felvételi
#Suli, munka

Elsőéves vagy? Ne gubózz be, ismerkedj!

2022.10.12.
2 perces olvasási idő

Nemrég elköszöntél a családodtól, a barátaidtól. Az első néhány hét biztosan nem könnyű, de ne hagyd, hogy a honvágy a kedvedet szegje! Ismerkedj és köss új barátságokat, meglátod, megéri nyitni a társaid felé.

Ismerkedj, ne gubózz be

Az első számú célod mindenképpen az legyen, hogy minél több emberrel ismerkedj meg és barátkozz össze már a főiskolai vagy egyetemi tanulmányaid legelején. Ezt persze valószínűleg már el is kezdted, hiszen ne tagadd, biztosan e-maileztél már pár emberrel, és csatlakoztál számos, gólyáknak szóló Facebook csoporthoz. Mindezt én is megtettem, ám akikkel online nagyon jól kijöttem, a való életben egyáltalán nem találtam meg a közös hangot. Persze ez nem törvényszerű, a mellettünk lévő szobában például a lányok online ismerkedtek meg, direkt szerettek volna utána szobatársak lenni és szinte azonnal a legjobb barátok lettek. Tehát mindenképpen megér egy próbát!

Egy jó szobatárs sokat segít

Ismerkedj az új csoporttársaiddal!Az első éves szobatársam, Zsófi a világ legbarátságosabb embere! Nagyon szerencsés vagyok, hogy ő került mellém! Azonnal felhozott egy új témát, vagy elővett egy társasjátékot, amikor a kínos csend beállt volna a beszélgetésünkben.

Ha barátokat szeretnél, akkor legyél olyan, mint Zsófi. Ha pedig olyan félénk vagy, mint én, akkor keress olyan barátokat, mint amilyen Zsófi! Egyébként pedig nyugi, hiszen soha máshol nem fogsz ennyi, kétségbeesetten barátokat kereső embert látni egy helyen, mint az egyetem előévesei között. Szóval csak beszélgess mindenkivel és fogadj el minden meghívást!

Egy közös ebéd is sokat jelenthet

Zsófi nem volt ott az első ebédemnél a koli ebédlőjében. Elbúcsúztam a szüleimtől, és próbáltam visszatartani a könnyeimet, miközben a sorban álltam. Mikor már leküzdöttem a sírhatnékomat, egyszer csak megszólított valaki. A mögöttem lévő lány volt az, és azt mondta, hogy ha én elkezdtem volna sírni, ő is sírt volna. Szóval máris lett ebédlő-társam!

Végül nem lettünk barátok, de ez így természetes, azok közül, akiket az első napokban megismersz nem lehet mindenki a barátod. Viszont ne válogass! Jegyezd meg MINDENKI nevét, arcát és hogy milyen szakon van. Közülük páran a barátaid lesznek, sokakkal együtt fogsz előadásokra járni, és lehet, hogy évekkel később valaki éppen az álom-melóhelyeden fog felvételiztetni, ezért rajta múlik majd, hogy megkapod-e a munkát. Sosem tudhatod, hogy ezek a kapcsolatok később mikor és miben segítenek majd neked!

Hogyan küzdd le a honvágyad?
Néhány hete elköszöntél a szüleidtől, a kutyádtól, a legjobb barátodtól, hogy az életed egy teljesen új szakaszát elkezdhesd. Most rajtad áll, hogy mit kezdesz a szabadságoddal, és milyen életet alakítasz ki magadnak az új környezetben. Tanácsok honvágy leküzdésére

Nekem nagy szerencsém volt, és azok, akikkel megtaláltuk a közös hangot, mind ugyanabban a koliban laknak és ugyanarra a szakra járnak, mint én. Ám ha nincs ilyen mázlid és a körülötted élőkkel nem ugyanaz az érdeklődési körötök, akkor érdemes kibővíteni az ismeretségi körödet. Például a szomszédos kolikban biztosan könnyen tudsz ismerkedni.

Élvezd ki az első heteket, hónapokat, hiszen ez a legfurcsább mégis a legszabadabb időszaka az életednek, hiszen egyszerre vagy gyerek és felnőtt és tiszta lappal kezdhetsz több száz olyan veled azonos korú emberrel, akik pontosan ugyanazon mennek keresztül, mint te.

(KamaszPanasz - Gy. A., huffpost.com)