egyetem
#Suli, munka

Felvételi: saját döntésünk a választott szak vagy a szülőké?

2012.02.11.
2 perces olvasási idő

Február 24-ig gondolkodhatsz, hogy melyik felsőoktatási intézménybe adod be a jelentkezésedet. Van már ötleted? Ebben a cikkben pályaválasztási szakértő segítségével adunk neked néhány tippet!

Az idén felvételizők körében készített egy felmérést a Magyar Oktatási Tájékoztató arról, milyen szempontok alapján döntenek a diákok a felsőoktatási felvételijükkel kapcsolatban. Magadra ismersz?

A felmérés elsőként azt vizsgálta, kikkel vitatják meg a felvételivel kapcsolatos kérdéseiket a fiatalok. A legtöbben barátaiktól, osztálytársaiktól és szüleiktől kérnek tanácsot a továbbtanulással kapcsolatban. Sokat adnak felsőoktatási intézményben tanuló ismerőseik véleményére is, illetve a diákok több mint fele a tanárai által elmondottakat is fontosnak tartja.

Papp Brigitta pályaválasztási szakértő, a Hajdú-Bihar Megyei Közoktatási Szolgáltató Intézet munkatársa a KamaszPanasznak elmondta: a legtöbb diák kikéri a szüleinek véleményét is. A hozzánk forduló családok többségénél meg van az összhang, egyetért a szülő és a gyermek a jövővel kapcsolatban, reális célokat dédelgetnek. Inkább megerősítést várnak, különösen a jobban teljesítők.

És mi a helyzet azokkal, akik gyengébb eredményt értek el a középiskolában és fogalmuk sincs, hogyan tovább? A szakember azt mondja: ezekre a diákokra az útkeresés jellemző, ezért is célszerű igénybe venni az általunk nyújtott tanácsadási lehetőséget.

Online eredményre várva

Fontos az önismeret, ennek hiányában nehéz lesz a döntés. Sokat segíthetnek a személyiség- és képességtesztek, valamint az önismereti tesztek kitöltése, értékelése. Átlagosan 50 percet vesz igénybe a tesztek kitöltése.

Tudjuk egyáltalán, hová jelentkezünk?

A felmérésből az is kiderült, hogy nagyon keveset tudunk a kiválasztott szakról. Nem árt azonban utána nézni, mibe is vágjuk a fejszénket. Ezt tanácsolja Papp Brigitta is. Szerinte érdemes elmenni az egyetem nyílt napjára, vagy olyan hallgatókkal beszélni, akik az adott szakon tanulnak. Mostanában szerveznek nyílt napokat az intézmények, érdemes a www.felvi.hu oldalt böngészni vagy az adott intézmény honlapját felkeresni.

Igen kevés információval rendelkeznek a fiatalok arról is, hogy mivel foglalkoznak az általuk választott szakon végzettek. Ennek is jó utánajárni. Sokat segíthetnek a pályaválasztási kiállítások, ahol cégekkel, vállalkozásokkal is találkozhatunk, tájékozódhatunk az adott szakmáról.

A pályaválasztási szakértő azt tanácsolja, hogy nézzük meg az álláshirdetésekben, keresett-e a választott szakma, hány hasonló hirdetést adtak fel a városunkban.

Tipp: Ha már úgy is a neten lógsz, nézz utána, milyen cégek, vállalkozások működnek a környezetedben, ott milyen végzettséggel lehet elhelyezkedni.

egyetemek rangsora 2011

Fontos, hogy olyan szakmát tanuljunk, amelynek haszna is lesz, ha végzünk, ne álláskeresőként induljunk el a pályán. Természetesen nehéz megjósolni, melyek lesznek a keresett szakmák három vagy négy év múlva, de az információk támpontot adhatnak, és a pályaválasztási tanácsadó is hozzájárulhat a helyes döntéshez.

Tipp: Minden megyében találsz pályaválasztási tanácsadót, ahol szak és pályaorientációs tanácsadással várnak téged a szakemberek. A tanácsadó-beszélgetésre elhívhatod szüleidet is, hogy együtt hallgassátok meg a fontos információkat az adott pályáról, a foglalkozások tartalmáról, az oktatási intézményekről, a lehetőségekről és esélyekről.

Változás, hogy idén szeptembertől állami ösztöndíjjal, állami részösztöndíjjal, illetve önköltséges formában tanulhatnak a hallgatók, változtak a keretszámok, vannak olyan intézmények, ahová kevesebb hallgató kerülhet be állami támogatással. Ez is befolyásolhatja döntésedet.

(KamaszPanasz - T. A., Ábra: MTI)