#Betegségek

Táplálkozási zavarok - már nem csak a nőket érintik

2010.07.30.
1 perces olvasási idő

A „mindent a szépségért és a vonzó külsőért” jelmondatot mindeddig szinte kizárólag a nőkkel hozták összefüggésbe, ám a jelek arra utalnak, hogy a férfiak is nyakig benne vannak. A táplálkozási zavarokkal küzdő tizenéves fiúk száma napjainkban drasztikusan nő.

A táplálkozási zavarokat, mint a bulimiát, vagy a kóros soványságot, eddig szinte kizárólag nőkkel kapcsolatosan emlegették. Egy aktuális német tanulmány azonban alaposan rácáfol erre. Egy brémai székhelyű egészségpénztár-Táplálkozási zavarok - már nem csak a nőket érintikszövetség elemzése alapján egyre több tizenéves fiú küszködik táplálkozási zavarokkal. Az adatok szerint a 21 év alatti férfiak 31 százalékát érinti a jelenség.

A fiatal férfiak esetében fellépő táplálkozási zavarok több kiváltó tényezőre vezethetők vissza. A legfontosabbak ezek között: identitásproblémák, családi konfliktusok, csökkent önértékelés és a tizenéves fiúk körében egyre inkább terjedő szépségkultusz, amely során szinte semmi sem számít drágának a vonzó külső érdekében.

A tökéletes testre való törekvésben egyre nagyobb azon férfiak aránya, akik torz képpel rendelkeznek saját testükről, s ez sok esetben nem maradhat testi és lelki következmények nélkül. A gyakorinak számító kóros soványság esetében a szervi károsodás veszélye számít jelentősnek, a bulémia pedig életveszélyes elektrolit-hiányhoz vezethet.

A táplálkozási zavarok nagy arányban vezetnek lelki megbetegedésekhez, „ennek megelőzésében és felismerésében a család és a baráti kör szerepe óriási, hiszen ők észlelhetik először a problémák jeleit, s ez nem csak a férfiak esetében igaz, hanem természetesen a nőknél is” – hangsúlyozza Till Spiro, az egészségpénztár vezetője.

A drasztikus testsúly-csökkenések esetében tehát különösen felértékelődik az ismerettségi kör és a család felelőssége, hiszen minden egyes ilyen esetben fennáll a táplálkozási zavar jelenléte is – teszi hozzá a szakember.

(forrás: Fókuszban a Nő)