túlsúly
#Szülőknek

Hogyan segítsek túlsúlyos gyermekemnek?

2023.01.10.
1 perces olvasási idő

Fogadd el, támogasd és ösztönözd tini gyermeked, hiszen minél jobban elfogadod őt, annál inkább fogja elfogadni saját magát is. Hallgasd meg őt anélkül is, hogy oktatnád. Javasolj programokat neki olyanokkal, akik hasonló érdeklődésűek, vagy mutass neki olyan elfoglaltságokat, amik építik az önbizalmát.

Tanítsd meg gyermekednek, hogy mi is az a testkép, és hogy amit a médiában lát, az nem felel meg az egészséges testnek.

Mindenki vegyen részt az életmódváltásban

Amikor egy egészséges étrendet próbálsz kialakítani gyermekednek, vond be az egész családot. Sokkal hatékonyabb, ha gyökeresen próbálod megváltoztatni a család fizikai aktivitását és étkezési szokásait. Így nem érzi majd gyermeked kirekesztve magát.

Legyetek aktívak! A fizikai aktivitás és egészséges étkezés együttesen vezeti rá a családot egy egészséges életmódra. Ez a legjobb módszer a túlsúly elkerülésére. Szóval tervezz olyan programokat, amik mindenki számára viccesek, élvezhetőek. Építsd bele ezt a heti rutinba, így nem válik feladattá.

Legyél gyermeked előtt példakép, élvezd te is az együtt töltött időt. Minél jobban beépül ez a mindennapi szokásaitokba, annál valószínűbb, hogy gyermekeid is folytatni fogják ezt az életmódot felnőtt korukban is.

A titok a jó hozzáállás az egészséges étkezéshez

Ne éheztesd gyermeked. Egy tininek semmiképpen sem kell kemény fogyókúrába kezdenie, kivéve, ha az orvos tanácsolja egészségügyi okok miatt. Ez ugyanis meggátolhatja a növekedésben, fejlődésben. Ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön gyermeked, az egész család számára kell kínálni változatos ételeket. A legtöbb étel legyen gabonaféle, zöldség, gyümölcs. Egy mérsékelt mennyiség szükséges húsból, tejből és hüvelyesekből. Egyetek kevesebbet az olyan ételekből, amiknek kevesebb tápértékük van és több cukor, zsír van bennük.

Vezess be minden héten valami új ételt, izgalmas receptet. Egy idő után gyermeked is javasolni fog új dolgokat. Kérdezd meg, ki akarnak-e próbálni valamilyen új zöldséget, gyümölcsöt, talán a barátaiktól is szereznek majd ötleteket.

Ezek a tippek garantáltan segíteni fognak túlsúlyos gyermekeden, valamint az egész családot rávezetik majd az egészséges életmódra.

(KamaszPanasz - K.F., parentingteens)