felelőtlen
#Szülőknek

Hogyan kezelj egy felelőtlen tinit?

2022.05.02.
1 perces olvasási idő

A gyereked egyre magasabb, máshogy néz ki, új dolgokat tanul minden nap. Ezért természetes, hogy elvárod tőle, hogy felelősebb legyen. Azonban ez nem fejlődik ki gyorsan, könnyen és természetesen a tiniknél.

A teste növekedhet, azonban az agya egy kicsit több időt vesz igénybe. Ha azt tapasztalod, hogy felelőtlen, mert nem takarít ki maga után, vagy elfelejti megcsinálni a házi munkát, akkor valószínűleg nincs miért aggódni. Csak kövesd az alábbi tippeket, és hagyd, hogy hasson a varázslat.

Hogyan kezeld, ha felelőtlen?

Légy türelmes

Lehetőleg ne várj el túl sokat túl hamar. Még csak most fejlődik, és hiába néz ki idősebbnek, még nagyon messze áll a felnőttségtől. Legyél türelmes és használjatok ki minden lehetőséget, hogy együtt dolgozzatok, hogy még több készséget szerezzen.

Késleltetett jutalmazás

A tinik nem mindig értik, vagy látják előre a tetteik eredményét. Egy ideig menő lehet visszabeszélni a tanárnak, és lehet, hogy az osztálytársai ezt értékelik is. De lehet, hogy nem gondol abba bele, hogy ez kihathat az iskolai eredményeire. Segíthetsz neki előre gondolkodni, ha a késleltetett jutalmazás módszerét használod. Például "Csináltam neked egy adag csokis kekszet, ehetsz belőle párat vacsora után, ha megcsináltad a házidat."

Különleges alkalmak jutalmazása

Ha kitakarítja a szobáját anélkül, hogy megkérted volna, vagy segít a fiatalabb testvérének a házimunkában, akkor mindenképpen tudasd vele, hogy észrevetted, hogy kérés nélkül dolgozott. Gondolkodj, hogy mivel köszönhetnéd meg a fáradozásait - ez még több hajlandóságot eredményezhet, és így megtanul felelősséget vállalni.

Tartsd képben

A tinik feledékenyek, és ez sokféle problémához vezethet, mint például befejezetlen házi feladat, szennyes ruhák, éhes kutya, vagy koszos macskaalom. Segíts neki észben tartani a feladatait, például írd össze egy naptárba, ami emlékezteti majd, mikor mit kell csinálnia. Ez segíthet megtanulni az időgazdálkodást, ami a legelső lépés, hogy felelősségteljessé és függetlenné váljon.

Kényszerítsd a következményekre

Néha a legjobb módja, hogy tanuljon, ha tudja, hogy következmények lesznek. Ha a gyereked elfelejt tanulni a tesztre, akkor szenvednie kell a következményektől. Ha megígérte, hogy kitakarítja a garázst, de nem tette, akkor legyen következménye - mint például TV megvonás, vagy egy bizonyos ideig vedd el a telefonját. Néhány tini ezekből tud a legjobban tanulni, és ez ösztönzi a leginkább, hogy felelősségteljessé váljon, és felnőjön.

(KamaszPanasz – S.A.)