honvágy
#Suli, munka

9 tipp, hogy jól kezeld a honvágyat

2022.09.27.
2 perces olvasási idő

Biztosan nagyon lelkes voltál, hogy egyetemre mész és elköltözhetsz otthonról, de teljesen természetes, ha érzel egy kis honvágyat. Van néhány remek módszer, amivel túljuthatsz ezen.

Az otthonról való elköltözés mindig nagy változás az életben, és ha gyötör a honvágy, akkor jusson eszedbe, hogy biztosan nem te vagy az egyetlen. A honvágy egy olyan érzés, amit sokan jobban szeretünk magukban tartani, szóval lehetséges, hogy körülötted sokan éreznek így, de nem szívesen beszélnek róla.

Összegyűjtöttünk néhány kollektív tevékenységet, amelyek segítségével felvehetitek a harcot a honvágy ellen, és teljesen az egyetemi életre koncentrálhattok!

Ne nehezítsd meg a saját dolgod

Talán ez a legfontosabb üzenet mind közül. A honvágy érzése nem azt jelenti, hogy gyenge vagy, vagy hibáztatnod kell magad érte. Az otthon hiánya majdnem minden diákot érint - csak rosszabbá teszed a helyzetet, ha azt sulykolod magadba, hogy ezért bűnösnek kell érezned magadat.

Ne tölts túl sok időt a szobádban kuksolva

Talán csábító a szobád, mint a te kicsi, biztonságos mennyországod, de ha túl sok időt töltesz odabent, csak sokkal rosszabbul fogod érezni magad.

Önmagad elszigetelése csak még intenzívebbé teszi az érzéseidet, csakúgy, mint mikor sok időt töltesz azzal, hogy azon töprengsz, mi hiányzik az otthonodban. Próbálj magadnak elfoglaltságot találni, részt venni a közösségi tevékenységekben, munkát vállalni, vagy valamilyen tanórán kívüli programot elkezdeni.

Maradj a reális elvárásoknál

Az egyik legnagyobb tévhit a főiskoláról/egyetemről, hogy minden nap olyan, mint egy vad parti, ahol szinte nincsen semmi felelősséged, és akár minden nap leihatod magad a sárga földig.

Persze ez a többségnek csak mítosz. Próbálj reális maradni, és tapasztalatokat gyűjteni – még akkor is, ha ez nem éppen az, amit akartál. Az egyetem az, amivé teszed – ha van valami, amivel nem vagy elégedett, rajtad múlik, hogy teszel-e ellene vagy sem.

Hozd el az otthoni kényelmet

Mindegy, hogy a kedvenc plüssmacidról van szó, vagy egy rongyos takaróról, amit a nagymamád kötött neked, amikor még 7 éves sem voltál, mindenkinek van egy olyan tárgya, ami leginkább az otthonára emlékezteti.

Akármiről is van szó, vidd magaddal az egyetemre! Ne aggódj, hogy cikizni fognak az ennivaló kis játékod miatt – biztosan a szobatársaidnak is megvan a sajátjuk valahol.

Maradj pozitív

Persze ezt könnyebb mondani, mint megtenni, de ha ráveszed magad, hogy javíts kicsit a hozzáállásodon, az talán segíthet a honvágyadon is. Tervezz olyan dolgokat, amiket nagyon szeretsz csinálni! Ez lehet akár egy jó kávézás a barátaiddal, egy kellemes habfürdő vagy a kedvenc sorozatod új epizódja is.

A pozitív szemlélet a társasági életed is megkönnyítheti, talán új barátokat is szerezhetsz (ami szintén segít a honvágyadon).

Kérj segítséget

Nagy ugrás az iskolából az egyetemre kerülni – kemény lehet elsőre, és semmi szégyen sincs abban, ha segítséget kérsz. Ha problémád van a tanfolyamoddal, vagy bármi mással, akkor ne tartsd magadban!

Hogyha honvágyad van, és azzal együtt még aggódsz a tanulmányaid, vagy az anyagi helyzeted miatt, csak megnehezíti a dolgaidat. Szóval kérj támogatást!

Fedezd fel a környéket

Az egyik legfőbb oka a honvágynak, hogy nem ismered a környékedet, szóval jó ötlet lehet, hogyha szakítasz egy kis időt a város felfedezésére, megismerésére. Ettől sokkal otthonosabban fogsz mozogni.

A legtöbb diplomás diák azt bánja meg, hogy nem ismerte meg eléggé a várost, ahol tanulmányait folytatta.

Sétálj, nézz szét a városban, önkénteskedj helyi közösségeknél! Csak pár évet töltesz itt, szóval éppen itt az ideje, hogy ismerkedj kicsit ideiglenes otthonoddal.

Tartsd a kapcsolatot – de ne vidd túlzásba

Akár egy telefonhívás, vagy online levelezés a barátaiddal/családoddal segíthet abban, hogy jobban érezd magad a bőrödben.

Az érme másik oldala viszont az, hogy a túlzott kapcsolattartás talán csak növeli a honvágyadat. A megoldás az, hogy ne kommunikálj többet az otthoniakkal, mint az új ismerőseiddel. Emlékezz: szükséged van arra, hogy megismerkedj és jól érezd magad az egyetemi ismerőseiddel, épp annyira, minthogy ezeket elmeséd a családodnak.

Figyelj az egészségedre

Amikor rosszul érzed magad, vonzónak tűnhet csak feküdni a kanapén, szomorú filmeket nézni, de valószínűleg ez csak ront a helyzeten. Ha teszel az egészségedért, sokkal pozitívabban fogsz állni az életedhez.

Végül, tartsd észben, hogy mindig kérhetsz segítséget. Ha küzdesz a honvágyaddal, és úgy érzed, ez már mentális problémákhoz vezet, akkor bátran kérj segítséget!

(KamaszPanasz - R.P., http://www.savethestudent.org)