Főoldal / LÉLEK / Karácsony a világ körül: Amerika
  2020-12-23

Karácsony a világ körül: Amerika

Az amerikai Mikulás, vagyis Santa Claus, 1860-ban született az USA-ban, és nevét a holland telepesekkel együtt érkezett Sintaklaus után kapta. Bár a hollandok már a 17. században magukkal hozták Sintaklaust, Amerikában egészen addig nem töltött be jelentős karácsonyi szerepet, míg 1809-ben fel nem tűnt Washington Irving egyik novellájában. Ekkor azonban még St. Nicholas-ként ismerték, akinek sem piros ruhája, sem rénszarvasfogata nem volt, ám ugyanúgy minden évben ajándékot hozott a gyermekeknek.
Adventi koszorú készítése
Advent időszaka a karácsony előtti 4. vasárnappal, más értelmezésben a Szent András napjához (november 30.) legközelebbi vasárnappal veszi kezdetét. Az adventi koszorú készítése a XIX. században jött divatba, de a hagyomány gyökerei a pogány korba nyúlnak vissza, amikor örökzöld ágakkal, fagyönggyel, magyallal ünnepelték a téli napéjegyenlőség idejét. A fagyöngy egyébként a kelták szent növénye volt. A téli napéjegyenlőség a kelta hitvilág szerint a fény újjászületésének ünnepe.

Adventi koszorú készítése

St. Nicholas 1863-ban kapta a Santa Claus nevet és ettől kezdve hordja a jól ismert piros ruhát, ekkor kapta a rénszarvasokat és a szánkót, és azóta lakik – az amerikai gyermekek szerint – az Északi - sarkon. Amíg nálunk, Magyarországon van Mikulás ünnep december 6-án, és Karácsonykor a Jézuska hozza az ajándékot, addig az amerikai gyerekeknek csak a Santa Claus hozza az meglepetéseket, méghozzá szenteste éjjel, így míg nálunk 24-én este van ajándékbontás, Amerikában 25-én reggel.

A fát általában advent elején állítják fel és folyamatosan dísztik. Ez főleg akkor jellemző, ha sok a távol élő rokon, akik ajándékot küldenek, így folyamatosan kerülnek a csomagok a fa alá, de ekkor is csak 25-én reggel lehet bontani.

A vacsora 24-én este sokszor nem csak családi, hanem baráti esemény is, alapszabály, hogy senki se legyen egyedül karácsonykor, ezért néha a karácsonyi vacsora is inkább házibulira emlékeztet.

Az ajándékbontás viszont bensőséges: reggel, pizsamában, kakaóval, sütivel. A hagyományos amerikai karácsonyi vacsora sült pulyka zöldségekkel és mártással, ami leggyakrabban áfonyából készül. A desszertként általában aszalt gyümölcsökkel töltött sütemény, sütőtökpite, és konyakos szósszal kínált karácsonyi puding kerül az asztalra.

- hirdetések -

Szeretik kivilágítani otthonaikat

Az amerikaiak imádják otthonaikat karácsonyi pompába öltöztetni, és igazán nem lehet rájuk fogni, hogy fukarkodnának a dekorációval. Házaikat kültéri izzókkal világítják ki, belül girlandok, magyallal díszítet fenyőágak, mikulásfigurák, karácsonyi zoknik, és a néha kissé túldíszített karácsonyfa gondoskodik a kifogástalan ünnepi hangulatról. Az Egyesült Államok nemzetiségi szempontból rendkívül sokszínű ország, ami a különböző régiók eltérő karácsonyi szokásaiban is megnyilvánul.

Pennsylvaniában például a morva kolónia putz néven miniatűr tájképet installál a fenyőfa alá, ugyanebben az államban a német származású gyermekeknek a Belsnickle hozza az ajándékot, aki azonban meg is dorgálja őket virgácsával, persze csak ha rosszak voltak.

A déli államokba Európából bevándorló korai telepesek utódai a karácsonyi időszakban üdvözlőlapokat küldenek távoli ismerőseiknek, örömujjongás közepette előszeretettel durrogtatják fegyvereiket és sok helyütt tűzijátékokat rendeznek. Alaszkában a betlehemező gyermekek egy rúdra kötött csillaggal járnak házról házra, miközben egy másik csapat Heródes embereit imitálva megpróbálja megszerezni a csillagot. A bejárati ajtót itt gyakran ananásszal díszítik, ami a vendégszeretetet jelképezi.

Washington D.C.-ben egy óriási fenyőfát állítanak, majd ünnepélyes keretek közt kerül sor az elnöki lámpagyújtásra. Bostonban városszerte utcai kórusok zengik a karácsonyi melódiákat, akik csengővel a kezükben gondoskodnak az ünnepi hangulatról. New Orleans-ban utcai parádékat rendeznek, ahol egy karácsonyi díszbe öltöztetett ökröt is felvonultatnak a karneváli menetben. Philadelphiában is hasonlóan ünnepelnek a mummers parádén a mókás jelmezekbe öltözött, táncoló, mulatozó felvonulók.

Arizónában és Mexikóban a Las Posadas nevű ceremónia keretében szerepjátékokat játszanak, melyen felelevenítik a kis Jézus születését és a Szent család menekülését. A napfényes Kaliforniába szörfdeszkán, Hawaii szigetére pedig természetesen hajóval érkezik a Santa Claus, aki partraszállás után szétosztja az ajándékokat, majd sor kerül a szabad ég alatt tartott nagy karácsonyi lakomára. Coloradóban az ünnep tiszteletére hatalmas csillagokat cipelnek fel a hegytetőre, amiket kilométerekről is látni.

Az amerikai lengyelek karácsony estéjén szénát szórnak a konyhapadlóra és asztalterítő alá, hogy emlékeztesse őket a kis Jézus szülőhelyéül szolgáló jászolra, és a karácsonyi asztalhoz két plusz teríték is kerül, ha Mária és József menedéket keresne a házban. Új-Mexikó egyes részein homokkal töltött papírzacskókból készült mécseseket helyeznek az utcákra és a háztetőkre, hogy a mécsesek fényével megvilágítsák a kis Jézus útját.

(KamaszPanasz)