válás
#Lélek

Elvált szülők gyermekeként

2010.04.28.
1 perces olvasási idő

Az olyan, mintha a családi képet kettétépnéd, de nem tudod már visszaragasztani, mert hiányzik egy darab. Az a darab hiányzik, ami a szüleidet összetartotta.

TE nagyon szeretnéd megtalálni ezt. Aztán hetek, vagy hónapok múlva rájössz, hogy nem tudod. Addig az a sok szenvedés… A szerencsésebbek „megússzák” egy válóperrel, feltéve, hogy a szülők könnyen megegyeznek a vagyonelosztással és gyerekelhelyezéssel kapcsolatban. De vannak akiknél ez hónapokig, sőt akár évekig is elhúzódhat, főleg ha a gyerek elhelyezése miatt is pereskednek.

Ezek a hivatalos részei, de ez annyira nem érdekli azokat, akiknek most válnak a szülei, hisz tudom, hogy most is azon jár az agyuk, hogyan hozhatnák össze újra szüleiket. Ez általában csak a mesékben sikerül. Én, aki saját tapasztalataim alapján írom le, mi is játszódhat le benned, azt ajánlom, ne úgy éld meg ezt, mint a világvégét.

Jobb, mint az állandó balhé!

Vannak olyan családok, ahol a szülők nem válnak el, mégis sokkal jobb lenne, ha elválnának, mert folyton veszekszenek, az egyik szülő sosincs otthon, nem dolgozik, vagy esetleg iszik. Nos, ha ezek közül ráismertél a te családodra, akkor se búslakodj! Hidd el, sokkal jobban jártatok te és a szüleid is. Feltéve ha a szüleidnek sikerül egymással jó kapcsolatot kialakítaniuk, ami nem ritka (persze vannak kivételek).

Vannak előnyei is...

Nyolc év távlatából könnyen beszélek, hiszen már nem visel meg a dolog, sőt, hozzá vagyok szokva. Van egy csomó jó dolog, ami a válással jár. Például kétszer kapsz karácsonyi, szülinapi ajándékot, vagy kétszer mentek nyaralni, esetleg kétszer kapsz zsebpénzt. A hátulütőket azt hiszem, magadtól is tudod, szóval nem szívesen ecsetelném. Egy biztos, a válás vagy megkönnyíti vagy megnehezíti az életedet. Szerintem nagyon fontos, hogy mindkét szülővel jó maradjon a kapcsolatod, és erre nem szabad, hogy rányomják bélyegüket a veszekedéseik.

Fontos a kapcsolattartás

Neked mindkettőjükre ugyanolyan szükséged van, még akkor is, ha az egyikőjük csak másodlagos szerepet kap. Attól még, hogy az ő kapcsolatuk véget ért, a tiédnek nem kell megszakadnia, hiszen ez egy teljesen másfajta kötődés. Egyáltalán nem baj, ha mindennap tartod a kapcsolatot azzal a szülőddel, akivel nem élsz együtt.

Szerencsésnek mondhatod magad, ha egy városban laknak a szüleid. Akkor sokkal nehezebb a helyzet, ha mondjuk 180 km választ el apukádtól. De olyan nincs, hogy nincs, tehát ezt is meg lehet oldani egy csomó ingázással. Azt ajánlom ne halj bele, ha nagyon távol költöztél szeretett apudtól vagy anyudtól. Mindent meg lehet oldani, de semminek sem a kulcsa az önsajnálat. És különben is még pár év és már a saját utadat járod, vagy nem? Akkor pedig TE irányítod a jövődet, és remélhetőleg nem követed el ugyanazt a hibát, mint a szüleid.

(Sz.D.L.)