vezetés
#Szülőknek

Az 5 legjobb dolog, amivel segíthetsz gyermekednek, hogy biztonságos sofőr legyen

2023.06.12.
1 perces olvasási idő

Hihetetlenül idegtépő lehet átadni gyermekednek a kocsi kulcsot, ám a tiniknek ez egy óriási lépés a felnőttség és felelősség felé.

Csak az a tény, hogy gyermeked már elég idős a vezetéshez, még nem azt jelenti, hogy elég érett ahhoz, hogy a kormány mögé üljön. Szerencsére vannak olyan lépések, melyekkel elősegítheted, hogy gyermeked felelősségteljes sofőrré váljon.

Mutass jó példát

Kisgyermektől tinédzser korig a gyerekek felnéznek a szüleikre, mint biztonságos sofőrre. És mint tudjuk, ezt sokkal könnyebb mondani, mint csinálni. Ha a gyereked azt látja, hogy szidod a többi sofőrt, leszorítod őket, kígyózol, dudálsz, sms-ezel és átmész a sárga lámpánál, akkor mit gondolsz, hogyan fog majd viselkedni a volán mögött?

Fektesd le a szabályokat az sms-ezéssel kapcsolatban

A „ne sms-ezz ha vezetsz” szlogen nem véletlen! Az sms-ezés körülbelül hatszor nagyobb valószínűséggel okoz balesetet, mint az ittas vezetés, és 23-szor nagyobb a valószínűsége a koccanásnak. Mutass jó példát, és sose sms-ezz, amikor vezetsz! Győződj meg róla, hogy gyermeked megérti a dolog súlyosságát!

Fektess le ésszerű szabályokat a mobiltelefon használatára, mint például, hogy ne sms-ezzen evés vagy tanulás közben. Létezik olyan alkalmazás, amely megakadályozza, hogy gyermeked sms-ezzen vezetés közben.

A következmények

A tiniknek meg kell érteni az ittas vezetés következményeit, még mielőtt megkapják a jogosítványt. Rengeteg kép terjeng az interneten, amivel felhívják a figyelmet az alkohol okozta balesetekre. Amellett, vagy ahelyett, hogy sokkoló képeket mutatnál neki, magyarázd el a gyakorlati következményeit: elveszíti a vezetői engedélyét, bírságok, börtön, esetlegesen a saját vagy mások sérülése, halála.

Hangsúlyozd az autó karbantartásának fontosságát

Amellett, hogy a kamasz megtanulja a vezetés technikáját, meg kell értenie a megfelelő karbantartás fontosságát - még a legbiztonságosabb sofőrök is sérülhetnek, ha az autójuk nem biztonságos. Tanítsd meg gyermekednek, hogyan ellenőrizze a guminyomást, és hogyan használja a levegőtömlőt, hogyan ismerje fel, amikor a féknek vagy a sebességváltónak valami hibája van, és olyan dolgokat is, amik "rutin" dolgok, mint például, hogy hogyan kell újratölteni az ablakmosó folyadékot.

Tartsd gyermekedet - és magad - felelősként

A vezetés kiváltság. Gyermeked akkor lesz biztonságos sofőr, ha személyes érdeke lesz a biztonságos vezetés. Kérd el a tinitől a biztosítási díj egy részét, vedd el a jogosítványát egy bizonyos időre, ha bármilyen vezetési szabályt megszeg, amit felállítottatok! Még biztosabb leszel a gyermeked biztonságos vezetéséről, ha te is részt veszel az oktatásában. Segíts neki úgy, hogy mellette ülsz az anyós ülésen, amikor a volán mögött ül.

(KamaszPanasz - S.A., parentingteens)