válás
#Lélek

Csonka családban élni

2020.10.11.
1 perces olvasási idő

Kettő helyett egy szülővel élni együtt komoly érzelmi törést, lelki kavarodást okozhat. Egy haláleset vagy válás teljesen megváltoztatja addigi életed. Persze, szereted a gondoskodó nagyszülőt és nagybácsit is, azonban lelked mélyén mindennapi, ép, anyás-apás családról álmodsz.

Rettenetes fájdalmat jelenthet az édesanya vagy édesapa halála, ami az elhagyottság érzése miatt időnként dühöt is kiválthat a gyerekekből. Fel lehet lélegezni, ha hosszas szócsatákat, hangos veszekedéseket követően a szülők útjai elválnak, ám ha megjelenik a színen az anya új párja, kevésbé lelkesítő a helyzet.

Beszélj róla

Csonka családban élni nem egyszerű; sokat segít, ha van kivel megbeszélned az érzéseidet. Szerencsés esetben a környezetedben is találhatsz megbízható felnőttet, de az is hasznos lehet, ha hozzád hasonló helyzetben lévő fiatalokkal osztod meg a problémáidat. A hozzád közel állókkal feltétlenül meg kell beszélned, milyen érzéseid vannak bizonyos dolgokkal kapcsolatban. csonka család

Időzavarban vagy?

Ha nincs időd arra, hogy eleget lehess együtt az anyukáddal vagy az apukáddal, a helyzeted nem túl kedvező. A csonka családokban az egyik szülőnek két ember helyett kell helytállnia.

A munkája mellett gondoskodnia kell a gyerekekről, a házról, el kell végeznie a ház körüli munkákat. Természetesen mindkét szülő szeretne minél több időt tölteni a gyerekével is.

Ha valóban folyton időzavarral küszködtök, célszerű lehet fix családi együttléteket bevezetni a heti programba. Ilyenkor egy beszélgetés erejéig jöjjön össze az egész család, mondja el mindenki mi az, ami foglalkoztatja, türelmesen, figyelmesen hallgassátok meg egymást.

Oszd be okosan az idődet: szakíts időt egy meghitt családi együttlétre, s jusson időd egy-egy barátokkal töltendő esti programra is.

Hogyan segíthetsz?

Hasznossá teheted te is magad, ha segítesz a háztartásban, a ház körüli munkában. Osszátok el egymás között a házimunkát: a testvéreiddel ezáltal nagy terhet vehettek le a titeket nevelő szülő válláról, így több időt tud majd rátok szánni.

Egyetlen szülővel élni sokszor okoz komoly terheket, de a nehéz helyzetből profitálni is lehet. Azzal, hogy a hétköznapokban segítesz anyukádnak, apukádnak, megtapasztalhatod, hogy te is képes vagy hozzájárulni a család boldogulásához. Ezáltal új ismeretekre, új tapasztalatokra teszel szert, s általuk sokkal érettebbé, függetlenebbé és önállóbbá válhatsz.

(KamaszPanasz - O.K.T)