asztma
#Betegségek

Érdemes lecserélni a szőnyegeket asztma esetén?

2012.07.26.
1 perces olvasási idő

Az asztmát kiváltó faktorok számának csökkentése az egyik legfontosabb lépés a rohamok megelőzéséhez, amit csak tenni lehet a gyerek érdekében.

A különféle anyagokból készült szőnyegek rengeteg, allergiát kiváltó forrást (allergént) tudnak tárolni magukban, melyek az asztmás rohamot kiválthatják. Különösen problémás, ha a hálószobában is van szőnyeg, mivel egész éjszaka ki van téve a beteg az allergén forrásoknak. A különféle kemény anyagú padlóburkolókat (linóleum, járólap, parketta vagy más fa anyagú borítás) sokkal könnyebb tisztítani a különféle szennyezőktől és allergénektől (por, pollen, háziállatszőr és mások).

A szőnyeg gőzöléssel vagy nedvesen történő rendszeres tisztítása segíthet megelőzni az allergének felgyülemlését, azonban ha az nem elégséges, mindenképp érdemes lecserélni a szőnyeget valami másra, ami nem okoz allergiát.

Abban az esetben, ha szintetikus padlóburkolót választ, nem árt odafigyelni, mert azok különféle gázokat ereszthetnek ki magukból, illékony szerves vegyületeket (VOC), melyek csak ronthatnak az asztmás beteg állapotán. Ezen anyagok többsége ugyan kiszellőzik pár nap után, azonban egyesek intenzívebben és többet bocsájtanak ki az irritáló vegyületekből, mint más anyagú burkolóelemek. Nem árt ezt a tényt figyelembe venni az új, szőnyeg-helyettesítő vásárlásánál.

Nem árt elvinni a gyereket egy részletes allergiatesztre, ugyanis ha már ismeretes, hogy mi okozza pontosan az allergiás reakciót, úgy könnyebb a védekezés ellene.

(N. L.)