allergia
#Táplálkozás

Allergiát enyhítő tippek egyenesen a konyhából

2023.05.26.
2 perces olvasási idő

Tombol a parlagfű szezon. A gyötrő tünetekre mindenki gyors megoldást szeretne találni, de a patikában kapható szerek előtt érdemes egy próbát tenni néhány otthoni praktikával.

A szezonális allergiát, mint például a szénanáthát, a levegőben szálló pollenek hatására fellépő túlérzékenység okozza. Az irritációt az okozza, hogy az immunrendszer fenyegetésként azonosítja ezeket a részecskéket, és elkezd ellenanyagot termelni. Amikor az allergiás ember találkozik az érzékenységet okozó allergénnel, a szervezetében hisztamin szabadul fel, amely végül kiváltja a viszketést, duzzanatokat és a nyálkatermelést.

Hogyan lehet házi praktikákkal enyhíteni az allergia tüneteit?

Bizonyos esetekben a gyógyszeres kezelés hozza meg a kívánt hatást, viszont vannak, akiknél beválnak a természetes gyógymódok is. Ilyen például a tudatos táplálkozás. Ez alapvetően egy egyszerű megoldás, hiszen egy kis odafigyeléssel sokat javulhatnak a tüneteid. Ráadásul a hozzávalókat valószínűleg megtalálod a spájzban.

C-vitamin

A C-vitamin egy közismert immunerősítő, ami a gyulladás csökkentésével nyújthat segítséget az allergiával szemben. Számos élelmiszer gazdag C-vitaminban: chili, kaliforniai paprika, brokkoli, kelkáposzta, papaya, eper, karfiol, kelbimbó és ananász – mindben több C-vitamin van, mint a narancsban.

Tipp: Készíts zöld turmixot ezekből az összetevőkből, és töltsd fel magad C-vitaminnal! Remek napindító csemege!

Fokhagyma, hagyma, alma: remek quercetin források

A quercetin egy olyan flavonoid, ami rengeteg gyümölcsnek és zöldségnek ad színt. A allergiaquercetin antihisztaminként és gyulladáscsökkentőként viselkedik, így segít megakadályozni az allergiás reakció léterjöttét. A fokhagyma, a hagyma, az alma, a cayenne-i bors és a kapor természetes forrásai ennek az anyagnak, így érdemes ezeket az alapanyagokat gyakran használni allergiaszezonban.

Tipp: Készíts vöröshagymalevet orrdugulás ellen! Adj egy karikára vágott vöröshagymát 4 pohár vízhez, és ízesítsd mézzel. Garantált megkönnyebbülést hoz, ha allergiás náthával küzdesz.

Alma és dió

Számos kutatás kimutatta már, hogy a rendszeres almafogyasztás véd az allergia ellen. Az alma egyrészt quercetint tartalmaz, másrészt a héja gazdag a polifenol nevű antioxidánsban. A diónak magas az E-vitamin és a magnéziumtartalma. A magnézium véd a zihálás és a köhögés ellen, az E-vitamin pedig erősíti az immunrendszert.

Tipp: Könnyű, egészséges nasit készíthetsz néhány pillanat alatt: vágj fel egy almát cikkekre, szórj mellé egy kisebb marék diót és csipegesd el a kettőt együtt. Nagyon finom és segít az allergia leküzdésében is.

Almaecet

Az almaecet gyorsan segít a viszketésen, a tüsszögésen és a köhögésen. Gátolja a hisztamin felszabadulását és csökkenti a szervezetben lévő gyulladást. Emellett hosszú távú használata támogatja az immunrendszert és segít csökkenteni a jövőbeli allergiás rosszullétek súlyosságát.

Tipp: Amikor a legelviselhetetlenebb az allergia, adj 2-3 evőkanál almaecetet egy pohár vízhez és reggeli előtt hajtsd fel. Ha nem szereted a savanykás ízét, édesítheted egy picit.

Csalánlevél és menta

Talán épp most nincs a konyhában menta, de könnyedén termeszthető akár a konyhaablakban is, de ma már majdnem minden boltban lehet kapni cserepes fűszernövényeket. Csalán pedig bioboltokban könnyen hozzáférhető, hiszen népszerű gyógynövény teaként fogyasztva. A csalán és a menta is természetes antihisztaminok, és együtt igazi allergiaellenes tea készíthető belőlük.

Tipp: Főzz 1 teáskanál csalánlevelet és 1 teáskanál mentalevelet együtt, majd adj hozzá mézet vagy citromot az ízéért. A mézzel azért vigyázz, mert a pollenallergiások egy része érzékenyen reagálhat rá!

(KamaszPanasz - B.Zs.)