keletkező füst épp akkora veszélyt jelent a nem dohányzó egészségre, mintha a másik fél is rágyújtana. Régóta tudjuk, hogy a dohányfüsttel teli levegő belélegzése a kisgyermekekre különösen veszélyes: rontja a tüdő működését, hajlamosít az olyan krónikus betegségekre, mint az idült hörghurut és az asztma – sorolja dr. Hidvégi Edit gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa. A friss kutatás arra is rávilágít, hogy nemcsak a betegség kialakulásában van szerepe, de a passzív dohányzás a kezelés eredményességét is csökkenti.

Erősebb tünetek, mellékhatások

A 19 vizsgált gyermek esetében 9 szülei dohányoztak, míg 10 családban füstmentes levegőt szívtak a gyermekek a lakásban, autóban egyaránt. A kutatók megállapították, hogy a dohányzó családban felnövő gyermekek szervezetében kevesebb HDAC2 enzim volt kimutatható, s emiatt kevésbé reagáltak az inhalációs szteroid kezelésre. Náluk a tünetek erősebben és gyakrabban jelentkeztek, magasabb dózisú, így több mellékhatást okozó szteroid kezelésre volt szükségük.

Kerüld a dohányzást zárt térben!

A HDAC2 nevű enzim nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a szteroidok gyulladáscsökkentő hatásukat kifejtsék, így érthető, hogy az enzim csökkent mennyisége következtében miért reagáltak rosszabbul a gyerekek a kezelésre. A passzív dohányzást elszenvedő gyerekeknél felére csökkent az enzim aktivitása – figyelmeztet dr. Hidvégi Edit. Az inhalált asztma elleni gyógyszerek segítenek a betegség tüneteit csökkenteni, a súlyosabb rohamokat megelőzni, ezért lényeges, hogy hatásukat a lehető legjobban ki tudják fejteni.

www.allergiakozpont.hu