szerelem
#Szülőknek

Amikor a tini gyerek elvakul a szerelemtől

2014.02.11.
3 perces olvasási idő

A szerelem egyik pillanatról a másikra érkezik: például egy új diák az osztályban vagy a baráti körben, esetleg egy régi barátság vált át szerelemmé. Általában ártalmatlan diákszerelem lehet, de jó, ha fokozottan figyel ilyenkor a gyermekére.

A tinik és a randizás rejtelmei

Mivel a gyerek érzései valósak, ezért azokat nem szabad figyelmen kívül hagynia, vagy jelentéktelennek tekintenie. Ha abban a szerencsés helyzetben van, hogy tudomást szerez a dologról, azt vegye jelnek. Eljött az az idő ugyanis, amikor a tinit elkezdi foglalkoztatni a párkeresés gondolata, és Ön lehet a legnagyobb segítsége ebben az új és izgalmas életszakaszban.

Ahelyett, hogy azon panaszkodna, hogy milyen gyorsan felnőnek és kirepülnek a gyerekek, vagy épp ellenkezőleg, még túl fiatalnak tartja a randizáshoz a gyermekét, inkább fogja meg a kezét, és vezesse, segítse át az ismeretlen úton. Először is a lila ködbe burkolózott tini érzéseit kell rendbe szednie, valamint érett módon kezelnie a kilengéseit. Íme, néhány tipp, hogyan fogjon hozzá.

Szerelmes kamaszokBeszéljen gyermekének a szerelemről, a párkapcsolatról és a szexről!

Ezek azok a fontos témák, amelyeket mindenképp meg kell beszélnie a gyermekével, és a legjobb, ha ezt Öntől tudja meg. Egy gyümölcsöző kapcsolat kialakításához először is meg kell ismerkedni egy lehetséges partnerrel. A szerelem nemcsak arról ismerhető fel, hogy furcsa érzéseket tapasztalhat valaki a gyomra környékén, vagy hogy a szíve hevesebben ver, ha megpillant egy számára kedves és vonzó személyt.

Amikor az emberben ébredő érzések elérik a másik személyt, és viszonzásra találnak, vagyis kölcsönös a vonzalom, és randizni kezdenek, már jobb, ha a tini túl van az első komoly fejtágításon, ami a helyes értékrendről és a szexuális felvilágosításról szól.

Szabja meg a határokat!

A hirtelen jött szerelmi fellángolások általában ritkán hosszú életűek, és csak kevésből lesz komolyabb kapcsolat. A kamasz figyelmét és idejét teljes egészében a folytonos kapcsolattartás, vagy a barátokkal történő értekezés fogja kitölteni. Ezért előfordulhat, hogy a szerelmes tininek semmi másra nem marad sem ideje, sem pedig energiája, így elhanyagolhatja a kötelezettségeit, feladatait. A lehető legjobb, amit tehet, hogy még idejében beszél a gyerekével az említett dolgokról, és közösen megegyeznek bizonyos szabályok lefektetésében, melyek megszegésének komoly következményei lehetnek. Így mindkettejük számára meglesz a köztes megoldás, és megmaradhat a családi béke és nyugalom is. Vagyis először tegye meg a kötelezettségeit (iskola, házi feladat, otthoni munka), és utána jöhet a kedvessel töltött idő.

Kerülje a felesleges csatározásokat!

A legegyszerűbben ezt úgy teheti meg, hogy nyíltan és őszintén beszélget gyermekével. Tisztán és világosan kifejti, hogy mit szabad és mit nem, abból pedig nem enged. Például, ha túl fiatalnak tartja gyermekét egy szimpla randihoz (mozi, séta kettesben), akkor ne a teljes tiltás jelentse a megoldást, hanem bizonyos feltétellel engedje a találkozót. A lényeg a kompromisszumkészségen van.

Mindig hallgassa meg gyermekét!

Mindig legyen közös témájuk, vagy csak egyszerűen hallgassák meg a másikat türelemmel, megértéssel. Például megoszthatja gyermekével a saját randi élményeit, de inkább Ön legyen a hallgató fél, és hagyja a tinit kötetlenül beszélni az élményeiről, érzéseiről. Figyeljen oda a részletekre is, az elcsípett fél információkból próbálja meg összerakni a teljes képet, hogy mi is történik a ilyenkor, milyen a viszonyuk, nincs-e valamilyen probléma kettejük között, nem esik bántódása a kamasznak (randi erőszak, zaklatás).

Felvilágosítás
Beszélni a szexről a tizenéves kamasz gyereknek? Felelni a feltett kérdéseire? Ha beszél a gyermekével segít neki a választásban, hogy kivel mikor, miért és nem is beszélve a védekezésről. Beszélgetés a szexről

Fontos, hogy odafigyeljen gyermekére, mivel nem minden fellángolásból lesz igazi és tartós kapcsolat. Egy szakítás, csalódás esetén Ön legyen a tini elsőszámú támasza, akinek a vállán kisírhatja magát, aki megvigasztalja. Mivel Ön a felnőtt, Önnek kell tudnia, hogy mikor van a gyermekének igazán szüksége Önre, és mikor kell hagynia, hogy kiduzzogja magát. Ha úgy látja, hogy bizonytalan a helyzet, akkor inkább kérdezzen rá, hogy kell-e neki egy megértő fél, akinek elmondhatja a bánatát, vagy inkább hagyják békén, amíg lenyugszik.

Okuljanak a történtekből!

Ne felejtse el, hogy hogyan kezelték először a helyzetet, mit tettek helyesen és mit nem, ezt csak utólag tudják majd megítélni. Ennek a tudásnak a birtokában pedig már könnyebben vehetik a későbbi szerelmi fellángolásokat, akadályokat, a randizást, a párkapcsolatok kiépítését. Amennyiben sikerül az elsőt pozitívan átélni, akkor a többi már természetesebben fog menni. Fontos, hogy gyermekével folyamatosan tartsa fenn a nyílt és őszinte kommunikációt, valamint minél fiatalabb kortól kezdje meg a felvilágosító beszélgetések kezdeményezését.

(KamaszPanasz - N.L., forrás: Verywellfamily - Teens)