kollégium
#Suli, munka

Tanácsok friss kollégistáknak

2023.08.23.
1 perces olvasási idő

Eljött az idő, hogy az újonnan felvételt nyert friss egyetemisták és főiskolások, akik messze laknak iskolájuktól, elfoglalják a helyüket a kollégiumokban. Ez sokakat izgalommal tölt el, viszont sokan félnek is az új környezettől, az új társaságtól. Számos dolog van viszont, amivel meg tudjuk könnyíteni a beilleszkedést.

Tanácsok gólyáknak

  • Legyél pozitív a helyzettel kapcsolatban. Más tanulók is ugyanabban a helyzetben vannak, amiben most te vagy.
  • Legyél kezdeményező, és ismerkedj össze másokkal, lehetséges hogy ők sem ismernek senkit még az új környezetből, szóval ne habozz!
    TIPP Így ismerkedj az új suliban
  • Ismerd ki magad a városban. Használd a tömegközlekedési eszközöket, hogy képben legyél a városban, és ezáltal jó helyismereted legyen.
  • Hogyha kételyeid vannak valamivel szemben, kérj segítséget szüleidtől, barátaidtól.
  • Bár minden új és izgalmas, neked elsősorban a tanulásra kell koncentrálnod, hiszen ezért vagy ott!
  • Építs baráti kapcsolatokat, vegyél részt a közösségi rendezvényeken, bulikon, élj aktív társasági életet. Minél több embert ismersz meg, annál kevésbé lesz honvágyad.
  • Figyelj a biztonságodra! Az iskolák rendszerint tartanak tűzvédelmi oktatást, ezen mindenképp vegyél részt. A kollégiumban a személyes dolgaidat zárd el az esetleges lopások elkerülésére.

Tanácsok szülőknek

Figyeljünk oda, ha bármilyen változást észlelünk, legyen az öltözködés, stílusbeli, vagy tanulással kapcsolatos változás. Küldjünk gyakran híreket, képeket otthonról! Ne ijedjünk meg, ha a tanulmányi eredmények romlanak egy kicsit. Ez általában azért van, mert hirtelen sok tanulnivaló szakad a gyerek nyakába.

Ne lepődjünk meg, ha gyermekünk váratlanul hazaállít. Figyelmeztessük gyermekünket mindenre, amire ilyen helyzetben oda kell figyelni, lássuk el jó tanácsokkal a biztonságukkal kapcsolatban.

(KamaszPanasz - G.V.)