énkép
#Lélek

Az önkép blues

2015.12.10.
2 perces olvasási idő

Kövér vagyok? Fúj, a combjaim undorítóak! Azon gondolkodom, hogy belevágok egy diétába még ma. Sajnos rengeteg lánytól hallhatjuk ezeket.

Az, hogy különbözőek vagyunk, másak a testméretek, testarányaink, ráadásul a csapból is az folyik, hogy hogy is kellene kinéznünk, nos, ezek könnyen kialakíthatnak egy negatív, káros énképet, amely előbb-utóbb fogyásra ösztönöz. Mindez komoly depresszióhoz, evési zavarokhoz, étvágytalansághoz, hangulatingadozáshoz vezethet.

Énkép és önértékelés

Rengeteg lány küzd szegényes énképpel és önbecsüléssel! „De a lányok bizonytalanságainak nem ez az egyetlen forrása!” – mondja Andrea Bastiani, aki a Columbiai Egészségügyi Egyetem kutatásait végzi.

Szerinte a lányok bizonytalansága származhat a barátoktól vagy a családtól egyaránt. Például, ha egy idősebb testvér, esetleg a azt önképmondja "A karjaim olyan petyhüdtek." vagy "Ez a süti mind a combomra megy."- ez mind-mind negatív hatással van a környezetükben élőkre, a fiatalabbakra, és leginkább a lányokra.

A média ereje

A tizennégy éves Marcella Leathe hisz abban, hogy a médiában bemutatott különböző topmodellek, akik darázsderékkal és tökéletes alakkal rendelkeznek, igenis negatív hatással vannak a lányokra. Hisz ő is nézett már magára rossz szemmel.

„Amikor hetedikes voltam, magamra néztem, hogy atyaég, én így nem ülhetek, hisz a combjaim óriásinak tűnnek” - emlékezett vissza Leathe. Ezután a szószólója lett a fiatalok média elleni megmozdulásának, amellyel a topmodelleket és az ahhoz hasonló káros reklámokat vették célba.

A médiának nincs joga ahhoz, hogy megváltoztassa az emberiség magáról alkotott énképét! Azok a nők, akiket nap, mint nap látsz a televízióban, újságokban a nők egy nagyon kis részét képviselik, és a legtöbbjük testét pedig a számítógép tette széppé és formássá!

A média kedvenc képei a pálcika vékony modellek. Ezeket a modelleket látjuk nap, mint nap az újságokban, a TV-ben egyaránt. De a vékony modellek nem reálisak. A legtöbb modell vékonyabb a női lakosság 98%-ánál! Az átlagos nő 164 cm magas és 60 kg, ezzel szemben egy átlagos amerikai modell 180 cm és 58 kg.

A média nem tud a szépségről semmit!

A szépséget nem lehet eladni, vagy értékesíteni, benne ideált felállítani! Ez természetes és belőlünk jön! Nincs standard vagy ideál! Felesleges mást követni, hisz úgysem lehetünk olyanok, és ne is akarjunk olyanok, lenni! Találd meg a saját szépségedet! Sok lány nehezen tanulja meg elfogadni magát, és kiépíteni saját magával egy belső bizalmat. De ha ezt sikerül elérni, akkor nagy lépést tettünk a pozitív énkép építése felé.

Hogyan kezdd el szeretni a tested?

Fedezd fel az apró értékeidet is! Eddz rendszeresen és kövess egy kiegyensúlyozott diétát! Állíts be egy példát a fiatalabb nemzedéknek azáltal, hogy te pozitív kisugárzást mutatsz a testedről! Tanuld meg, hogy mi a legjobb a számodra, és emlékeztesd is magad rá, minden egyes nap!

(Cs.B.)