főiskola
#Suli, munka

Főiskolára, egyetemre készülődve

2022.08.30.
2 perces olvasási idő

A főiskolára vagy egyetemre való bekerülés mindannyiunk számára egy mérföldkő lehet. Itt rengeteg dolog megváltozik a középsulihoz képest. Az összes tantárgyat más fogja nekünk tanítani, itt már kurzusok lesznek, nem pedig órák, mindig más teremben leszünk. Ez az élet sokkal nagyobb szabadságot ad nekünk, ugyanakkor sokkal több feladatot és felelősséget is ró ránk. Ezért fontos, hogy megfelelően felkészüljünk erre az időszakra.

Talán az egyik nagy változás sokak számára, hogy el kell költözniük otthonról az egyetemi éveik alatt, bár vannak olyanok is, akik ezt már középiskolás éveik alatt megteszik. Ezenkívül más dolgok is változni fognak: nem lesznek például kötött osztályok, sem pedig osztályfőnök. Rengeteg emberrel ismerkedsz meg, és (persze a kötelezők mellett) csak azokat a tárgyakat fogod felvenni, amelyek téged igazán érdekelnek, pontosabban, amelyek a választott szakodhoz tartoznak.

Csalóka szabadság

Bár rengeteg szabadidőd lesz, próbáld meg azt jól beosztani. Itt már nem lesznek tanárok, akik követelnek tőled, és megpróbálják kihozni belőled a maximumot! Itt már a magad ura vagy! Felelősséggel tartozol aziránt, hogy mit végzel szabadidődben, és hogy mennyi időt szánsz a felkészülésre az egyes vizsgáknál!

Természetesen nem fontos egyből egyetemre vagy főiskolára menned, maradhatsz ötödéven is a középiskolában, ahol kiválaszthatod, hogy mit tanulj, egy év múlva pedig majd felvételizel főiskolára, egyetemre. Ez afféle gyakorló időszak a számodra. Bár sajnos Magyarországon még nem minden iskolában érhető el ez a lehetőség.

Gondolj bele, hogy mit fogsz majd csinálni, ha elvégezted ezt a szakot. Ne izgasson az, hogy a barátaid mit tanulnak! Gondold ki, hogy te mit szeretnél, és csak azután dönts! Ne feledd, az, hogy a barátaid milyen szakra mennek nem lesz fontos az egyetemre való bekerülés szempontjából!

Ha eljön a vizsgaidőszak

Vizsgák vizsgák hátán - talán ez az, ami hatalmas különbséget jelenti a középiskolával szemben! Senki nem fog téged arra késztetni, hogy írd meg a házi feladatodat! Nem fogja érdekelni az oktatókat, hogy te esetleg nem készültél! Ez a saját problémád! Ők abból sem csinálnak lelkiismereti ügyet, ha rosszul sikerül a ZH-d.

Mindazonáltal, pontosan a vizsgák azok, amik megmutatják, hogy hol is tartasz. Ezek a vizsgák fognak téged előrelendíteni a ranglétrán, és megalapozni a későbbi jövődet! Az iskolai idő eljátszadozása, majd a vizsgákon való megbukás elég keményen meghatározhatja a jövőbeli karriered irányát! Természetesen ezzel nem azt mondom, hogy nem fér bele egy-két gyengébb jegy, de azért ügyelj arra, hogy ne ez legyen a mindennapos!

A pénz mindig jól jön

Természetesen hasznosan is eltöltheted a megmaradó szabadidődet! Dolgozhatsz is, hiszen sok olyan diákot keresnek, aki elmúlt már 18 éves, de még nem végezte el az adott szakirányt, így egy kisebb fizetésért alkalmazzák. Ez a fizetés azonban annyira nem alacsony, hogy neked ne feleljen meg! Ebben a különböző egyetemi irodák és a Hallgatói Önkormányzat is segítséget nyújthat!

Mindent összevetve ez csak egy rövid kis összefoglaló volt az egyetemi és főiskolai életről! Persze a kemény munka mellett, hozzá tartoznak a nagy bulik, és a kulturális események is, de ezeket jobb, ha te magad fedezed fel!

(KamaszPanasz - Cs.B.)