tetoválás
#Betegségek

Lehet-e tetoválásuk a cukorbetegeknek?

2014.06.09.
2 perces olvasási idő

Ha valaki cukorbeteg, sokkal jobban kell vigyáznia a testére és az egészségére, mint ép társainak. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem csináltathat tetoválást magának, de sokkal jobban meg kell gondolnia, hogy belevág-e.

Légy elővigyázatos!

Ha cukorbeteg vagy, sokkal jobban kell figyelned a tested jelzéseire, és alaposan fel kell készülnöd az esetleges mellékhatásokra. Jó, ha tudod például, hogy a magas vércukorszint miatt lassabb lehet a gyógyulás, illetve növekedhet a fertőzésveszély. A vérnyomásodra is nagy gondot kell fordítanod, és a megfelelő határok között kell tartanod. Azt se felejtsd el, hogy a tetoválás készíttetése közben is emelkedik a vércukorszinted.

A folyamat - attól függően, hogy hová és milyen méretű mintát szeretnél tetováltatni - igazán hosszú, stresszes és fájdalmas is lehet. Az erre való megfelelő felkészülés is fontos.

Tetoválással

Tanácsok, melyeket érdemes megfontolni

Elhelyezés

A tetoválás a testfestés azon ága, amely szinte minden testrészre felrajzolható. A cukorbetegek számára viszont bizonyos területek különösen veszélyesek lehetnek, mivel ott lassabb a vérkeringés. Ezek a következőek: fenék, boka, lábszár, lábfej, illetve azok a helyek, ahová az inzulin injekciót szúrják (kar, comb, has). Az ezekre a helyekre rajzolt tetoválások lassabban gyógyulnak, és nagyobb a fertőzés kialakulásának veszélye.

Stílus és forma

A kivitelezés általában attól függ, hogy milyen formát választ az illető. Manapság a jelentéssel bíró formák és motívumok a leggyakoribbak. Vannak úgynevezett „diabéteszes tetoválások” is, amelyek csak az elmúlt években lettek népszerűek, és rengeteg betegségben szenvedő hordja magán azokat a motívumokat, amelyek egyértelműen utalnak az állapotukra. Ezek bizonyos helyzetekben még életmentőek is lehetnek: ha egy cukorbeteg idegenek között rosszul lenne, a tetoválását látva azonnal tudnák, hogy cukorbeteg, és emiatt lett rosszul.

A tetováló szakképzettsége

Mielőtt belevágnál a dologba, győződj meg róla, hogy az a tetováló stúdió, amit kinéztél, rendelkezik-e minden szükséges papírral. Az esetlegesen fellépő problémák elkerülése végett érdemes utánanézni a stúdió jóhírének, az őket jellemző higiénés szokásoknak és biztonsági berendezéseknek. Ez az eljárás főleg akkor nagyon fontos, ha úgy döntesz, hogy egy fesztivál keretein belül csináltatsz tetoválást.

Piercing és cukorbetegség: mennyire veszélyes együtt?
Attól még, hogy cukorbeteg vagy, nem kell lemondanod a különböző testékszerekről. Nem teljesen veszélytelen, hiszen egy-két dolgot fontos szem előtt tartani: ezek közül a legfontosabb, hogy megfelelően kell kezelned a betegségedet. Tovább a cikkhez

Biztonság és elővigyázatosság

Fontos, hogy szólj a tetoválónak is arról, hogy cukorbeteg vagy, így ő is elmondhatja az esetleges veszélyeket, illetve a tetoválást készítését követő teendőkről is informálhat.

Esetleges veszélyek

Allergiás reakció léphet fel; bőrfertőzés; sebesedés a gyógyulás során, esetleges hegek megmaradása; vérfertőzés; lassú sebgyógyulás; bűntudat a tetoválás készíttetése miatt.

(KamaszPanasz - H.I.)

Kapcsolódó cikkek