buli
#Szülőknek

Tippek egy tinédzser bulihoz: az alapszabályok

2023.02.11.
1 perces olvasási idő

Ez a cikk most azoknak a szülőknek szól, akiknek fiatal tinédzser gyermekei vannak. Mindenki tudja ugyanis, hogy ők is szeretik próbálgatni szárnyaikat, összejöveteleket rendezni, bulizni. Egy tini party viszont akkor sikeres, ha a fiatalok jól érzik magukat és emellett biztonságban is vannak. Néhány alapszabállyal ez könnyen elérhető.

A szabályok legyenek tiszták. Írd le őket feketén fehéren, hogy később ne lehessen ebből félreértés. Először is beszéljétek meg a buli hosszát, másodszor a vendéglistát. Kevesebb tini sokkal jobban fegyelmezhető, és ők is jobban érzik magukat, ha nincsenek túl sokan. Harmadszor pedig beszéljétek meg a feladatokat, hogy ne maradjon minden rád.

Nincs alkohol, nincs drog

Ne engedj semmilyen illegális dolgot, beleértve az alkoholt, cigarettát, drogot, pornót. Ne feledd, ők még csak tinédzserek, az ítélőképességük ebben a korban nem a legjobb.

Jöttment vendégeknek tilos a belépés

Ragaszkodj a vendéglista betartásához. Ugyanakkor ne engedd azt sem, hogy a tinik elhagyják a házat és visszajöjjenek. Ilyenkor ugyanis megtörténik az, amit eleve megtiltottál: kint isznak vagy bármilyen illegális dolgot csinálnak, majd visszatérnek. Szögezd le, hogy akik elhagyják a házat, azokat nem szívesen várják vissza.

Legyen egy kijelölt helye a bulinak, a többi szoba pedig maradjon tiltott terület

A fiatal párok különösen szeretnek besurranni a hálószobákba, hogy éljenek egy kis „magánéletet”. Feltűnő az is, ha egy nagyobb csapat hátravonul a kert végébe, esetleg cigarettázni.

Te, mint szülő pontosan tudod, hogy a tinik kiszámíthatatlanok. Persze nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, de jó, ha van egy terv arra az alkalomra, ha bármi történne.

Legyen meg az összes vendég szüleinek a telefonszáma

Így ha az adott kamasz megszegi a szabályokat, felhívhatod szüleit és ők hazavihetik. Talán túl szigorúnak tűnhet mindez, de gondolj csak bele: mi van, ha az a tini cigarettázott, és azt mondja majd otthon, hogy ez meg volt neki engedve? Ha elmondod a gyermekednek, hogy megvan minden szülőnek a telefonszáma, biztos lehetsz benne, hogy az összes vendég tudni fogja, így talán eleve nem akarnak majd semmilyen butaságot elkövetni. Balesetek viszont bármikor történhetnek, így ésszerű egy elsősegély csomagot kéznél tartani.

Ha van rá lehetőség, hívj más szülőket is segíteni

Ha senki nem ér rá, hívj el egy ismerőst, barátot, szomszédot, hiszen elkelhet a segítség.

Figyelj oda a bulira

Na persze nem kell állandóan a középpontban lenni, de néha újra lehet tölteni a kajás tálkákat, vagy csak szimplán negyedóránként elsétálgatni ott. A hálószobából ülve ugyanis nem fogsz tudni odafigyelni a partyra. Ugyanakkor legyél kedves a szomszédokkal is és értesítsd őket a buliról, így kevésbé lesznek érzékenyek a zajokra és nem fogják félteni saját holmijukat sem. Ha egy nagyobb buliról van szó, akár a rendőrséget is lehet értesíteni, hiszen ha egy kicsit kicsúszik kezünkből az irányítás, ők szívesen segítenek. Ez különösen igaz egy ballagási vagy szalagavató bulira.

(KamaszPanasz – K.F.)