problémás gyerek
#Szülőknek

Hogyan kezelje problémás gyermekét?

2014.09.26.
1 perces olvasási idő

Egy tinédzser életében a kamaszkor sok változást hoz, mind testi, mind lelki, mind érzelmi változásokat. Sokszor van úgy, hogy a gyermeke egyik pillanatról a másikra dühös lesz, megváltozik a viselkedése, és ez frusztrálja Önt?

Íme, néhány tipp, amely segít kezelni a problémás gyermekét

• Ismerje meg gyermekét, tudjon róla, hogy milyen problémákkal küzd éppen! Próbálja megérteni őt! Ahogy nő és fejlődik, egyre több gondja, problémája lehet, és egyre több stressz érheti. Támogassa gyermekét, hallgassa meg a gondjait, és tudassa vele, hogy Önre bármikor számíthat, és segítsen is neki megoldani az egyes problémákat.

problémás• Beszélje meg gyermekével minden egyes napját, mutasson érdeklődést iránta! Tegyen fel neki közvetlen kérdéseket, amikre gyermeke egyenes válasszal felelhet, ne hagyja, hogy csak hallgasson és bólogasson, mint egy katona. Ha gyermeke megpróbál elmerülni saját mindennapi gondjaiban, ne hagyja. Igenis kérdezze és segítse őt.

• Tinikorban nagyon sokat változik gyermeke szemléletmódja. Kérje ki a véleményét egyes dolgokról, és ha hiányos a tudása, vagy nem megfelelő véleményen van, ossza meg vele a saját gondolatait, és beszéljen neki a helyes útról.

• Ha a gyermeke a szexualitás, a drog, a dohányzás, vagy az alkohol felől kezd el érdeklődni, ne tartsa kínosnak a témát, ne hárítson, ne kerülje el a beszélgetést. Ha nem beszélnek róla, a kamasz bizonytalan forrásokhoz fordulhat. A hibás információk tévútra vezethetik. Inkább Ön mondja el neki részletesen a teljes igazságot, minthogy a hiányos vagy rossz információk tömkelege miatt esetleg veszélybe sodorja saját magát és másokat. A beszélgetései legyenek nyíltak és őszinték. Bátorítsa gyermekét, hogy bármikor fordulhat Önhöz bizalommal.

• Vitassák meg a hétköznapokon felmerülő témákat. Ha beszélgetés során a gyermeke úgy érzi, hogy süket fülekre talál, elfordulhat Öntől.

• Kövesse nyomon gyermeke viselkedését, értékelje az egyes helyzetekben mutatott magatartását!

• Kezdetben lehet, hogy nehezen tudja kezelni problémás gyermekét, de az élet nem áll meg, ahogy telik az idő, ez a helyzet változni fog, és egyre könnyebb lesz.

• Amikor gyermeke boldog, és kerek számára a világ, akkor próbálja meg ezt az időszakot kiélvezni vele együtt. Ha keresi a boldogságát és a helyét a nagyvilágban, akkor támogassa, bátorítsa és segítse őt!

(M.T. - ladyspeak.com)