költözés
#Lélek

A költözködés veszélyei

2009.07.22.
1 perces olvasási idő

Az életük során háromnál több alkalommal lakóhelyet változtató fiatalok között sokkal magasabb az öngyilkossági kísérletek aránya. A szülők figyelmét sokszor annyira lekötik a költözés részletei, hogy észre sem veszik, a változás mekkora hatást gyakorol gyermekük lelki világára.

A pszichológusok figyelmeztetése nem alaptalan: a gyerekek gyakran észrevétlenül izolálódnak, depresszióssá válnak. Újabb vizsgálatok ráadásul azt bizonyítják, hogy a kamaszok a kisebb gyerekeknél többszörösen veszélyeztetettebbek. Az addigi életük során háromnál több alkalommal költözködő 11 és 17 év közti fiatalok kétszer gyakrabban fordulnak szembe önmagukkal, mint a lakhelyüket addig még soha sem változtató fiatalok. A megfigyelések szerint a költözések számának növekedésével arányosan nő az öngyilkossági kísérletek aránya.

Az elszigetelődés veszélye

A személyiségfejlődés lelkileg nyugtalan időszaka egyébként is megterhelő a kamaszok számára, pláne ha a szülők munkájával együtt járó költözködés miatt a fiatal sehol sem tud igazán gyökereket ereszteni. Megszakadnak a már kialakult, jól működő baráti kötelékek, az új környezet, a beilleszkedés pedig számtalan további stressz forrása lehet. A költözködés hevében a szülők valóban hajlamosak figyelmen kívül hagyni gyermekük megbolydult lelkivilágát, ami miatt a kamasz még inkább elszigetelődik, hiszen barátai sincsenek, akikkel meg tudná osztani lelke gyötrelmeit.költöztetés

A mai felgyorsult világban egyre több család kényszerül lakóhelyet váltani. Ezért rendkívül fontos, hogy költözéskor a szülők fokozottan ügyeljenek a gyerek megbolydult lelki-mentális életére. Különösen fontos lehet a depresszióra utaló jelek felismerése, a viselkedésbeli eltérések nyomon követése. A halálvágyat vagy a halállal kapcsolatos megnyilvánulásokat sohasem szabad figyelmen kívül hagyni.

A régi kapcsolatok ápolása

Meglehet, hogy egyes fiatalokat egyáltalán nem viseli meg a költözködés körüli, utáni hercehurca, de a többségnek időre és segítségre van szüksége az alkalmazkodáshoz. Nem szabad, hogy magukra maradottnak érezzék magukat: biztatni kell a régi barátságok ápolását, a találkozásokat. Az e-maileknek köszönhetően, a webkamerák világában nem nehéz életben tartani, napi szinten ápolni a távolba szakadt barátokkal szövődött régi barátságokat sem. Egy-egy látogatás, „ottalvós” találkozás felejthetetlen perceket tartogathat mindkét fél számára, s segít átvészelni a beilleszkedés stressszterhes időszakát.

Sokat jelent, ha a költözés, az otthonváltás ténye nem váratlanul éri a fiatalt. Érdemes minél többet beszélni a várható eseményekről, esetleg felkeresni a leendő otthont, az új szomszédokat.

(O.K.T.)