dxm
#Szülőknek

Tinik és a DXM, mint kábítószer

2014.10.01.
7 perces olvasási idő

Sok olyan tini gyereket nevelő szülő van, aki még nem hallott a DXM-mel vagy köhögéscsillapító gyógyszerekkel való visszaélésről, így a veszélyekkel sincs tisztában.

A köhögéscsillapító mint kábítószer

A DXM vagy dextromethorphan egy általánosan elterjedt hatóanyag, melyet a különféle köhögéscsillapító és kombinált hatású megfázás elleni gyógyszerekben alkalmaznak. Néhány tini azonban hamar rájött, hogy más célra is felhasználhatóak ezek a gyógyszerek, történetesen kábítószerekhez hasonló hatás érhető el túlzott mértékű fogyasztásuk során. Elsőre hihetetlennek és abszurdnak tűnhet a dolog. Sokan azt gondolnák, hogy csak néhány elszigetelt esetben fordulhat elő ilyesmi.

Pedig nem. Egy 2008-as felmérés szerint már minden tizedik tini kipróbálta a DXM hatóanyagú gyógyszereket drogként. Sokkal népszerűbb a fiatalok körében, mint a kokain, az ecstasy, az LSD, vagy a metamfetamin. Igaz ugyan, hogy a DXM hatóanyagú termékek biztonságosak, ha betartják az ajánlott adagolást, de a túlzott mértékű fogyasztása hallucinogén hatást okoz, valamint súlyos kockázatokkal jár.

A DXM a legnépszerűbb, tinik által drogként használt vény nélkül kapható gyógyszerhatóanyag, valamennyi gyógyszerrel való visszaélés nagyjából felét teszi ki, mivel könnyen, legálisan beszerezhető és olcsó.

Meglepően hangzik, ugye? Sokak számára bizony az.

A legtöbb szülő egyszerűen nincs tisztában a tényekkel: sem a kockázatokkal, sem a figyelmeztető jelekkel. Például egyből gyanakvóak lennének egy üres sörös doboz láttán, de semmi rosszra nem gondolnának egy üres köhögéscsillapítót tartalmazó üvegcse vagy üres gyógyszeres doboz esetében.

A lelkiismeretes szülő gyakran átnézi a házi alkoholkészletet, hogy kiderüljön, nem fogyott-e valamiből, vagy átszaglássza a gyereke ruháit, hogy nem szívott-e füves cigit, mostanság azonban már a gyógyszeres szekrényre sem árt gyakrabban ránézni.

A DXM-mel való visszaélés megértése

A DXM, vagyis a dextromethorphan az 1950-es években került bevezetésre az USA-ban és manapság a legáltalánosabban elterjedt köhögéscsillapító hatóanyag lett.

Több mint 125-féle köhögés-, influenza-, és megfázáselleni gyógyszerben alkalmazzák, melyek igen változatos neveken kerülnek forgalomba, sőt egyes áruházláncok saját név alatt árusítják. Valamint változatos formában (szirup, tabletta, por, kapszula, gél) és kiszerelésben (üveg, doboz, filmtabletta) léteznek.

A gyártó vagy orvos/gyógyszerész által ajánlott adagolás szerint igen biztonságos hatóanyag a DXM, hatását az agyban fejti ki, a köhögésért felelős területre hat. Azonban magas dózisban, túladagolás esetén (10-50-szeres mennyiség az ajánlotthoz képest) hallucinációt és különféle személyiség-zavart (pszichiátriai tüneteket) képes okozni.

A DXM-mel való visszaélés nem új keletű dolog, csak eddig nem kapott elég figyelmet a jelenség. Egyes beszámolók szerint 1999 és 2004 között Kalifornia államban megtízszereződött a DXM-mel kapcsolatos gyógyszermérgezéses esetek száma.

A 9-17 éves gyerekek esetében pedig 15-szörös növekedést tapasztaltak a fogyasztást illetően az elmúlt időszakban. Az új, nemzetközi felmérések is azt igazolják, hogy az egyik legnépszerűbb drogként használt hatóanyag a DXM, igen komoly probléma és kockázatos a fiatalokra nézve.

Miért ilyen népszerű a DXM fogyasztása?

Miért folyamodnak a tinik DXM fogyasztásához? A szakértők szerint összetett dologról van szó, melyben sok faktor játszik szerepet.

A DXM könnyen hozzáférhető

Már önmagában csábító dolog az, hogy a kereskedelemben kapható DXM-tartalmú készítmények széles választéka és nagy mennyisége áll rendelkezésre. Még ha épp nincs is a gyógyszeres dobozban, valamelyik szomszédnál, ismerősnél biztos akad. A leggyakrabban drogként használt gyógyszerek a magas hatóanyagtartalmú köhögéscsillapító tabletták. (Azért nem a szirupos változatokat részesítik előnyben, mert azokból nehéz egyszerre sokat elfogyasztani, ugyanis kevesebb hatóanyagot tartalmaznak és igen rossz ízűek is). A tablettákból viszon viszonylag könnyű egyszerre sokat beszedni.

A DXM olcsó

A tiltott drogokhoz képest (melyeket nem is olyan könnyű beszerezni) még komolyabb mennyiségű tabletta vagy szirup beszerzése is csak aprópénznek számít. Szinte a legegyszerűbb és minimális bevétellel kecsegtető munkákból is viszonylag jól lehet finanszírozni a napi DXM-adagot. Nem beszélve az egyéb lehetőségekről, mint a családi gyógyszerek megdézsmálása, vagy bolti lopás, amik ugye „ingyen” vannak.

A köhögéscsillapító fogyasztása biztonságosnak tűnik

Igen sok fiatal azért próbálja ki pont a DXM-et, mert azt hiszik, hogy az biztonságos. Sajnos még csak nem is sejtik, hogy mennyire tévednek. Úgy vélik, hogy még magas dózisban (túladagolva) sem lehet olyan veszélyes, mint a tiltott kábítószerek. Sokan ódzkodnak a bizonytalan eredetű és kétes alakoktól származó utcai drogoktól, de szemrebbenés nélkül kipróbálják a legális, ismert márkájú, boltban kapható gyógyszert. Mivel a gyógyszer legális, ezért bárhova magukkal vihetik, akár az utcán is fogyaszthatják. Ez a fajta kifordult gondolkodás igen jellemző a fogyasztói társadalomra. És nemcsak a fiatalokra, hanem a szüleikre is jellemző ez a fajta rossz hozzáállás. A drogellenes szakértők sokszor szembesülnek azzal, hogy a drogos tini szüleit megnyugvás tölti el, amikor kiderül, hogy „csak” köhögéscsillapító szirupot fogyasztottak és nem valamilyen illegális drogot. Egyszerűen fogalmuk sincs arról, hogy milyen veszélyekkel jár ez a fajta tevékenység, hát még az ilyen hozzáállás.

A DXM népszerű és menő

Mára igazi szubkultúra nőtte ki magát a DXM fogyasztása köré. Megjelentek a használatának és az anyagnak különféle elnevezései (robo-botlás, fóliázás, CCC, dex, vörös ördög, robo, lengőteke, tussin, szörp, stb.) Az interneten számtalan leírás és útmutató található a fogyasztással és a beszerzéssel kapcsolatban, tippekkel, az előnyök és a hátrányok részletezésével az egyes márkák és termékek vonatkozásában.

A szülők semmit sem tudnak a dologról

A felmérések szerint még azok a szülők sem nagyon említik a DXM-et, akik elbeszélgettek a gyerekeikkel a drogozás veszélyeiről. Csak minden ötödik szülőnek jut eszébe, hogy a DXM-et is említse gyerekének. Egyszerűen a szülők képtelenek befogadni azt, hogy a gyerek miért is akarná meginni az egész üveg köhögéscsillapítót, eleve visszataszítónak tartják már az elgondolást is. Ugyanis ez az a gyógyszer, amit máskülönben szinte bele kell erőszakolni (vagy könyörögni) a gyerekbe, amikor az náthás, beteg.

Jelenleg a DXM azért ennyire népszerű a tinik és a fiatalok körében, mert míg más droghoz nem könnyű hozzájutni, a köhögéscsillapító bárhol beszerezhető olcsón, legálisan. A középiskola után azonban fordul a helyzet és a tiltott drogok kerülnek előtérbe: egyetemen/főiskolán könnyebben hozzájutnak a tiltott szerekhez és már többnyire pénzük is van rá, ekkorra már lenézik azokat, akik köhögéscsillapítót szednek drogként.

Egy másik veszélyforrással is számolni kell a gyógyszerek drogként történő használata esetén, ugyanis van, hogy a nyers (gyógyszergyári) hatóanyagot árusítják kábítószerként. Gyakran az interneten keresztül, nagy mennyiségben cserél gazdát az anyag, így kerül az elosztókhoz, akik tovább árusítják kis adagokban. A forrás gyakran külföldi, így bizonytalan eredetű, tisztaságú a szer. Azon tinik számára, aki csak az alacsony DXM koncentrációjú gyógyszereket fogyasztották, a tiszta DXM igen komoly kockázatot jelent, igen könnyen fennállhat a túladagolás veszélye.

Milyen kockázattal jár?

A DXM fogyasztás veszélyei valóságosak. Nagy mennyiségben/túladagolás esetén a következők lehetnek:

  • látászavar
  • fokozott izzadás, láz
  • gyors légzés
  • szabálytalan és megnövekedett vérnyomás, szívritmus
  • émelygés, hányás, hasmenés
  • elmosódott beszéd
  • szellemi képességek csökkenése, döntési képtelenség
  • memóriazavar, emlékezetkiesés
  • gyors szemmozgás
  • hallucináció, téves érzet a külvilágról
  • kóma

A 2004-es adatok szerint több mint 5500 fiatal került kórházba a DXM miatt az adott évben, és sajnos akadtak közöttük 12 éves vagy annál fiatalabb gyerekek is. Habár ritkán, de előfordult, hogy közvetve vagy közvetlenül halált okozott a DXM. A túladagolás szinte minden gyógyszernél (és drognál) életveszélyes/végzetes lehet, főleg akkor, ha más szerrel is keverik egy időben.

Mennyire ártalmas a DXM?

Túladagolás

Számos esetben fordult elő végzetes túladagolás, leginkább a tiszta DXM miatt, melyet az interneten szereztek be a fiatalok. Igen magas mennyiségben az anyag képes károsítani a központi idegrendszert, ami végzetes kimenetelű lehet. Más esetben pedig, ha többféle (kombinált megfázás elleni, fájdalomcsillapító, antihisztamin) gyógyszert szednek be, azok aktív hatóanyagai egymás hatását felerősítve okozhatnak igen komoly problémát. Például a fájdalomcsillapítók hatóanyaga toxikus, nagy mennyiségben vagy mással keverve károsíthatják a májat, a szívet: stroke-ot, szívrohamot, sőt halált is okozhatnak.

Beszűkült tudati állapot

Az egyik komoly kockázata a DXM-nek (és más drogoknak), hogy az épp fellegekben járó tini könnyen megsérülhet. Mivel a szer hallucinációkat, tudat- és látászavart okoz, ezért nincsenek tisztában a valósággal. Belőtt állapotban irracionális és veszélyes dolgokat művelhetnek, például előfordult, hogy úgy halt meg egy 14 éves tini, hogy megpróbált átkelni az autópályán drogos állapotban.

Kombinált hatás más szerekkel

Egyes tanulmányok szerint a recept nélkül kapható gyógyszereket gyakran összekötik a tinik más, szintén kockázatos dolgokkal, mint alkohol és tiltott drog fogyasztásával. Jellemző, hogy sokszor a DXM-fogyasztás jelenti a kiindulópontot a tiltott drogok felé. Ha már egyszer megszokja a fiatal, akkor idővel az egyre erősebb és illegális drogok felé fog vonzódni. Azon személyek közül, akik kórházban kötöttek ki a DXM miatt, több mint egyharmaduk alkoholizált is. Az egyes szerek, hatóanyagok keverése sokszorosára növeli a kockázatot. Például a DXM és az ecstasy egyszerre történő fogyasztása végzetes túlhevüléshez vezethet.

Mit tehet a szülő, ha kiderül a gyerekéről, hogy DXM függő?

Ha csak kipróbálta kíváncsiságból vagy a társai nyomására, akkor nincs nagy baj, hamar abbahagyja magától. De abban az esetben, ha rendszeressé válik, nem árt beavatkozni, valamint orvosi segítséget kérni, ha a következőket észlelik a gyereken:

  • nem válaszol, ha hozzászólnak
  • gyakran hány
  • intenzíven izzad
  • szürkés/kékes árnyalata van a bőrének
  • rendellenes a pulzusa (túl gyors vagy lassú), a vérnyomása

Ha más aggasztó tünetek is felmerülnének, inkább jobb tévedni, de azonnal orvoshoz kell vinni a gyereket, nehogy nagyobb baj legyen a dologból.

Mit tehetnek a szülők a DXM fogyasztás ellen?

Habár a tinik DXM fogyasztási szokásai elég sötét képet festenek, azért még nincs vége a világnak. A legújabb felmérések szerint a DXM-et fogyasztó tinik számának alakulása stagnál vagy némileg esett az elmúlt időszakban. Valamint a köhögéscsillapítóval való visszaélést veszélyesnek ítélő tinik száma 6%-kal nőtt az elmúlt évekhez képest. A szakértők úgy tartják, hogy a felvilágosításnak van hatása, és elért az üzenet a fiatalokhoz, hogy a DXM veszélyes.

A DXM okozta probléma már elérte azt a szintet, hogy a törvényalkotás is foglalkozzon az üggyel, hatóságilag betiltották a nyers DXM forgalmazását magánszemélyek részére. Ez azonban nem sok hatással van azokra a tinikre, akik interneten keresztül vagy gyógyszertárból szerzik be a köhögéscsillapítót. Egyes drogellenes csoportok további szigorításokat javasoltak a probléma megelőzésére, például életkorhoz kötnék a DXM hatóanyagú gyógyszerek vásárlását.

Mint szülő, nem hagyatkozhat csak a külső korlátozó tényezőkre, aktívan kell részt vennie a probléma megelőzésében. Tehát mit is lehet tenni?

Először is, nem árt átnézni a gyógyszeres szekrényt, hogy milyen gyógyszerek is vannak ott, illetve van-e indokolatlan hiány valamelyikből, hogyan alakul az egyes gyógyszerek fogyása. A lehető legjobb megoldás az, ha a gyógyszerek mindig a gyerekek elől el vannak zárva, vagy legalábbis számukra nem látható/elérhető helyen vannak (ugyanúgy, mint a bárszekrény esetében). A legfontosabb azonban az, hogy meg kell beszélni a gyerekkel a drogokkal és gyógyszerekkel kapcsolatos veszélyeket, problémákat.

Jobb, ha a gyerek a szüleitől szerzi be az információkat, mintsem a társaitól vagy az internetről. A gyerek szemébe kell nézni, és elmondani neki, hogy milyen kockázattal járnak az egyes drogok, köztük a DXM-mel való visszaélés, és hogy ne higgyenek a barátaiknak és ne tegyék azt, amit ők. Szépen el lehet magyarázni a gyereknek, hogy az orvos által felírt/ajánlott gyógyszermennyiség segít betegség esetén, de túlzott mennyiségben igenis ártalmas dolog.

Nem épp szívet melengető érzés azt tudni, hogy minden tizedik tini kipróbálja a DXM-et, de szerencsére ott van az a 90%-os többség, mely nem él vele. A legfontosabb a megelőzés és ennek eszköze a folyamatos és bizalmas beszélgetés a gyerekekkel.

(KamaszPanasz - N. L., webmd.com)