asztma
#Betegségek

Asztmás lehetek? - Az orvos válaszol

2015.08.01.
1 perces olvasási idő

18 éves fiú vagyok, krónikus allergiám van. 1 éve rendszeresen sportolok és egy-egy hosszabb futás után sípol a tüdőm, kivörösödik az arcom és nehezen lélegzek, fáj és szédülök. Ezek később lassan szűnnek. Lehet, hogy asztmás vagyok? - Válogatás az Orvos válaszol rovat cikkeiből.

Kedves Kérdező!

Leírt panaszaidat terhelés indukálta asztmának (effort induced asthma) hívjuk. Allergiás fiatal egyéneknél gyakoribb, mint idősebb asztmásoknál (lehet, hogy az idősebbek nem szaladgálnak annyit?).

Ne keseredj el és sportolj tovább bátran. Olimpiát is nyertek már asztmás betegek, és nagyon sok élsportoló is asztmás. Ha jól be van állítva antiasztmatikus kezelés, többé nem gond a sportolás. Lehet, eddig nem figyeltek fel orvosai erre a hajlamodra, pedig csak egy légzésfunkiós vizsgálatra lenne szükség terhelés előtt és után, de megteszi a csúcsáramlás mérés is, amit kis, zsebbe is tehető eszközzel lehet mérni.

Hogyan előzhető meg az asztmás roham?

A terhelés indukált asztmát a terhelés előtt kell megelőzni, pl. inhalátor alkalmazásával. Ezeket használni kell és panaszai megszűnnek. Természetesen el kell menni szakorvoshoz, lehetőleg tüdőgyógyász-allergológushoz és sportorvos is kell, hogy tudjon a dologról, ha versenyszerű sportot szeretnél űzni.

(Forrás: WEBBeteg - Dr. Brugós László)

Kapcsolódó címkék

asztma