dolgozat
#Szülőknek

Tippek Szülőknek: Hogyan segítsünk gyermekünknek a dolgozatírásban

2018.11.02.
3 perces olvasási idő

A dolgozatírást az iskolák két okból kifolyólag használják. Először is azért, hogy megnézzék, hogy a gyerekek külön-külön milyen jól tanulnak az osztályban.

Például a tanárok felmérhetik, hogy egy gyerek milyen megfelelően olvas úgy, hogy olyan feladatokat adnak neki, amik a folyékony olvasáshoz elengedhetetlen jártasságokat tesztelnek. A másik ok az, hogy felmérjék, hogy az iskola mennyire éri el a lokális és nemzeti átlagot a tanulói eredményeinek a tekintetében. Ezért használnak az iskolák központi felméréseket. Szülőként számtalan módon segítheted a gyermeked iskolai sikerét.

Beszélgess el a gyermekeddel az iskolaév kezdetén a háziról, dolgozatokról és jegyekről

Nagyon hasznos, ha a gyerek érti, hogy miért írnak dolgozatokat az iskolákban és milyen féle dolgozatokat írnak majd. A legtöbb dolgozatot azért íratják, hogy ellenőrizzék, hogy a tanulók megtanulják-e a fontos információkat az osztályban. Ezek a dolgozatok fogják a bizonyítványban a jegyeket adni. Az eredmény megmutatja, hogy a tanuló lemaradt-e az osztálytól, kell-e neki extra segítség, vagy hogy a társai fölött áll-e.

Bizonyosodj meg róla, hogy a gyermeked rendszeresen jár iskolába

A dolgozatok megmutatják a tanuló átlagos teljesítményét. Minél több időt és energiát fektet a gyermeked a tanulásba, annál inkább valószínű, hogy megfelelően teljesít a dolgozatokon.

Találkozz a gyermeked tanárával, hogy megbeszéljétek, hogy halad

Kérdezd meg a tanártól, hogy mit tudtok csinálni otthon, ami segítene a dolgozatokra való felkészülésben és abban, hogy a gyerek jobban megértse az iskolai feladatokat.

Ha van bármi aggodalmad a dolgozatokkal kapcsolatban, keresd fel a gyermek tanárát

Beszéld meg a félelmeidet a tanárral vagy az iskola ügyintézőjével. Ha nem vagy megelégedve, akkor felkeresheted a szervezetet, ami a központi felmérések összeállításáért felelős.

Ha úgy gondolod, hogy a gyermeked nehézségeit a központi felmérésekkel egy olyan probléma okozhatja, mint például a nyelvi vagy a tanulási nehézségek, akkor kérdezd meg a tanárt, hogy nem lehetne-e a gyermeked számára valami könnyítést bevezetni.

Biztosíts egy nyugodt, kényelmes helyet a tanulásra otthon

Bizonyosodj meg róla, hogy a gyerek megcsinálja az összes napi leckét. Mondd el neki, hogy szerinted a tanulás nagyon fontos, és minden nap készen kell lennie a házinak. Segítheted őt azzal, hogy csinálsz egy helyet a tanulás számára, hogy bevezetsz egy időpontot a házi számára, és kiiktatsz minden zavaró tényezőt, mint mondjuk a tévé vagy a telefon a tanulás idejére.

Győződj meg róla, hogy gyermeked kialudja magát és egészségesen táplálkozzon

Fáradt tanulók kevésbé tudnak odafigyelni az órákon, és nem tudnak olyan jó jegyeket szerezni.

Buzdítsd

Dicsérd meg azért, amit jól csinál. Ha a gyermek magabiztos, akkor a legjobbat hozza ki magából. Olyan gyerekek, akik félnek attól, hogy elbuknak, idegesek lesznek a dolgozatok előtt, és könnyebben ejtenek hibákat.

Hogyan segíthetsz a gyermekednek a dolgozatok előtti szorongás elkerülésében?

Ha jó indulatú szülők túl sokat tesznek az iskolai eredményekre, akkor nyomást nehezítenek a fiatal gyerekekre. Az olyan gyerekeknek, akiknek nehézségei vannak a koncentrálásban vagy a memorizálásban, a dolgozatírás nagyon stresszes lehet.

A szorongás azért van, mert a tanuló túlságosan aggódik azon, hogy jól teljesítsen. Az ezzel küszködő gyerekek azért aggódnak, hogy sikeresek legyenek az iskolában és majd a jövőben is. Ahelyett, hogy a sikernek örülnének és a felé hajtanának, inkább félnek a kudarctól. Ha a gyermeked túl sokat izgul a dolgozatok előtt, segíthetsz neki azzal, hogy elmondod neki, hogy csinálja az alábbi dolgokat.

Vegyél egy mély levegőt

Fordulj el a jegyzetektől egy pillanatra. Szülőként úgy tudsz a legjobban segíteni neki a dolgozatírásban, hogy rendszeresen olvasol vele, beszélsz vele a tapasztalatairól, és biztosítasz neki egy megfelelő helyet a tanulásra.

Készülj előre

Bizonyosodj meg róla, hogy a gyermeked előre tanul a dolgozatokra és tudja, hogy miről fognak szólni.

Kerüld el a késő esti magolást a dolgozat előtt

Ez csak fokozza a szorongást, amitől majd nem tud a gyerek tisztán gondolkozni. Bizonyosodj meg arról, hogy a gyermeked eleget alszik.

Emlékeztesd a gyermeked arra, hogy:

  • Figyelmesen olvassa el a szabályokat és a tudnivalókat a dolgozat előtt
  • Ha valamit nem ért, akkor nyugodtan kérdezzen a tanártól
  • Gyorsan fussa át a kérdéseket, hogy lássa, mennyi időt tud fektetni rájuk külön-külön
  • Ha egy kérdést nem tud megválaszolni, akkor ugorja át és később térjen vissza rá, ha van még idő

Ne légy ideges egy szimpla jegy miatt

Egy csomó dolog befolyásolhatja, hogy a gyermeked milyen jól teljesített egy dolgozaton. Talán nem érezte jól magát azon a napon vagy túl ideges volt és nem tudott koncentrálni. Talán összeveszett egy barátjával az iskolában vagy lehet, hogy késett valamiért. Egy dolgozat csak egy dolgozat.

Hogyan segíthetsz a dolgozat után?

Sokat tanulhat a gyermeked abból, ha átnéz egy kijavított dolgozatot. Ebből megtudhatja, hogy hol voltak problémák és talán azt is, hogy miért. Ez kifejezetten fontos olyan tárgyaknl, ahol a témák egymásra épülnek, mint például a matematika. Itt van néhány hasznos lépés arra, hogy mit tegyünk, amikor a gyerek visszakap egy dolgozatot.

Beszéljétek meg a rossz válaszokat és tudd meg, hogy miért választotta azokat

Néha meglehet, hogy a tanuló nem értett vagy félreértelmezett egy kérdést. Vagy lehet az is, hogy tudta a választ, de nem volt képes rendesen kifejezni. Olvassátok el és beszéljétek meg az összes hozzáfűzést, amit a tanár írt. Ha az egyik kommentet nem értitek, akkor a gyerek kérje meg a tanárt, hogy magyarázza el.

És végül, mindig emlékezzetek arra, hogy a dolgozatok és az osztályozási rendszerek nem tökéletesek

Mindegyiknek megvannak a saját korlátai. Ahogy segítesz neki jó jegyeket szerezni a dolgozatokon, közben emlékeztesd, hogy a dolgozat csak egy része a tanulási folyamatnak. A te segítségeddel és támogatásoddal a gyermeked egyenes úton lesz a saját szép jövője felé!

(KamaszPanasz - Á.B.)