szakítás
#Lélek

Kapcsolatok: Mit csinálj szakítás után?

2021.06.27.
3 perces olvasási idő

Amikor belemész egy kapcsolatba, akkor nem tudhatod, hogy pár hétig, hónapig vagy évig fog tartani. Nem tudhatod biztosan. Azt sem tudhatod, hogyha a kapcsolat véget ér, az hogy fog téged érinteni.

Érezheted magadat megkönnyebbülten, szomorúan, mérgesen, magányosan vagy egy kicsit mind ezek közül. Ezek az érzéseid normálisak, de vannak dolgok, amelyekkel tudsz segíteni magadon, hogy túl legyél ezeken.

Ezek az érzések vagy érzelmek gyakoriak szakítás után:

  • sokkoltság vagy meglepettség,
  • szomorúság vagy veszteség érzése,
  • harag - dühös lehetsz az exedre vagy magadra,
  • félelem a jövőtől vagy egy új kapcsolattól,
  • magány - úgy érezheted, hogy nincs kivel beszélned vagy senki nem ért meg,
  • kínosan érezheted magad az exeddel vagy a barátai társaságában,
  • megkönnyebbültség, hogy egy stresszes kapcsolat véget ért,
  • boldogság, hogy újra szingli vagy.

Ezek az érzések teljesen normálisak ebben a küzdelemben. A szakítás egy veszteség és minden más veszteséghez is idő kell, hogy az illető túllépjen rajta. Adj időt magadnak, hogy túl legyél a szakításon és hidd el, hogy minden jobb lesz.

Mit csináljak ebben a helyzetben?

Egy csomó dolog van, amivel tudsz segíteni magadon a szakítás után. A legfontosabb dolog az, hogy időt adj magadnak. Hogyha sok ideig jártatok, akkor ne hidd, hogy másnap jobb lesz. Adj időt annak, hogy tudatosuljon benned a változás. Hogyha késznek érzed magad, akkor próbáld ki az alábbi dolgokat:

  • Beszélj egy barátoddal, vagy egy családtagoddal; nem kell egyedül megküzdened ezzel a problémával
  • Emlékeztesd magad a jó tulajdonságaidra
  • Írj egy verset, egy dalt, vagy egy levelet az érzésidről, vagy gondolataidról. Ezeket meg is tarthatod vagy szét is tépheted, amelyik jól esik
  • Mozdulj ki! Menj el sétálni, sportolj, biciklizz vagy olvass valamit
  • Térj vissza a régi kerékvágásba! Iskola, munka, feladatok, vagy bármi, ami kimozdít az ágyból
  • Hanyagold a közösségi hálókat! Kerüld el az olyan posztokat, kommenteket, amelyek a szakításodról szólnak, és gondold meg, hogy felfüggeszd a Facebookod vagy egyéb közösségi hálóidat legalább ideiglenesen. Később letilthatod az exedet, ha szeretnéd.
  • Kezdj egy új hobbit! Lehet, hogy most egy csomó szabadidőd lett. Áldozd ezt az időt új dolgokra. Lehet, hogy találsz valakit, aki ugyanezeket a dolgokat szereti csinálni.
  • Ne küldj üzenetet, ne hívd fel az exedet! Ha úgy érzed, hogy beszélned kell az exeddel, akkor várj egy hetet és beszélj meg vele egy személyes találkozót. Ha aggódsz a biztonságodért, akkor ne találkozz vele, vagy egy barátoddal és nyilvános helyen találkozz vele.

Mit mondjak a barátaimnak?

Tőled függ, hogy kivel osztod meg, azonban jobb átgondolni, hogy kinek és mit szeretnél elmondani. Néha jobb várni azzal, hogy elmondd valakinek addig, amíg meg nem békélsz az érzéseiddel. De vannak olyan esetek is, amikor jobb hamarabb elmondanod egy közeli barátodnak. Csak olyan barátodnak vagy családtagodnak mondd el, akiben megbízol és támogat, és aki nem fog rólad pletykálni.

Találkozhatsz olyan emberekkel, akik csupa jó szándékból kínos dolgokat mondanak neked, mint például:

„Jobb lesz ez így, hogy szakítottatok”, vagy „Ne aggódj, majd találkozol valaki mással”. Ezektől nem fogod jobban érezni magad, amikor szomorú és magányos vagy. Próbálj meg olyan emberekkel beszélni, akik megértik azt, hogy min mész keresztül, és akik tudnak támogatni, amikor beszélni vagy sírni szeretnél vagy egyszerűen szomorú vagy. Vedd körül magad olyan emberekkel, akik segíteni fognak elterelni a figyelmedet vicces dolgokkal, mint például mozizás és egyéb téged szórakoztató dolgok.

Mi van, ha nem fogom jobban érezni magam vagy még rosszabbul is leszek?

Időnként nehéz egyedül megbirkózni a szakítással. Ez különösen igaz, ha sokáig jártál együtt az exeddel. Vagy még akkor, ha rosszul végződött a kapcsolatotok. Például, ha azért szakítottatok, mert megcsalt, teljesen normális, hogy mérges vagy. Főleg, hogyha a harag idővel elmélyül. Esetleg azt is meggondolhatod, hogy beszélsz az exeddel, hogy békésen érjen véget a kapcsolatotok. Végtére ezzel csak nyerhetsz és hamarabb tudsz továbblépni. Míg az normális, hogy dühít, hogy elárultak, az már nem, ha a harag erőszakba megy át. Néha az emberek úgy érzik, hogy soha többet nem lesz kapcsolatuk, ezért drogoznak és alkoholt fogyasztanak, hogy enyhítsék a fájdalmukat. Habár érthető hogy szomorú és mérges vagy, de sem az alkohol, sem pedig a drogok nem fognak segíteni a helyzeten.

Honnan tudhatom, hogy szakemberrel kellene beszélnem?

Ha annyira dühös vagy, hogy akár másokat, akár magadat bántani tudnád, akkor beszélned kell egy megbízható felnőttel. Amikor extra támogatásra van szükséged, akkor egy terapeuta sokat tud segíteni. Azt tudnia kell egy megbízható felnőttnek, hogyha a szakítás megváltoztatja a mindennapjaidat. Például, ha nem tudod abbahagyni a sírást, nem tudsz felkelni az ágyból, nem mész iskolába vagy munkába, kevesebbet eszel, mint szoktál, iszol vagy drogozol, vagy reménytelennek látod a jövőt, akkor beszélhetsz a tanácsadóddal, hogy átsegítsen ezen a nehéz időszakon.

Mindenekfelett emlékezz, hogy nem vagy egyedül! Nagyjából mindenki megél egy szakítást az életében és a változás hoz valami újat. Lehet, most nem érzed magadat a legjobban, de ez rendben van, a dolgok változnak. Fókuszálj olyan dolgokra, amelyek boldoggá tesznek! Hamarosan jobban fogod érezni magad, és új dolgok lesznek az életedben, amikre előre tekinthetsz.

(KamaszPanasz – K.A.)