asztma
#Betegségek

Edzés által kiváltott asztma

2024.02.19.
2 perces olvasási idő

Ha asztmás vagy, tüneteid edzés közben, előtt vagy után is felléphetnek, ezt edzés által kiváltott asztmának (EIA) nevezik. Az edzés szűkíti a légutakat, ami kiválthatja a tüneteket. Mit tehetsz?

Milyen tünetek jelentkezhetnek?

  • zihálás, szorító érzés vagy fájdalom a mellkasban, köhögés vagy légszomj edzés közben vagy után,
  • könnyen elfáradsz edzés közben vagy után,
  • köhögés a szabadban való aktív tartózkodás után,
  • nem tudsz néhány percnél tovább futni megállás nélkül.

A testmozgás által kiváltott asztmában szenvedő betegeknél 5-10 perccel az edzés megkezdése után jelentkezhetnek a tünetek (bár néhány csak azután jelentkezik, hogy abbahagyod). A tünetek általában a tevékenység abbahagyása után 5-10 perccel tetőznek, és egy óráig vagy tovább is tarthatnak.

Ha úgy gondolod, hogy ez téged is érint, szólj szüleidnek, mert orvoshoz kell fordulnod.

Mi okozza?

Az egyik gyakori kiváltó tényező a hideg, száraz levegő belélegzése. Edzés közben ez még rosszabb, mert ilyenkor hajlamosak vagyunk gyorsan, felületesen és szájon keresztül lélegezni. Így a tüdőt elérő levegőből hiányzik a melegítő és párásító hatás, orron keresztül lélegezve valósul meg.

Néha csak akkor érezheted a tüneteket, ha a levegő meleg, de szennyezett vagy tele van virágporral. Előfordulhat úszás közben is, ha érzékeny vagy a medencéből kiáramló klórgőzökre. Mindezek a különböző kiváltó tényezők hörgőszűkületet okozhatnak, ami blokkolja a levegő áramlását és megnehezíti a légzést.

Hogyan diagnosztizálható?

Elsősorban orvosi vizsgálat szükséges a diagnózis felállításához. Lehet, hogy futnod kell egy futópadon 6-8 percig, vagy el kell végezned azt a tevékenységet, amely a tüneteket kiváltotta.

Hogyan kezelhető?

Az edzés közben jelentkező asztma kezelésének és a tünetek megelőzésének legfontosabb módja annak biztosítása, hogy az asztmád kontroll alatt tartsd, még akkor is, ha éppen nem sportolsz. Ez azt jelenti, hogy kerülni kell a kiváltó okokat, és az asztma elleni gyógyszereket az előírt módon kell szedni.

Ha tudod, hogy a testmozgás általában asztmás tünetekhez vezet, az orvos valószínűleg azt fogja javasolni, hogy vegyél be gyógyszert edzés vagy nagyon aktív tevékenység előtt. Kétféle gyógyszert írhat fel a tünetek megelőzésére:

Hörgőtágítók: ezek gyorsan ellazítják a légutak körüli izmokat. Ha edzés előtt veszed be, megakadályozzák az általa kiváltott légutak beszűkülését. A hörgőtágítók segíthetnek a tünetek gyors enyhítésében is, amikor azok előfordulnak.

Gyulladáscsökkentő gyógyszerek: ezek idővel enyhítik a légutak gyulladását. Segíthet megelőzni a duzzanatot és a túlzott nyálkaképződést, ami még szűkebbé teheti a légutakat. Általában minden nap be kell venned, még akkor is, ha jól érzed magad, és nincsenek tüneteid.

Ha gyógyszeres kezelés alatt állsz, de mozgás közben még mindig légzési nehézségeid vannak, értesítsd orvosod a gyógyszeradagok módosítása és a jobb eredmény érdekében.

Mit tehetsz te magad?

Ha az asztma jól kontrollált, az asztmás emberek bármit megtehetnek, amit társaik. Sok olimpiai sportoló asztmás, ami nem akadályozza meg őket a sportban.

Íme, néhány tipp:

Körülbelül 15-30 perccel edzés előtt vedd be az előírt asztma elleni gyógyszert.

Edzés előtt melegíts be, hogy elkerüld a mellkas feszülését. A bemelegítő gyakorlatok tartalmazhatnak 5-10 perces sétát vagy bármilyen más könnyű tevékenységet, valamint nyújtó- vagy hajlékonysági gyakorlatokat.

Edzés közben lélegezz orron keresztül.

Tarts rövid pihenőt, ha úgy érzed, szükséged van rá.

Ha a tünetek megjelennek, lassíts le. Ha a tünetek rosszabbodnak, hagyd abba az edzést. Ne próbáld figyelmen kívül hagyni a tüneteket – ez veszélyes lehet, és súlyos fellángolást okozhat.

Nagyon hideg időben a legjobb, ha nem sportolsz a szabadban. Ha hűvös van, segíthet, ha símaszkot vagy sálat viselsz a szádon és az orrodon.

Ha rossz a levegő minősége vagy magas a pollenszám, akkor sportolj beltérben.

Mindig vidd magaddal az asztma elleni gyógyszereid. Tartsd kéznél és ellenőrizd az inhalátort is, hogy ne legyen üres.

(KamaszPanasz - kidshealth.org)

Kapcsolódó címkék

asztma