asztma
#Betegségek

Az időjárás befolyásolhatja az asztmát

2023.05.20.
1 perces olvasási idő

Az időjárás hatással lehet az asztma egyes tüneteire. Több asztmával küszködő ember is tapasztalta, hogy a tünetek egyes időszakokban csak rosszabbak lesznek. De vannak olyanok is, akiknél a hirtelen időjárás-változás, mint például egy erős vihar vagy melegfront lehet a kiváltó ok.

A hideg, száraz levegő köztudottan erősíti az asztmás tüneteket. Jellemzően az asztmában szenvedő téli sportok szerelmeseit sújtja a probléma leginkább, akik sok időt töltenek a hideg levegőn, ráadásul komoly fizikai terhelésnek is kiteszik magukat, ami szintén ronthat az állapotukon. A száraz, szeles idő jobban felkavarja a levegőben terjedő pollent és gombaspórákat, és komoly problémát okoz az allergiások, az asztmások és az arra érzékenyek számára.

Ám sajnos nem ez az egyetlen olyan időjárás, amitől az asztmásoknak tartaniuk kell. A meleg, párás időjárás szintén növelheti az asztma intenzitását, részben a penészgombák terjedése miatt. Egyes helyeken pedig a meleg, napsütéses időjárás – a szennyeződések nagyobb koncentrációja miatt – okozhat gondokat.

Asztma és időjárás

De vannak, akiknél az esős és szeles időjárás – előbbi a penész, utóbbi a nagyobb pollenkoncentráció miatt – okozhat problémákat. Ha úgy érzed, hogy a te állapododat is befolyásolhatják egyes időjárási tényezők, mindenképpen konzultálj az orvosoddal! Vezess asztma-naptárt, amelyben leírod az egyes időszakokban tapasztalt tüneteket! Így segítheted az orvosod munkáját. Ha úgy gondolod, hogy az asztmádra egyes allergének vannak negatív hatással, kérj allergiatesztet orvosodtól.

Hasznos tippek

Miután sikerült megállapítanotok, hogy pontosan mi is az, ami intenzívebbé teszi az asztma tüneteit, ideje, hogy néhány olyan lépést megtegyél, amellyel csökkentheted a kellemetlen tünetek számát. Lássuk, mik is ezek!

  • Mindig nézd meg az időjárás-előrejelzést! A legtöbb előrejelzés már külön beszámol az egyes allergének koncentrációjáról, így például a pollenről.
  • Próbáld meg a lehető legkevesebb időt tölteni a szabadban, amikor a kiváltó növény hatása a legintenzívebb!
  • Nagyon hideg időjárás esetén viselj sálat, amely eltakarja a szád és az orrod. Ezzel ugyanis nagyban enyhítheted a tüneteket!
  • Zárd be az ablakot, hogy távol tartsd magadtól a penészt és a pollenféléket. Ez különösen fontos például éjszaka, hisz ilyenkor alszol és a tünetek éjszakai jelentkezése komoly problémákkal járhat.
  • Ha meleg van, kapcsolj bátran légkondicionálót! Ez nem csak azért jó, mert hűti a levegőt, hanem azért is, mert szárítja, tisztítja azt!
  • Ha nagy pollenkoncentrációt jósolnak, maradj a kora reggeli órákban zárt helyen. A pollen ugyanis ekkor a „legaktívabb”.
  • Ha egy mód van rá, ne nyírj füvet vagy ne gereblyézz faleveleket!
  • Mindig legyen nálad a gyógyszered! Így, ha netán probléma adódna, egyből tudsz cselekedni!

(KamaszPanasz - Cs. B.)