felvételi
#Suli, munka

Egyetemre megyek. Mi kell a túléléshez?

2023.08.08.
2 perces olvasási idő

Összegyűjtöttük neked a legfontosabb dolgokat, amit meg kell tanulnod még azelőtt, hogy elkezdenéd az egyetemet. Így könnyebbé teheted a beilleszkedést és egyszerűbben szokhatsz hozzá az új helyzethez.

Tájékozódás

Az egyetem első évében könnyű eltévedni az egyetemi épületekben és az új városban. Nagyon hasznos, ha térképet használsz, és az alapján navigálod magad legalább az elején. Emellett mindig legyen nálad a mobilod, arra az esetre, ha eltévednél.

Felelősségteljes viselkedés

Készülj az egyetemre!A legtöbb órádon a tanárokat nem fogja érdekelni, hogy bejársz-e vagy sem, és valószínűleg házi feladatot vagy házi dolgozatot sem kell majd írnod náluk, hiszen ők sem akarnak 800 dolgozatot leosztályozni. Nem lesz idejük arra, hogy alaposan megismerjenek, és nem fognak figyelmeztetni arra, ha valamit elrontottál, és azt sem fogják megkérdezni, hogy szükséged van-e egy kis segítségre. Tehát mindez a te felelősséged. A dolgok kulcsa az, hogy ott legyél minden előadáson, órán. Hallottam olyan tanárról, aki azt kérdezte az egyik dolgozatban, hogy mi a nővére neve, hogy lássa, kik jártak be hozzá az előadásokra, és kik nem.

Alkalmazkodás

Nagy az esély arra, hogy nem egyedül fogsz élni – a legtöbb esetben a szobádat vagy a lakásodat meg kell majd osztanod másokkal. Pár példával szeretnénk szemléltetni, hogy hogyan csúszhatnak ki a dolgok a kezeid közül.

Ne várd, hogy mint otthon, majd itt is lesz, aki elpakol, elmosogat helyetted! Még akkor sem várhatod ezt, ha a szobatársad esetleg rendmániás! Sok konfliktust kerülhetsz el, ha igényes vagy a környezetedre és annak rendjére!

A rezsiköltségek számottevő részét a fűtés adja az évben. Ha többen éltek egy fedél alatt, még időben beszéljétek meg, hogy mi az a hőmérséklet, amit mindannyian egyformán tudtok tolerálni (és kifizetni). Aki fázósabb, esetleg vállalhatja, hogy felvesz még egy pulcsit, de természetesen ne tekerjétek le annyira a radiátort, hogy egész nap vacogjatok!

Lehet, hogy nem te vagy a legjobb

Ez egy körülmény, amire nehéz mentálisan felkészülni. Vegyük az én példámat – középiskolában kiemelkedően jól írtam. Viszont amikor elkezdtem az újságírás óráimra járni és 20 másik kiemelkedő íróval ültem egy teremben, az írásaim hirtelen már nem is tűntek annyira jóknak. És ez így van minden egyes tantárgy esetében. Nem érdekes, hogy milyen sokat tanulsz, úgy is lesz valaki, aki még nálad is többet tanult. Ne ezzel törődj! Jelöld ki a saját céljaidat és légy büszke az eredményeidre anélkül, hogy egy teljesen vadidegen emberhez hasonlítgatnád magadat.

Kitartás az elveid mellett

Az egyetem első fél éve valószínűleg nagyban meg fogja határozni azt, hogy pontosan ki is leszel az egyetemi éveid alatt. Hagyj időt magadnak, hogy megtaláld azokat a barátokat, akikkel tényleg szeretnél barátkozni. Ne felejtsd el, hogy az egyetemi társaid nem fogják tudni, hogy te ki is voltál régebben – éppen ezért ez remek lehetőség arra, hogy tiszta lappal indulj, ha arra van szükséged.

Szórakozás

Akár hiszed, akár nem, a középiskolás éveid életed legkönnyebb évei voltak, még ha neked nem is teljesen tűntek annak. Persze az egyetem sem a világ vége. Nyilván teljesen más lesz a közeg, az elvárások, a tanulnivaló mennyisége, a számonkérések formái, és így tovább – ám amikor lediplomázol, azt fogod kívánni, hogy bárcsak visszatérhetnél. Tehát tanuld meg okosan élvezni, még addig, amíg ott vagy. Szerezz nagyszerű emlékeket, fantasztikus barátokat, de persze a bulit csak mértékkel, hogy legyen esélyed lediplomázni!

(KamaszPanasz - Gy.A., imom.com)