allergia
#Betegségek

Allergiakezelés természetesen

2023.08.11.
2 perces olvasási idő

Azok, akik allergiában szenvednek, nehezen birkóznak meg a tünetekkel, melyek kellemetlenek és a legváratlanabb helyzetben fordulnak elő. Bár sokféle kezelés létezik a különböző allergiákra, sokan mégis a természetes gyógymódokban bíznak. Szerencsére van néhány tipp, melyek segítségével jobban érezhetjük magunkat.

Az allergia megszüntetésének a legjobb módja, ha megkeressük az allergia forrását. Sajnos ez sok esetben nem lehetséges. Előfordul olyan, hogy az allergia típusától függő kezelés után is fennáll a probléma.

Több féle gyógyszer létezik a tünetek enyhítésére különböző hatékonysággal. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a természetes gyógymódok is jótékony hatással lehetnek az allergiára. A homeopátia rendkívül hasznos kezelésnek bizonyulhat az allergiával szemben. Íme, néhány tipp a leghatékonyabb természetes gyógymódok közül.

Légtisztító

A légtisztítókban alapvetően van egy HEPA szűrő, mely segítségével megelőzhetjük az allergiás tüneteket. Az allergiás tünetek fő okai a levegőben található allergének, mint a spórák, állati szőrök, penészgomba vagy a pollen. Ezek levegővétellel jutnak a szervezetünkbe, ezért jönnek gyakran váratlanul az allergiás tünetek.

A légszűrőt abba a szobába kell elhelyezni, amely a legtöbb allergént tartalmazza. Például helyezzük abba a helyiségbe, ahol a háziállat a legtöbb időt tölti. Annak érdekében, hogy a levegőszűrő maximális hatékonysággal tudjon dolgozni, tartsuk zárva az ajtót és az ablakokat abban a helyiségben, ahová elhelyeztük. Tegyük nehezen elérhető helyre, főként a család gyermektagjai miatt.

Ne használjunk ózon tartalmú légtisztító készülékeket, mivel ez veszélyes lehet az egészségre, és akár az allergia tüneteit is súlyosbíthatja.

Neti kanna

A neti kanna egy meglehetősen egyszerű eszköz, amely első látásra nem tűnik túl hasznosnak, viszont kontrollálja az allergiát. Nagyszerű módja lehet az orrmelléküreg tisztításának, így megszabadulhatunk az allergénektől és az irritációtól a légutakban. A neti kannák használói közül csupán 10 százalékuk számolt be kellemetlenségről, mint például maró érzés és orr irritáció. Használatának gyakorisága az orr irritációjának súlyosságától függ.

Ha a tünetek súlyosak, naponta ajánlott az orr öblítése, és ha a tünetek szűnnek, akkor elég hetente kétszer, háromszor öblíteni. A kezelés sóoldattal történik: keverjünk össze 1 liter desztillált vagy forralás után lehűtött vizet 2-3 teáskanál nem ionizált vízzel. Vannak, akik adnak hozzá 1 evőkanál szódabikarbónát, hogy jobb hatást érjenek el, de erre a hatásra nincs bizonyíték. Miután feltöltöttük a kannát, hajoljunk egy tál fölé 45 fokos szögben, és óvatosan öntsük az oldatot az orrlyukakba.

Akupunktúra

A hagyományos kínai orvoslás jótékony hatással van az allergiára. Ennek az az oka, hogy az akupunktúra csökkenti a szezonális allergia tüneteit, és ösztönzi az immunrendszert. Ideális esetben az akupunktúrás kezelést az allergiás szezon előtt egy hónappal el kell kezdeni.

Kvercetin

A kvercetin egy természetes anyag, amely megtalálható több élelmiszerben is, például a hagymában és az almában. Ez az anyag olyan hatással van a szervezetre, mint az antihisztamin, enyhíti az allergiás tüneteket.

A piacokon számos jótékony hatású zöldséget és gyümölcsöt találunk, amelyek tartalmaznak például bromelaint és C-vitamint, ezek csökkenthetik az allergiás tüneteket. Az ajánlott napi adagról kérdezd meg orvosod!

(KamaszPanasz)