Suli, munka, beilleszkedés

#Suli, munka #beilleszkedés

45 db cikk a témában

#y generáció
2021.11.03.

Hogyan működik az y generáció?

Először is, volt a népességrobbanás. Aztán az x generáció, majd az y. Ez utóbbi demográfiai meghatározás az 1978-1989 között születetteket jelenti, de sokszor utalnak ezzel az 1977 és 2000 között világra jött emberekre is.

#iskolaőr
2020.09.01.

Képzett iskolaőrökkel indulhat az új tanév

Maruzsa János, köznevelésért felelős államtitkár, korábban úgy fogalmazott: „Az iskolaőr több mint egy portás, de kevesebb, mint egy rendőr.” Kiemelte azt is, hogy a 491 hazai iskolában feladatot vállaló, szakmai képzésben részesült iskolaőrök, csak az adott intézmény területén történő rendbontásba avatkozhatnak, s nyújthatnak segítséget. Ez érvényes arra az esetre, ha tanulók pedagógust bántalmaznak, sértegetnek, provokálnak, és akkor is, ha a diákok egymással kerülnek verekedésbe, konfliktusba. Jogosítványuk kiterjed arra a helyzetre is, ha bármely szülő önkényesen kívánja gyakorolni agresszív, bántalmazó viselkedését egy, vagy több diákkal, tanárokkal, a az iskola bármely dolgozójával szemben.

#utazás
2020.07.08.

Kulturális sokk a világ körül

A világ országaiban eltérő szokásokat tapasztalhatunk. Mennyi borravalót illik adni, mennyire álljak közel egy idegen emberhez, mit illik és mit nem? Avagy: hogyan kerüld el a kellemetlen helyzeteket külföldön?

#kötelező olvasmány
2019.10.10.

Milyen a jó tanár és a jó diák?

A tanárok is emberek, akiknek vannak jó és rossz napjai. De a jó tanár a problémán felül tud emelkedni, és a diákok érdekeit tekinti a legfontosabbnak. A jó tanár emellett szakmailag hozzáértő, vicces és igazságos.

#felvételi
2017.09.13.

Egyetem: hogyan küzdd le a honvágyad?

Elköszöntél a szüleidtől, a kutyádtól, a legjobb barátodtól, hogy az életed egy teljesen új szakaszát elkezdhesd. Most rajtad áll, hogy mit kezdesz a szabadságoddal, és milyen életet alakítasz ki magadnak az új környezetben.

#iskola
2017.08.31.

Ismét a suliban: hogyan vészeld át az első napokat?

Egy egész nyár után, amit alvással és neked tetsző dolgokkal tölthettél az iskola csengője vészesen kiábrándító és kellemetlen lehet. Akár egy ideges újonc vagy, akár egy tapasztalt felsőbb éves, szembe kell nézned az iskolával és a velejáró bonyodalmakkal – új osztálytársak, új tanárok, új tantárgyak, új szokások.

#iskola
2016.08.30.

Iskolakezdés: kedvcsináló az új tanévhez

Vége a nyárnak, ideje megbarátkozni a gondolattal: kezdődik az új tanév. Ezzel a cikkel segítünk ráhangolódni a suli-hangulatra, hogy az első napod kellemesen teljen.

#suli
2015.08.31.

Vissza a suliba: azért nem dől össze a világ

Újra itt az iskolaidő! Valószínűleg izgatott vagy és lehet egy kicsit szomorú is, hogy vége a nyárnak. Néhány tanuló ideges, vagy egy kicsit fél az iskola első napján, az összes új dolog miatt. Szerencsére ezek az „új” aggodalmak csak kis ideig maradnak meg. Nézzük csak, mit is tartogathat még az iskolakezdés.

#egyetem
2015.08.09.

Rebeka kipróbálta: felkészülés az egyetemre

Kiderült, hogy kit melyik egyetemre, főiskolára vettek fel. Ezek után az ember fiának, lányának nincs is más dolga, mint a méltó ünneplés és a nyári napok maximális kihasználása.

#középiskola
2015.01.27.

Túlélni a középiskolát

Ha új iskolába kerülsz, új közösséget, új szokásokat, új barátokat, új tanárokat találsz. Ha te is ebben a cipőben jársz és szeretnéd túlélni, 3 alapvető dologra kell odafigyelned.

#gimnázium
2014.11.12.

Irány a középiskola!

A középiskola nagyban más, mint az általános. Az általános iskolában kisebbek az osztályok, barátságosabb légkör.

#tanulási zavar
2013.10.09.

Tévhitek a tanulási nehézségekkel kapcsolatban

Az autisták korlátozott képességekkel rendelkeznek? A figyelemhiányos hiperaktivitás zavarban szenvedő diákoknak tanulási nehézségeik vannak? Aki egyszer speciális oktatásban vesz részt, abban is marad? A sajátos nevelési szükségletű gyerekek által tanult tananyag sokkal egyszerűbb? Most kiderül!

#felvételi
2013.09.13.

Hogyan légy sikeres a főiskolán?

Biztosan nagyon büszke vagy az eddig elért eredményeidre. Fontos, hogy tudd, az, ahogy hozzáállsz az első néhány hétben a főiskolai feladataidhoz, nagy mértékben meg fogja határozni a tejles főiskolai léted alakulását. Néhány jó tanáccsal szeretnénk segíteni a kezdést.

#önkéntes
2012.11.28.

Önkéntes munka külföldön: mire számíts?

A legtöbbek fejében az önkénteskedés szó hallatán néhány olyan ember képe jelenik meg a lelki szemei előtt, akik szemetet szednek az utcán vagy idős néniknek segítenek. Ám az önkénteskedés ennél sokkal több, rengeteg fajtája létezik. A lényeg ugyanaz: semmilyen fizetést nem kapsz. Legalábbis a legtöbben ezt gondolják.

#tanulás
2012.10.12.

Nemzetközi diákként Angliában: első benyomások

Cikksorozatom apropója, hogy egy évet Angliában, azon belül is Brightonban töltök diákként. Semmiképpen sem szeretném a cserediák szót használni, ugyanis nem vagyok az. Nem programmal vagy szervezettel jöttem, hanem egyedül, ugyanis - bár ezt nem reklámozzák -, de mégis lehetséges.