szülő
#Szülőknek

Hogyan segítsen gyermekének túlélni a középiskolát?

2015.01.06.
1 perces olvasási idő

Középiskola – egy szó, ami a gyerekekben és a szülőkben egyaránt félelmet ébreszt. A középiskola nemcsak a gyerekek képzésében jelent nagy előrelépést, de a fizikai, lelki és szociális fejlődésében is kiemelt szerepet játszik. Tanácsaink segítenek, hogy a középiskola ne jelentsen szenvedést sem a szülőnek, sem a kamaszoknak.

Ne oldja meg a gyermeke helyett a problémákat!

Eddig az Ön dolga volt, hogy minden lelki problémát és fizikai fájdalmat elhárítson gyermeke Hogyan segítsen gyermekének túlélni a középiskolát?életében. Mostantól viszont a kamasznak is meg kell tanulnia kezelni ezeket. Ez persze nem azt jelenti, hogy Önnek semmit sem kell tennie.

  • Hallgassa meg gyermeke problémáját, és kérdezze meg, hogy mit érez vele kapcsolatban!
  • Segítsen gyermekének megoldásokat keresni a problémára!
  • Hagyja gyermekének, hogy rájöjjön, melyik megoldás a legjobb!
  • Kövesse a probléma alakulását, és beszélgessen róla időnként gyermekével!

Így hatékonyan fejlesztheti gyermeke problémamegoldó-készségeit.

Ne csak a saját benyomásairól beszéljen!

Legyenek bármilyen csodásak vagy szörnyűek az Ön középiskolai tapasztalatai, fontos, hogy a gyermeke ne azok alapján ítélje meg a saját helyzetét. Így elkerülheti, hogy gyermeke csalódjon.

Hagyja, hogy gyermeke kockáztasson!

Éveken át Ön vigyázott a gyermekére, – most azonban hagynia kell, hogy saját maga boldoguljon, akármennyire ijesztőnek is tűnhet ez Önnek. Meg kell adnia a gyermekének a lehetőséget, hogy kibontakoztathassa a saját egyéniségét. Így a kamasz kisebb eséllyel fog lázadni, és a veszélyes magatartásformák (drogozás, alkoholfogyasztás) felé fordulni.

Biztassa az ismerkedésre!

A középiskola az a hely, ahol rengeteg barátság kötődik, de sajnos el is lehet veszíteni a régieket. Ha a gyerekek több helyen kötnek barátságokat, és több barátjuk van, kisebb valószínűséggel sérülnek, amikor egy-egy barátság tönkremegy.

Ne tiltsa a közösségi oldalak használatát!

Bár a közösségi oldalak nem örvendenek túl jó hírnévnek a szülők körében, bizonyos oldalak előnyösek lehetnek a középiskolás gyereknek. A közösségi médián keresztül követheti gyermeke társas kapcsolatainak és érdeklődési körének fejlődését. Ha felállít bizonyos szabályokat a gyermekének, az internetet még a javukra is fordíthatja. Persze ehhez az kell, hogy a gyermeke csak megbízható oldalakat keressen fel.

Engedje gyermekét hibázni!

Ebben a korban az agy folyamatosan fejlődik, és a gyerekek gyakran hibáznak egy-egy döntés meghozatalakor. Minden alkalommal, amikor elkövetnek egy hibát, az agyuk levonja a következtetést, és később jobb megoldás után kutat. A gond az, hogy a szülők azt szeretnék, ha a gyermekük már azonnal a szerintük helyes megoldást választaná.

Maradjon pozitív!

Nincs értelme tagadni: a középiskola először ijesztő hely – erről azonban gyermekének nem feltétlenül kell tudnia. Egy kis biztatással és pozitív gondolatokkal Ön is elérheti, hogy gyermeke bizakodva járjon a középiskolába.

(B.Cs. - popsugar)