Szülőknek

#Szülőknek

577 db cikk a témában

4 mód, hogy felkészítsd a kamaszt az egyetemre
#egyetem
2022.08.29.

4 mód, hogy felkészítsd a kamaszt az egyetemre

A felkészítés már sokkal a végzős gimnazista év előtt elkezdődik. Ez idő alatt megtanulják, hogyan teremtsenek egyensúlyt a tanulás és a szórakozás között, azzal együtt, hogy döntéseket hoznak, és megpróbálják a legjobbat választani. Mindez megalapozza a felsőoktatási intézmény választását, és a kemény munkát, ami a felvételhez vezet.

Készítsük fel gyermekünket az elválásra!
#tábor
2022.07.13.

Készítsük fel gyermekünket az elválásra!

A honvágyat mindenki ismeri, még ha manapság sokan nem is tekintik többnek, mint a szüleiktől a nyári táborok vagy más oktatási és nyaralási programok által elszakított csemeték nyafogásának. Ezt a régi érzést azonban egy új jelenség bonyolítja: a modern szülők új nemzedéke, amelynek tagjai számára a korszerű technológia új lehetőségeket teremt, megpróbál a távolra került gyerekkel "együtt maradni", folyton telefonál és SMS-eket küldözget neki, szüntelenül igyekszik kapcsolatot fenntartani vele. Jobban aggódik és kevésbé képes kilépni akár csak egy rövid időre is a gyerek életéből, mint ahogy annak idején saját szülei tették.

#vita
2022.06.11.

Nem szabhatod meg, mit tegyek! Vita a kamasszal

"Majdnem 18 éves vagyok, nem szabhatod meg, mit tegyek!" Oh, a majdnem felnőttekkel való állandó harcok. A legtöbb szülő azzal szembesül, hogy ha egy szabályt próbál betartatni 17 és fél éves gyermekével, az így válaszol: "Hamarosan már nem korlátozhatsz!"

Kisokos osztálykirándulásra
#osztálykirándulás
2022.05.10.

Kisokos osztálykirándulásra

Közelednek az év végi osztálykirándulások. A kirándulásra, a szünidős barangolásokra, kempingezésre időben fel kell készülni. Ha már tudjuk a programot, keressük fel háziorvosunkat, és kérjük tanácsát, milyen védőoltásokra lehet szükségünk.

Hogyan kezelj egy felelőtlen tinit?
#felelőtlen
2022.05.02.

Hogyan kezelj egy felelőtlen tinit?

A gyereked egyre magasabb, máshogy néz ki, új dolgokat tanul minden nap. Ezért természetes, hogy elvárod tőle, hogy felelősebb legyen. Azonban ez nem fejlődik ki gyorsan, könnyen és természetesen a tiniknél.

Problémás tinik lázadása
#szülő
2022.04.20.

Problémás tinik lázadása

A lázadó viselkedés gyakran mély lelki problémákat rejt magában: a fájdalom, félelem és magány érzését. Az ilyen tinik gyakran fordulnak ki önmagukból ahelyett, hogy beszélnének róla valakivel. A fogalmat először Freud vezette be, amikor a pszichoterápiával kísérletezett.

Hogyan ösztönözd a kamaszt a mindennapi olvasásra?
#olvasás
2022.02.19.

Hogyan ösztönözd a kamaszt a mindennapi olvasásra?

Ahogy fejlődik a technológia, az olvasás feledésbe merül, így sok fiatal más elfoglaltságot talál. Vajon mit tehetsz annak érdekében, hogy gyermeked minden nap olvasson? Az olvasás mindenkinek fontos, így itt van néhány tipp, amivel ösztönözheted a tinit.

Tinédzserkori migrén és fejfájás
#migrén
2021.12.15.

Tinédzserkori migrén és fejfájás

A fiatalkori fejfájás egy gyakori probléma. Mire a kamasz betölti a 15. évet, biztosan fájt már legalább egyszer a feje életében. Persze előfordulhat, hogy a fejfájás tényleg csak az, aminek látszik, ám néha valami komolyabb is állhat a hátterében.

Ezt aztán fel nem veszed az iskolába
#öltözködés
2021.12.02.

Ezt aztán fel nem veszed az iskolába

Vicces, milyen könnyen száll az idő, nem igaz? Néhány éve még te öltöztetted fel gyermeked tökéletesen összeillő ruhadarabokba és bátran engedted el az iskolába. Nemcsak, hogy olcsóbb és mulatságosabb volt a vásárlás, de sokkal kevésbé megterhelő is.

Elegem van a kamasz gyerekemből!
#szülő
2021.11.25.

Elegem van a kamasz gyerekemből!

Kamaszt nevelő szülők szájából viszonylag gyakran elhangzik a fenti mondat, amelyhez sokszor bűntudat és rossz érzés is társul. Hogyan lett az édes, pici babámból egy visszafeleselő, mufurc, engedetlen kamasz?! És ha már megtörtént, akkor mit tehetünk azért, hogy ezt az időszakot mind a ketten túléljük?

#csendes
2021.11.08.

Hogyan kezeljünk egy csendes tinit?

Problémád van azzal, hogy gyermeked megnyíljon neked? Csak egyszavas válaszokat ad, amikor kérdezel tőle valamit? Ha gyermeked csendes és nem kommunikál, ne aggódj, nincs egyedül ezzel. A valaha beszédes tinik is szótlanná válhatnak egy időre. Ha ezzel küzdesz, segítünk néhány tippel.

#abortusz
2021.11.01.

Döntés az abortuszról

A legjobb döntés, ha egy lány azonnal szól az édesanyjának, apjának, bármilyen szülői szerepet betöltő személynek az abortuszról. A legtöbben szeretnének az érzéseikről, félelmeikről beszélni. Támogasd lányod akkor is, ha dühös, csalódott, meglepődött vagy, hiszen neki most erre van szüksége.