Testi problémák, lányoknak

#Testi problémák #lányoknak

500 db cikk a témában

A nemi érés zavarai lányoknál
#nemi érés
2024.01.02.

A nemi érés zavarai lányoknál

A lányoknál a nemi érés zavara 2,5-szer gyakoribb, mint a fiúk esetében. Ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk e jelekkel és mihamarabb szakemberhez forduljunk.

Lehet a görcs a terhesség jele?
#terhesség
2023.11.01.

Lehet a görcs a terhesség jele?

Az alhasi görcs sokféle okra visszavezethető, igen gyakori panasznak számít. Tudtad, hogy a terhesség jele is lehet? Ha a görcsöket emlőfájdalmak, a menstruáció késése vagy a menstruáció teljes kimaradása kíséri, az arra enged következtetni, hogy terhesség okozza a tüneteidet.

Őszi hajhullás: mit tehetsz ellene?
#hajhullás
2023.10.26.

Őszi hajhullás: mit tehetsz ellene?

A szezonális hajhullás mértéke egyénenként eltérő. Van, aki észre sem veszi, mások kétségbeesetten próbálják az ijesztő módon feltűnő hajhullás hátterében meghúzódó okokat azonosítani. A hajhullás akkor válik észrevehetővé, ha az kifejezettebb: a fésülködéskor a hajkefében maradó hajszálak mennyiségéből lehet rá következtetni.

Miért szédülünk?
#szédülés
2023.10.17.

Miért szédülünk?

Ugye jó mulatság volt gyerekkorunkban, amikor körbe-körbe forogtunk, majd élveztük, ahogy forog velünk a világ. Az azonban korántsem szórakoztató, ha az ágyból kiszállva megindul a szoba körbe-körbe. A szédülés fokozza a sérülések és balesetek kockázatát, kezeletlen szédülés esetén pedig egy esetleges súlyosabb, veszélyes betegség is a háttérben maradhat.

Sminkelési tanácsok ekcémás bőrűeknek
#ekcéma
2023.10.13.

Sminkelési tanácsok ekcémás bőrűeknek

A vörös, viszkető ekcémás foltok elsősorban a végtagok hajlataiban, tenyéren, talpon, a fülek mögött, szemek körül jelentkeznek. A megfelelő gyógykezelés mellett a betegség tünetei ellen néhány smink tippet is bevethetünk.

Amit a mellről tudni kell
#mell
2023.09.23.

Amit a mellről tudni kell

Az ideális női mellről mindenkinek van valamilyen elképzelése, ezért lehet, hogy már kamaszkorban amiatt aggódsz, hogy túl kicsi, túl nagy, túl széles, esetleg nem elég kerek a formája.

Kérdések a nőgyógyásznál
#nőgyógyász
2023.09.07.

Kérdések a nőgyógyásznál

Az első néhány perc a nőgyógyásznál kérdésekkel telik. Az orvos kérdez, neked pedig őszintén kell válaszolnod. Ha először vagy vizsgálaton, akkor előfordulhat, hogy feszültnek érzed magad a beszélgetés során.

Mire használható az ultrahang?
#ultrahang
2023.08.20.

Mire használható az ultrahang?

Az ultrahangos képalkotást vagy ultrahangot gyakran használják az orvostudományban. Az ultrahangvizsgálat ma már szinte minden orvostudományi munka részét képezi, így a szülészeti-nőgyógyászati munkában is egy elengedhetetlen eszközzé vált.

A füllyukasztás
#füllyukasztás
2023.07.21.

A füllyukasztás

A jól megválasztott fülbevaló nemcsak divatos kiegészítő, de teljesen új keretet is adhat az arcodnak. A füllyukasztásnál azonban nem árt odafigyelni arra, hogy hova és hol löveted a fülbevalót, valamint arra, hogy megfelelően ápold a füledet.

Tények és tévhitek a napégésről
#napégés
2023.06.15.

Tények és tévhitek a napégésről

Az internetes fórumokon, rokonoktól, barátoktól több tanácsot is kaphatunk megelőzésre, vagy baj esetére, de nem biztos, hogy minden javaslatot érdemes megfogadni. A napégéssel, fényvédőkkel kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket dr. Garaczi Edina, az Allergiaközpont bőrgyógyász-allergológusa segít tisztázni.

28 nap vagy 40? Íme, ennyi ideig kellene a ciklusodnak igazából tartania
#menstruáció
2023.06.10.

28 nap vagy 40? Íme, ennyi ideig kellene a ciklusodnak igazából tartania

Amikor a menstruációs ciklusról van szó, meghatározni, mi normális, igazából arról szól, mi normális neked. Annak ellenére, amit sokunk hallott, a valóságban a menstruációs ciklus nem mindig illik bele egy pontos és rendes 28 napos váltakozásba. Szóval, ha a ciklusod inkább 25 vagy akár 40 nap, ne aggódj – csak kövesd nyomon a saját ciklusod és a tüneteket, melyek esetleg előfordulnak havonta.

Mindent a vércsoportokról
#vércsoport
2023.05.31.

Mindent a vércsoportokról

Minden évben sokan szorulnak vérátömlesztésre a legkülönfélébb okok miatt. Ez lehet egy vészhelyzet is (mint egy baleset, amelyben valaki sok vért veszít) vagy egy várható kezelés, műtét. Bármi is a kiváltó ok, a vérátömlesztés az egyik leggyakoribb kórházi eljárás, ami előtt minden véregység komoly teszteken megy át, hogy kiszűrjék az esetleges fertőzéseket és megállapítsák a vércsoportot.