peircing
#Testi problémák

Piercing és cukorbetegség: mennyire veszélyes együtt?

2014.07.22.
2 perces olvasási idő

Attól még, hogy cukorbeteg vagy, nem kell lemondanod a különböző testékszerekről. Nem teljesen veszélytelen, hiszen egy-két dolgot fontos szem előtt tartani: ezek közül a legfontosabb, hogy megfelelően kell kezelned a betegségedet.

Ha ezt nem tartod be, akkor különböző problémákkal kell majd szembenézned, amikor testékszert csináltatsz magadnak. Ilyen például, hogy a sebgyógyulás igen hosszú lesz, valamint a fertőzésveszély nagy lesz. A betegséged miatt fontos azon is elgondolkodnod, hogy melyik testrészedet szeretnéd dekorálni.

A piercingek a test szinte bármelyik pontjára felhelyezhetőek, a fülcimpákra, szemöldökre, köldökre, nyelvre és a nemi szervekre is.

Van olyan testrész, ami kifejezetten nem ajánlott?

Cukorbetegnek lenni azt jelenti, hogy a testékszer helyének megválasztásakor egy pár testrészt abszolút ki kell hagyni. Ilyen például a boka, a lábszár, a fenék és a has, amelyek azok a testrészek, ahová az inzulint szokták beadni.

Ahogyan a tetoválásnál is, szintén javasolt, hogy olyan szakembert válassz, akiről tudod, hogy megfelelő képesítése van és közöld vele, hogy milyen betegséged van, hiszen ő tud tanácsot adni neked.

A leggyakrabban előfordulő veszélyek

A cukorbetegeknél felmerülő kellemetlenségek megegyeznek a betegséggel nem rendelkező embereknél fellépő tünetekkel. Ide tartozik a fertőzés, a nem megfelelően fertőtlenített tű okozta fertőzések, a magas vércukorszint, ami azért fontos, mert ez meghosszabbítja a gyógyulást, a vérzés a beavatkozás után, illetve a sebgyógyulás.

Miután elvégezték a piercing elhelyezését, fontos, hogy ugyanolyan renszerességgel mérd meg a vércukorszintedet, és fokozottan ügyelj arra, hogy ne emelkedjen az átlag fölé. Sokszor az is sokat segít, ha az érintett bőrfelületet lefedik valamivel, amíg be nem gyógyul teljesen. Ezen kívül természetesen a seb megfelelő tisztítása és tisztán tartása is fontos.

Lehet-e tetoválásuk a cukorbetegeknek?
Ha valaki cukorbeteg, sokkal jobban kell vigyáznia a testére és az egészségére, mint ép társainak. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem csináltathat tetoválást magának, de sokkal jobban meg kell gondolnia, hogy belevág-e. Tovább a cikkhez

Mit tegyek, ha mégis fertőzés alakul ki?

Gyakran a fertőzés kialakulása azzal van összefüggésbe, hogy magas a vércukorszinted. Ebben az esetben a következő tünetek lépnek fel:

  • A testékszer melletti bőrfelület érzékennyé válik, fáj, ha hozzáérsz, illetve forró a felülete
  • Sokáig piros a bőrfelület és duzzadt
  • Sárga vagy zöld váladék folyik a sebből

Rendszeresen ellenőrizned kell, hogy mekkora a keton nevű kémiai anyag szintje a szervezetedben. Ez az anyag akkor termelődik, amikor a szervezeted a zsírból energiát állít elő. Ennek az anyagnak a túltermelődése is különböző vezsélyhelyzeteket teremthet.

Ha már bizonyos ideje azt tapasztalod, hogy magas a vérukorszinted, a szervezetedben a keton szintje (1,6 mmol/liter), akkor keresd fel orvosodat, és kérj tőle tanácsot. Kérj segítséget abban az esetben is azonnal, ha nem érzed jól magad, illetve azt tapasztalod, hogy a sértett bőrfelület nem gyógyul megfelelően.

(KamaszPanasz - H.I.)

Kapcsolódó cikkek