endometriózis
#Betegségek

Méhen kívüli méhnyálkahártya-szövetek?

2023.09.12.
2 perces olvasási idő

Sok nő tapasztal a menstruáció alatt kismedencei fájdalmat, görcsöket, ami bizonyos mértékig természetes jelenség. Azonban az már nem természetes, ha a fájdalom szinte elviselhetetlen, és a menstruációs vér mennyisége is fokozódik.

Ha azt tapasztalod, hogy a korábbiaknál erősebb görcsös fájdalom kíséri a menstruációt, esetleg vérzés jelentkezik két menstruáció közt, akkor ajánlott orvoshoz fordulnod. A fenti tüneteket ugyanis egy alattomos betegség, az endometriózis is okozhatja.

Az endometriózis olyan krónikus betegség, mely azt jelenti, hogy a méhnyálkahártya szövetei a méh üregén kívül is megtalálhatóak. A méh üregén kívül elhelyezkedő endometrium (méhnyálkahártya) ugyanúgy viselkedik, mint a méh üregén belül elhelyezekedő szövetek, ciklusosan felépül, majd leválik vérzés kíséretében, azonban a vér nem tud úgy távozni a szervezetből, mint normál menstruáció esetén. Az endometriózis alhasi fájdalommal járhat, ez zavarhatja a szexuális életet, és akár meddőségi problémák kialakulásához is vezethet, székelési, vizelési zavarok is jelentkezhetnek attól függően, hogy hol van endometrium szövet a méhen kívül.

A betegség kialakulása hosszú folyamat lehet

Mely idő alatt a tünetek egyáltalán nem, vagy alig jelentkeznek. Ha nem kezelik, akkor a helyzet súlyosbodik, a tünetek egyre kínzóbbá válnak. Az endometriózis kivizsgálása és a diagnózis felállítása során a legfontosabb diagnosztikus eszköz a laparoszkópia. Ennek során egy apró vágást ejtenek a hason, melyen egy kamerát vezetnek a hasüregbe, melynek segítségével láthatóvá válnak a belső nemi szervek. Ha a laparoszkópos vizsgálat során egyértelművé válik az endometriózis, az orvos el is tudja távolítani a kóros helyen elhelyezkedő szövetdarabokat. A szövetek eltávolítása után rendszerint megszűnnek a tünetek, és ha az endometriózis okozta a meddőséget, akkor a teherbe esés esélye is jócskán megnő.

A kezelés történhet sebészileg vagy hormontartalmú gyógyszerekkel

A sebészeti kezelés már a diagnosztikus laparoszkópos vizsgálat során megvalósítható, de a kettő kombinációja is alkalmazható. A hormonális kezelés célja az, hogy az ösztrogén hatása alatt álló méhnyálkahártya-szigetek ne fejlődhessenek tovább, illetve visszafejlődjenek, a hormontartalmú gyógyszerek alkalmazhatóak tabletta vagy injekció formájában, hosszú távú kezelésre is lehetőség van. Sajnos az endometriois kiújulásra hajlamos betegség, ezért a műtétet követően is előfordulhat a panaszok visszatérése, ezért a hosszú távú kezelés sok esetben indokolt.

Az endometriózis általában a fiatal felnőtt nőket érinti, de bármelyik életkorban kialakulhat, és mivel nem tisztázottak a betegség kialakulásának okai, a megelőzés nem lehetséges. Úgy tűnik, hogy azoknál, akik 30 éves koruk előtt szültek, kisebb az endometriózis kialakulásának az esélye.

Fordulj tehát orvoshoz akkor, ha rendszertelen a menstruációd, esetleg túlzott fájdalom és görcsök kísérik, ha alhasi panaszaid vannak, ha szúró fájdalmat érzel a kismedence területén, vagy ha fájdalmas a szexuális aktus.

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó címkék

hüvely