kontaktlencse
#Testi problémák

Kontaktlencse: Hány éves kortól lehet viselni?

2014.11.26.
1 perces olvasási idő

Az lenne a kérdésem, hogy hány éves kortól lehet szemüveg helyett kontaktlencsét viselni? A tesiórákon kívül járok karatézni is, és ott le kell vennem a szemüvegem - Válogatás a Szakértő válaszol rovatunk kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A kontaktlencse viselése a megfelelő ápolás kérdése. Nagyon nagy különbségek vannak egyénenként. Van, aki huszonévesen sem tudja megfelelően kezelni a lencsét, van, aki 12 évesen tökéletesen használja. Hivatalosan a javasolt korhatár 16 év. A kontaktlencse viselése egyéni elbírálás szerint történhet. Feltétel a biztonságos lencse betétel és kivétel. Érdemes napi lencsét választani elsőre, amit csak az edzés napján kellene viselni, majd este egyszerűen kidobni. Ilyenkor nincs gond a tisztítással, ápolással. Reggel segíthetnek a felhelyezésnél, este pedig a kivételnél. Ezt követően jöhet a havi, naponkénti cserés kontaktlencse. A szemüveg viszont mindig legyen kéznél, ha a lencsével bármi történne. Dr. Papp Júlia szemész

A lencse ápolásának szabályai

A kontaklencse ápolása két fő részből áll: tisztítás és fertőtlenítés-tárolás. Ma már olyan többfunkciós oldatok vannak forgalomban, amelyekkel egy lépésben végezhetjük el az ápolást. A felületi tisztító és fehérjeoldó hatásuk gyengébb, ezért bizonyos esetekben kiegészítő ápolásra (enzimes tisztítás, fehérjeoldás) van szükség a multifunkcionális oldatok mellett. Az oldatok használata elkerülhető a naponta eldobható és a 30 napos, kiterjesztett viselésű lencse esetén. A tárolókat havonta cserélni kell. A lágy lencsék sokkal gondosabb ápolást igényelnek a felrakódások, szakadékonyságuk miatt.

Tárolás során a lencséket mindig nedvesen kell tartani. Viselés nélkül hosszabb ideig való tárolás esetén az ápolófolyadék tartalmazzon nem elbomló fertőtlenítőszert, amit legalább 2-3 naponta cseréljünk. A lencsékhez csak tiszta kézzel szabad nyúlni.

A viselés időtartama

Általában a napi viselés (12-14 óra) a legelterjedtebb. Még panaszmentesség esetén is kerülni kell a napi 16 órát meghaladó viselést. A szokásos viselési időt le kell rövidíteni, ha huzamosabb ideig nem viselte a lencsét, vagy hosszabb időn át poros, száraz meleg helyen tartózkodik. A kiterjesztett viselés azt jelenti, hogy a speciális lencsét éjszakára sem kell levenni. Típustól függően akár egy hónapig is folyamatosan viselhető. A napi eldobható lencsék alkalmi viselése főleg sportolásnál, szórakozásnál ajánlott.

Kiknek nem ajánlott?

Kifejezett szárazszem betegség, szemhéjszél betegsége, szaruhártya érzéketlensége, szemzáródási rendellenesség fennállása esetén nem ajánlott, vagy helyi kezelést (szemcsepp, szemkenőcs) igénylő egyéb szemészeti betegség esetén sem. Végül azoknak sem, akik nem tudják biztonságosan behelyezni és eltávolítani, megfelelően ápolni a kontaktlencsét.