felvételi
#Suli, munka

Egyetem: hogyan éld túl?

2012.07.08.
2 perces olvasási idő

Már önmagában az egyetem kérdése is eléggé összezavarhat, lehet, hogy egészen más városban van, mint ahol eddig éltél. Mindentől és mindenkitől távol leszel, amit és akit eddig ismertél, és rengeteget kell majd tanulnod. Összegyűjtöttük neked a legfontosabb dolgokat, amit meg kell tanulnod, még azelőtt, hogy elmennél az egyetemre. Így könnyebbé teheted a beilleszkedést és könnyebben szokhatsz hozzá az új helyzethez.

Tervezz előre és legyen határidőnaplód!

Nézz utána alaposan, hogy hány kreditet kell teljesítened az adott évben, és hogy hány tantárgyat kell ehhez felvenned. Ne feledd, ez már nem a gimnázium, így a tanárok nem fognak figyelni arra, hogy a ZH-k ne egy napra essenek. Sőt, arra sem fognak emlékeztetni, hogy másnap ZH-t írtok. Ez pedig eleinte nagyon nehéz és szokatlan lesz. Ráadásul az e-mail-es értesítőkben sem szabad bízni, hiszen, ha csak egyszer nem kapsz meg egy e-mailt időben, akkor akár egy egész egyetemi éved is bukhat rajta.

Egyetem: hogyan éld túl?

Jegyzetelni

Valószínűleg rengeteg pénzt kell majd könyvekre költened, amik nagy részét még csak ki sem fogod nyitni. A tanárok gyakran hiszik azt, hogy az ő információik jobbak és helytállóbbak, mint a könyvekben találhatóak – ezért a ZH-k nagy része is az órai anyagokra fog épülni. Ha tudod, hogy hogyan kell okosan jegyzetelni, akkor sokkal könnyebb dolgod lesz tanulás közben.

Nyelvtan!

Középiskolában csak a magyar tanárok vonnak le tőled pontot a helytelenül írt szavak miatt – mostantól szinte minden tanár így fog tenni. Sokszor már csak abból rengeteget fogsz profitálni, hogy össze tudsz rakni egy értelmes mondatot. Tehát hidd el, megéri odafigyelni!

Csapatmunka

Sokszor nem egyszerű dolog, de egyre több tanár „kényszeríti” rá hallgatóit. A jegyeid sokszor valójában azon fognak múlni, hogy mit csináltak mások, vagy mit alkottál a csoporttáraiddal együtt. Tanuld meg, milyen türelmesnek lenni, segíts összeállítani a menetrendet és tanulj meg motiválni. Gyorsan rájössz majd, hogy a többiek nem fognak attól jobban és gyorsabban dolgozni, ha idegesek, vagy ha összeveszel velük.

A hitelkártyák előnyei és csapdái

Az a tény, hogy hitelkártyád van, nem jelentik azt, hogy gazdag vagy, sőt. Akár sok-sok forinttal is kevesebb lesz majd a zsebedben, ha nem kezeled elég okosan a kártyádat. Tegyük fel, hogy veszel valamit 10 000 forintért, de nem tudod kifizetni akkor, amikor megjön a számla, törlesztened kell, így a végén körülbelül 12 000 forintot fogsz majd visszafizetni. Ha pedig ezt sokáig csinálod, akkor komoly anyagi gondjaid lesznek. Sokkal jobb, ha hitelkártya helyett bankkártyád lesz. Így pedig csak annyit tudsz költeni, amennyi a kártyán van, nem tudod magad adósságokba verni.

Mindent a szennyesről és a mosásról

Hideg vagy meleg vízben kell mosni? Milyen hőfokon? Mikor kell fehérítőt használnod? Hogy lehet kiszedni egy foltot? Milyen színeket lehet együtt mosni és milyeneket nem? Hogyan kell teregetni? Ha azt szeretnéd, hogy a ruháid is túléljék az egyetemi éveidet, és nem szeretnél a fehér dolgaidból rózsaszínt varázsolni, akkor tanuld meg ezeket a dolgokat!

Hogyan is kell akkor főzni?

Hacsak nem imádod az instant levest és a gyorséttermeket, akkor mindenképpen meg kell tanulnod néhány egyszerű ételeket elkészítened. A tésztaételek például rendkívül egyszerűek és olcsók – ha pedig még jobban meg szeretnéd könnyíteni a dolgodat, akkor vigyél magaddal otthonról az anyukád tésztaszószából, és fagyaszd le, így neked majd mindössze csak a tésztát kell megfőznöd.

(Gy. A., http://imom.com)