Betegségek

#Betegségek

1308 db cikk a témában

A torokfájás okai
#torokfájás
2023.10.12.

A torokfájás okai

Mindenki ismeri a maró, karmolásszerű érzést a torok hátsó részén. Az ok lehet olyan egyszerű, mint a száraz levegő, a szezonális allergia vagy a hideg időjárás. De néhány esetben a tettes a streptococcus, egy bakteriális fertőzés, amely veszélyt jelenthet, ha nem kezelik.

Pattanások a háton: így szabadulj meg tőlük
#akné
2023.10.08.

Pattanások a háton: így szabadulj meg tőlük

A hátadon a bőr vastagabb, mint a test többi részén, ráadásul sok faggyúmirigyet is tartalmaz, közvetlenül a bőrfelszín alatt. Mit tehetsz, ha visszatérő pattanások éktelenkednek a hátadon?

Tippek mogyoróallergiásoknak
#allergia
2023.10.07.

Tippek mogyoróallergiásoknak

Ha mogyoróallergiás vagy, mindig légy óvatos, még akkor is, ha hozzá vagy szokva bizonyos ételek rendszeres fogyasztásához! Még akkor is, ha már évek óta ugyanazt az ételt vásárolod, előfordulhat, hogy a gyártók változtatnak valamin, például közös lesz a szállítójuk egy mogyorót feldolgozó céggel.

Mit kell tudnod a bárányhimlőről?
#bárányhimlő
2023.10.06.

Mit kell tudnod a bárányhimlőről?

A bárányhimlő a varicella-zoster vírus által okozott betegség. Viszkető kiütést okoz kis, folyadékkal teli hólyagokkal. Nagyon könnyen terjed, főleg, ha nem kaptad meg a bárányhimlő elleni védőoltást.

Mi a vérszegénység?
#vérszegénység
2023.10.03.

Mi a vérszegénység?

Nagyon sok tini küzd a fáradtsággal. Az iskolai követelmények és az órák utáni tevékenységek mellett ezt meg lehet érteni. De néhány esetben a kimerültség oka az anémia.

Miért zsibbadhatnak a végtagok?
#zsibbad
2023.10.01.

Miért zsibbadhatnak a végtagok?

Úgy érzed néha, mintha a bőrödet apró tűkkel szurkálnák, vagy mintha hangyák szaladgálnának rajta? A végtagok zsibbadása általában pszichés eredetű, de komoly betegség is állhat a hátterében. A visszatérő tünetekkel mindenképp orvoshoz kell fordulni.

9 dolog, ami felboríthatja a hormonháztartásodat
#hormonok
2023.09.29.

9 dolog, ami felboríthatja a hormonháztartásodat

Valld be: amikor úgy érzed, hogy teljesen ki vagy borulva, és fogalmad sincsen, hogy mi az oka, valószínűleg a hormonokat okolod. Ez talán őrültségnek tűnhet, de valójában nem biztos, hogy messze jársz az igazságtól.

Mit tegyél, ha stresszes az életed?
#stressz
2023.09.25.

Mit tegyél, ha stresszes az életed?

A társadalmi fejlődés következményeként megváltoztak szükségleteink és elvárásaink, ezzel együtt pedig életünk mindennapi része lett a stressz. A felgyorsult életmód másfajta megterhelést jelent szervezetünk számára, amely (kezeletlen esetben) súlyos egészségi problémákat okozhat.

Milyen a jó fogkefe?
#szájápolás
2023.09.22.

Milyen a jó fogkefe?

Manapság, mikor annyira fontos, hogy ápoltak, divatosak legyünk, hajlamosak vagyunk a tisztálkodásunkat gépiesen és gyorsan elvégezni. Pedig érdemes néha megállni és utánajárni, hogy mennyi új dolog és irányzat jelenik meg. Így van ez a fogkefék és a szájápolás többi eszközének esetében is.

A diabéteszes ketoacidózis tünetei és kezelése
#diabetikus ketoacidózis
2023.09.19.

A diabéteszes ketoacidózis tünetei és kezelése

Amikor a test számára nincs elegendő inzulin, a glükóz a vérben marad, és nem tud eljutni a sejtekhez, hogy ott energiaként használódjon fel. Ez megtörténhet például akkor, ha valaki kihagyja az inzulinadagját, vagy amikor az inzulinszükséglet hirtelen megnövekszik.

#asztma
2023.09.18.

Asztmával sportolni?

Tudtad, hogy az iskolai hiányzások egyik leggyakoribb oka az asztmás megbetegedés? A betegek száma évente 18 000-rel nő, s Te is veszélyeztetett vagy, ha nagyvárosban élsz, gyakori légúti megbetegedéseid vannak, passzív dohányzásnak, stressznek vagy kitéve, szüleidnél is kialakult a betegség vagy túlsúlyos vagy. Mit lehet ilyenkor sportolni? Ebben próbálunk segíteni.

Naponta többszöri csuklás
#csuklás
2023.09.16.

Naponta többszöri csuklás

A csuklás a rekeszizom reflexes, akaratlan összehúzódása, melyet számos tényező kiválthat. Ezek döntő többsége jelentéktelen, nincs kóros eltérés vagy elváltozás a háttérben. Akár naponta is többször jelentkezhet csuklás, mely lehet egyes szokások, vagy bizonyos történés következménye, nagyon ritkán állhat egyéb kórkép is a háttérben.

Méhen kívüli méhnyálkahártya-szövetek?
#endometriózis
2023.09.12.

Méhen kívüli méhnyálkahártya-szövetek?

Sok nő tapasztal a menstruáció alatt kismedencei fájdalmat, görcsöket, ami bizonyos mértékig természetes jelenség. Azonban az már nem természetes, ha a fájdalom szinte elviselhetetlen, és a menstruációs vér mennyisége is fokozódik.

A gyomorfájás leggyakoribb okai
#gyomorfájás
2023.09.10.

A gyomorfájás leggyakoribb okai

A fájdalom gyakran hullámokban jelentkezik: elég élesen ahhoz, hogy kapkodd a levegőt, de aztán olyan gyorsan elmúlik, ahogyan jött. Persze az is lehet, hogy folyamatos fájdalomról van szó. Talán óráknak tűnik az idő, amit a WC felé görnyedve töltesz – vagy azt kívánod, bárcsak ott tudnád tölteni.