Főoldal / BETEGSÉGEK / Lehet-e tetoválásuk a cukorbetegeknek?
  2014-06-09

Lehet-e tetoválásuk a cukorbetegeknek?

Ha valaki cukorbeteg, sokkal jobban kell vigyáznia a testére és az egészségére, mint ép társainak. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem csináltathat tetoválást magának, de sokkal jobban meg kell gondolnia, hogy belevág-e.

- hirdetés -

Légy elővigyázatos!

Ha cukorbeteg vagy, sokkal jobban kell figyelned a tested jelzéseire, és alaposan fel kell készülnöd az esetleges A cukorbetegeknek még alaposabban meg kell gondolniuk, hogy belevágnak-e.mellékhatásokra. Jó, ha tudod például, hogy a magas vércukorszint miatt lassabb lehet a gyógyulás, illetve növekedhet a fertőzésveszély. A vérnyomásodra is nagy gondot kell fordítanod, és a megfelelő határok között kell tartanod. Azt se felejtsd el, hogy a tetoválás készíttetése közben is emelkedik a vércukorszinted.

A folyamat  - attól függően, hogy hová és milyen méretű mintát szeretnél tetováltatni - igazán hosszú, stresszes és fájdalmas is lehet. Az erre való megfelelő felkészülés is fontos.

Tanácsok, melyeket érdemes megfontolni

Elhelyezés

A tetoválás a testfestés azon ága, amely szinte minden testrészre felrajzolható. A cukorbetegek számára viszont bizonyos területek különösen veszélyesek lehetnek, mivel ott lassabb a vérkeringés. Ezek a következőek:  fenék, boka, lábszár, lábfej, illetve azok a helyek, ahová az inzulin injekciót szúrják (kar, comb, has). Az ezekre a helyekre rajzolt tetoválások lassabban gyógyulnak, és nagyobb a fertőzés kialakulásának veszélye.

Stílus és forma

A kivitelezés általában attól függ, hogy milyen formát választ az illető. Manapság a jelentéssel bíró formák és motívumok a leggyakoribbak. Vannak úgynevezett „diabéteszes tetoválások” is, amelyek csak az elmúlt években lettek népszerűek, és rengeteg betegségben szenvedő hordja magán azokat a motívumokat, amelyek egyértelműen utalnak az állapotukra. Ezek bizonyos helyzetekben még életmentőek is lehetnek: ha egy cukorbeteg idegenek között rosszul lenne, a tetoválását látva azonnal tudnák, hogy cukorbeteg, és emiatt lett rosszul.

A tetováló szakképzettsége

Piercing és cukorbetegség: mennyire veszélyes együtt?
Attól még, hogy cukorbeteg vagy, nem kell lemondanod a különböző testékszerekről. Nem teljesen veszélytelen, hiszen egy-két dolgot fontos szem előtt tartani: ezek közül a legfontosabb, hogy megfelelően kell kezelned a betegségedet.

Tovább a cikkhez

Mielőtt belevágnál a dologba, győződj meg róla, hogy az a tetováló stúdió, amit kinéztél, rendelkezik-e minden szükséges papírral. Az esetlegesen fellépő problémák elkerülése végett érdemes utánanézni a stúdió jóhírének, az őket jellemző higiénés szokásoknak és biztonsági berendezéseknek. Ez az eljárás főleg akkor nagyon fontos, ha úgy döntesz, hogy egy fesztivál keretein belül csináltatsz tetoválást.

Biztonság és elővigyázatosság

Fontos, hogy szólj a tetoválónak is arról, hogy cukorbeteg vagy, így ő is elmondhatja az esetleges veszélyeket, illetve a tetoválást készítését követő teendőkről is informálhat.

Esetleges veszélyek

Allergiás reakció léphet fel; bőrfertőzés; sebesedés a gyógyulás során, esetleges hegek megmaradása; vérfertőzés; lassú sebgyógyulás; bűntudat a tetoválás készíttetése miatt.

(H.I.)

  Kapcsolódó cikkek