Betegségek

#Betegségek

1309 db cikk a témában

Allergia a hidegre
#hideg
2023.10.27.

Allergia a hidegre

Bármilyen furcsán hangzik, vannak, akik allergiások a hidegre. Hidegallergia esetén bőrpír, viszketés és duzzanat jelentkezik azokon a bőrfelületeken, amelyek a levegővel érintkeznek. Az érintetteknek ajánlott minél kevesebbet a szabadban tartózkodni télen, illetve fontos, hogy orvosi segítséget kapjanak.

Stresszes vagy? Ellenőriztesd a vércukorszintedet!
#stressz
2023.10.24.

Stresszes vagy? Ellenőriztesd a vércukorszintedet!

A cukorbetegség sokszor már csak előrehaladott állapotában okoz tüneteket, azonban tudnunk kell, hogy számos tényező hajlamosít a kialakulására. Dr. Marton Anna, diabetológus a stresszről, mint önálló hajlamosító tényezőről beszélt.

A tüdőgyulladás tünetei
#tüdő
2023.10.21.

A tüdőgyulladás tünetei

Tévhit, hogy a tüdőgyulladás minden esetben egyértelmű, komoly panaszokkal jelentkezik. Az enyhébb, sokszor egyszerű meghűléshez hasonló tünetek - rossz közérzet, hőemelkedés, köhögés - is jelezhetik a betegséget.

8 pattanáskezelési hiba
#pattanás
2023.10.19.

8 pattanáskezelési hiba

A pattanások mennyisége és milyensége egyénenként változik, ezért nincs univerzális módszer és eszköz a kezelésükre, fontos, hogy a saját bőrtípusodnak megfelelő módszert megtaláld. A helytelen kezeléssel könnyen előfordulhat, hogy csak rontasz a helyzeteden. Mit ne tegyél, ha pattanásokról van szó?

10 tuti tipp PCOS-betegeknek
#pcos
2023.10.18.

10 tuti tipp PCOS-betegeknek

A PCOS, vagyis a policisztás petefészek szindróma a petefészek kóros elváltozására utal. A betegség tünetei sokfélék lehetnek, de orvosi kezelés mellett és az alábbi tanácsok megfogadásával akkor is teljes életet élhetsz, ha éppen ilyen problémával küszködsz!

Miért szédülünk?
#szédülés
2023.10.17.

Miért szédülünk?

Ugye jó mulatság volt gyerekkorunkban, amikor körbe-körbe forogtunk, majd élveztük, ahogy forog velünk a világ. Az azonban korántsem szórakoztató, ha az ágyból kiszállva megindul a szoba körbe-körbe. A szédülés fokozza a sérülések és balesetek kockázatát, kezeletlen szédülés esetén pedig egy esetleges súlyosabb, veszélyes betegség is a háttérben maradhat.

Stroke tiniknél – létezik?
#stroke
2023.10.16.

Stroke tiniknél – létezik?

Bár a legtöbb agyvérzés 65 éves és idősebb felnőtteknél fordul elő, bármely életkorban bekövetkezhet. A serdülőkorban előforduló stroke nem gyakori, de lehetséges.

Diabétesz és a fogamzásgátlók
#stressz
2023.10.15.

Diabétesz és a fogamzásgátlók

A diabétesz és a fogamzásgátló tabletták között közvetlen összefüggés lehet, éppen ezért csak szigorú orvosi ellenőrzés mellett szedhetnek cukorbetegek tablettát.

Rövidlátás: mit kell tudni róla?
#rövidlátás
2023.10.14.

Rövidlátás: mit kell tudni róla?

A rövidlátók a közeli tárgyakat, személyeket élesen látják, a távolban lévő dolgok képe azonban nem a megfelelő helyre, hanem a retina elé vetül, ezért nem alakul ki éles kép.

A torokfájás okai
#torokfájás
2023.10.12.

A torokfájás okai

Mindenki ismeri a maró, karmolásszerű érzést a torok hátsó részén. Az ok lehet olyan egyszerű, mint a száraz levegő, a szezonális allergia vagy a hideg időjárás. De néhány esetben a tettes a streptococcus, egy bakteriális fertőzés, amely veszélyt jelenthet, ha nem kezelik.

Pattanások a háton: így szabadulj meg tőlük
#akné
2023.10.08.

Pattanások a háton: így szabadulj meg tőlük

A hátadon a bőr vastagabb, mint a test többi részén, ráadásul sok faggyúmirigyet is tartalmaz, közvetlenül a bőrfelszín alatt. Mit tehetsz, ha visszatérő pattanások éktelenkednek a hátadon?

Tippek mogyoróallergiásoknak
#allergia
2023.10.07.

Tippek mogyoróallergiásoknak

Ha mogyoróallergiás vagy, mindig légy óvatos, még akkor is, ha hozzá vagy szokva bizonyos ételek rendszeres fogyasztásához! Még akkor is, ha már évek óta ugyanazt az ételt vásárolod, előfordulhat, hogy a gyártók változtatnak valamin, például közös lesz a szállítójuk egy mogyorót feldolgozó céggel.

Mit kell tudnod a bárányhimlőről?
#bárányhimlő
2023.10.06.

Mit kell tudnod a bárányhimlőről?

A bárányhimlő a varicella-zoster vírus által okozott betegség. Viszkető kiütést okoz kis, folyadékkal teli hólyagokkal. Nagyon könnyen terjed, főleg, ha nem kaptad meg a bárányhimlő elleni védőoltást.

Mi a vérszegénység?
#vérszegénység
2023.10.03.

Mi a vérszegénység?

Nagyon sok tini küzd a fáradtsággal. Az iskolai követelmények és az órák utáni tevékenységek mellett ezt meg lehet érteni. De néhány esetben a kimerültség oka az anémia.