főiskola
#Suli, munka

Tippek, tanácsok kezdő főiskolásoknak (1. rész)

2011.08.23.
3 perces olvasási idő

Kata egy szokványos tanuló, nemrég végezte a középiskolát és bekerült a főiskolára. Itt legjobb barátaival és szobatársaival több kurzust is felvettek. A pszichológiai kurzus a kedvencei közé tartozott, de komoly gondjai akadtak vele. A szobájában pedig rettenetesen mutatott a kajamaradék és a különféle hulladékok sokasága.

Kata elemezte az első félévét, és kicsit megváltozott a véleménye. Voltak dolgok, amik sokkal nehezebben mentek neki, mint gondolta. De voltak olyanok, amelyeket szinte a kisujjából kirázott. Félt a honvágytól, de mivel közel lakott a főiskolához, így abszolút nem érzett semmit. Nagyon tartott a közgazdasági kurzusoktól, de végül nagyon megszerette, mivel az előadója élvezetesen, a mai helyzetbe átültetve tanította az anyagot.

Hogy mi Kata tanácsa? Ne legyenek elvárásaid a főiskolával kapcsolatba! Engedd, hogy sodorjon magával az élet és számolj a meglepetésekkel!

Dobjuk ki a stresszt a fősuliról!

Katie megvalósította a főiskolán azt, ami reális volt! Rengeteg dologra számított, mármint ami a mindennapi életet jelenti. Azt hitte, hogy a távollét az otthontól nagyon megviseli majd, és rengeteg munka vár majd rá, például a ruháinak tisztántartása. De mivel kellőképpen felkészítette magát ezekre a dolgokra, így szinte stresszmentesen vette az akadályokat.

Az élet az otthonodtól távol főleg elsős hallgatóként lehet a legnehezebb. Otthon megvolt a családi háttered, és szereped a kis közösségben. Komikus, közvetítő, gondoskodó vagy esetleg békítő. Itt azonban egy teljesen új környezetbe kerülsz bele, ahol új szereposztás van. Emiatt talán kicsit nyomottnak, vagy szomorúnak érezheted magad.

Honvágy

Szintén honvágyat érezhetsz az első hetekben, hónapokban is. Ekkor hiányzik az otthoni környezet, esetlegesen a testvérek. Ha ez picit megnyugtat, ez a pont mindenki életében eljön. Tehát, hogyan is vészeljük át ha kicsit magunkba vagyunk fordulva, vagy szomorúság lesz urrá rajtunk?

Próbáld meg felfedezni érzéseidet, félelmeidet, és gondold át őket. Ha átgondolod ezeket az érzéseket hidd el, hamarosan sokkal jobban fogod magad érezni! Ha honvágyad van, levelezz szüleiddel: küldj neki képeket, írd le nekik érzéseidet, hogy szereted őket és hiányoznak.

Kivel tudsz még beszélni? Kiindulásnak tökéletes a szobatársad! Hisz ő is hasonló gondokkal kűzd, igazából ő a "sorstársad". A szobatársak tökéletes beépített haverok tudnak lenni, és valószínűleg neki is hasonló félelmei lesznek, mint neked! Igen, de mi van, ha nem értitek meg egymást?

Ismerd meg a szobatársaidat, köss barátságokat!

Néhány dologban, talán még jó is lehet, ha nem vagytok teljesen egyformák a szobatársaddal. Egyes ügyekben egy eltérő életszemlélet talán jól jöhet. Értelmetlen arra számítanod, hogy a szobatársad a legjobb barátod lesz, mivel ez nagyon ritkán fordul elő. Katie azt hitte, hogy a legjobb barátok lesznek majd szobatársaival. De az idő múlásával ketten is kikészítették, és szép lassan a megváltozott hangulat miatt be kellett ismernie, hogy vannak dolgok, amiket rosszul látnak. Ezt megbeszélte velük, ezután megváltozott a légkör és elsimultak a dolgok.

Sajnos egy beszélgetés nem mindig segít. Ekkor se keseredj el!

Lehet, hogy a szobatársaddal nem jössz ki, de például ott lesz a gólyabál! A gólyabálon rengeteg embert ismerhetsz meg, akik pontosan ugyanoda járnak, mint te. Az egyetemi klubokban, kampuszokon, szintén több ezer embert ismerhetsz majd meg! Nem beszélve a kollégiumról, ahol szintén több száz másik embert találhatsz.

Ha igazán komoly kapcsolat és barát gondjaid vannak, akkor fordulhatsz az iskolai tanácsadó szervezethez. Ez a szervezet mindenhol működik, és ott szakértők fognak neked tanácsot adni. De beszélgethetsz ugyanolyan fiatalokkal, mint te, akiknek szintén hasonló a problémájuk. Ha esetleg szobaáthelyezést kérnél, vagy egyéb komolyabb gondod van, azt is itt oldhatod meg.

Sokan fordulnak elsőévesként az alkoholhoz, cigarettához és a különféle drogokhoz. Ezek egy része velejárója az egyetemi vagy főiskolás éveknek, de természetesen csak mértékkel. Túlzott fogyasztása bármelyiknek, komoly gondokat jelenthet, és ahelyett, hogy megoldaná a problémát még több gondot okoz. Sőt akár ez a későbbi vizsgáidon is meglátszódhat. Legrosszabb esetben pedig a főiskolai bíróságon köthetsz ki.

Maradj egészséges az otthonodtól távol is!

Torokgyulladások, kificamított bokák, bölcsességfogak, vagy simán csak honvágy. Ezek mind jelentkezhetnek a kollégiumi bentlakás alatt. Nem beszélve egy esetleges influenzajárványról, amely szinte futótűzként terjed a kollégiumban. De hát, kinek van ekkor ideje hazamenni az orvoshoz?

Pont ezek miatt a problémák, balesetek miatt hoztak létre az egyetemeken is kisebb rendelőket, amelyekben orvosok, ápolók, esetleg fogorvosok dolgoznak. Nézz körül az egyetem, főiskola honlapján és tájékozódj, a te iskoládban merre vannak ilyen lehetőségek!

Biztosítási lehetőségek

Sok iskola megköveteli tanulóitól, hogy kössenek valamilyenféle biztosítást. Ekkor általában ajánl egy kedvező feltételekkel bíró biztosítást a diákoknak, amely magába foglalja az alapvető egészségügyi, baleseti ellátásokat, melyeket a kollégiumban, vagy különböző sportok művelése közben szerezhetsz.

Más iskolákban a betegbiztosítás opcionálisan választható szolgáltatás. Ebben az esetben viszont szinte mindig fizetni kell a különböző egészségügyi ellátásokért. Az iskolakezdet előtt célszerű ha megnézed, hogy neked eddig milyen biztosításod volt, és hogy az érvényes-e ott. Ennek függvényében pedig köthetsz újat, vagy megtarthatod a régi biztosításodat!

(folytatjuk)

(Cs.B.)