mobil
#Szülőknek

A tinik és a telefon

2014.06.12.
1 perces olvasási idő

A mai generáció igényeinek növekedésével a kommunikáció létfontosságúvá vált a fiatalok életében. Gyors kommunikációs csatornákra vágynak, ahol senki sem zavarhatja meg őket.

A szülők pedig szeretnének mindent megadni gyermekeiknek, de gyakran eléggé zavarónak tartják a tinik telefonhasználati szokásait. A telefonok használatának hatására egy egyedi viselkedési norma, és egy társadalmi probléma jön létre. A bosszantó dolog, ami közös sok tiniben, hogy szinte függenek a telefonjaiktól, és ha valaki arra kényszeríti őket, hogy korlátozzák a telefonhasználatukat, teljesen felháborodnak azon. A fiataloknak meg kell érteniük, hogy mi az elfogadható és ésszerű viselkedés, de a kicsiny szerkezet csábításának egyre kevesebben tudnak ellenállni.mobil

Nem kell, hogy vita tárgya legyen

Amikor sok időnk van, és ráérünk, a telefon nagyon hasznos eszköz lehet kapcsolataink ápolására, ám amikor éppen várnak az emberre, sok gond és konfliktus forrásává válhat.

A szülőknek meg kell próbálniuk megérteni azt, hogy miért beszél telefonon két barát nem sokkal azután, hogy órákig beszélgettek. Amint a gyerekek elérnek egy bizonyos szociális érettséget szeretnének egy kis privát teret a telefonbeszélgetéseik közben, és ezt meg is kell adni nekik. Akár a házi feladatukat beszélik meg, akár az új fiút a szomszédban, a szülőnek meg kell tisztelnie őket azzal, hogy ezt biztosítja nekik. Ha a szülő ezt megteszi, nagyobb az esély arra, hogy a tinik betartják a szülők által alkotott szabályokat.

Szabályokra szükség van

Teljesen helyénvaló, hogy a szülők elvárják, hogy gyermekeik betartsák a telefonbeszélgetés hosszára vonatkozó szabályokat, és legyenek tekintettel másokra, és tiszteljék a többi családtag szükségleteit. Ha a gyereknek saját mobiltelefonja van, a szabályok ebben az esetben is fontosak. Ha megoldható, fizesse a gyerek a saját számláját. Ez biztosan korlátozni fogja a végigtelefonált órák számát. Még ha a sajátja is a telefon, a hívásokat fel kell függesztenie étkezés közben, korán reggel és késő este.

Kell, hogy legyenek olyan időszakok, amikor a tini nem használhatja a telefonját, például a mindennapi házimunka vagy a tanulás idején és olyan eseményekkor, amikor együtt van a család.

(P. K.)