
#Táplálkozás
725 db cikk a témában

A rágógumi káros a környezetre
Ha benyúlunk a pad alá a suliban, ott van. Ha leülünk egy padra a parkban, a ruhánkba ragad. Ha a járdán sétálunk, a cipőnkre tapad. De valójában belegondoltunk már abba, hogy a közkedvelt leheletfrissítő nem csak számunkra, de a környezetünk számára is igen kellemetlen és kedvezőtlen hatással van?

(T)edd magad boldoggá
Amikor problémák özöne vesz körül, vagy a szokásosnál is nagyobb a stressz a munkahelyen, a megfelelő étellel elűzheted a rossz hangulatot. Ha már evéssel akarod a jobb hangulatot elérni, tedd egészségesen! Van néhány tippünk…

Fogyókúrás ételek
Bizony nincs egyszerű dolga a fogyni vágyónak vagy csak a változatos étrendet keresőnek a mai rohanó világban. A rendszeres testmozgás mellett nem árt odafigyelni arra, hogy mit is eszünk és mennyit, és hogyan van az adott étel elkészítve.

Lisztérzékenység és gluténérzékenység
A manapság népszerű diéták többsége nem csak a szénhidrát csökkentése céljából javasolja a pékáruk, tészták fogyasztásának mellőzését. Egyes felvetések szerint a gabonák egyik összetevője, a glutén amellett, hogy jelentősen lelassíthatja a fogyást, az egész szervezetre kiterjedő panaszokat is okozhat. Cikkünkben a gabonafélék fogyasztásával kapcsolatba hozható betegségeket vesszük górcső alá.

A legnépszerűbb fogyókúrák
A bőség zavara áll fenn, amikor túlsúllyal küszködve elszántnak hitt pillanatunkban a világhálón kutatunk a legújabb fogyókúrák után. Legfontosabb szempontok ilyenkor, hogy rövid idő alatt, lehetőleg szenvedés nélkül, minél több kilótól szabaduljunk meg. Van, aki szkeptikusan fogadja az egyes módszereket, más viszont nagy lendülettel kezdi a kúrát.

20 érv a biciklizés mellett
Még kisgyerekként megtanultál biciklizni, de talán néhány év után abba is hagytad. Talán késlelteted a szabadságod azzal, hogy csak azt várod, meglegyen a jogosítványod (vagy talán már meg is szerezted, de utálsz állandóan tankolni és a szüleiddel veszekedni azon, hogy ki használja az autót).

A pica – A sóvárgással járó táplálkozási zavar
A pica alatt fura sóvárgást okozó evészavart értünk. Az elnevezés a szarka latin nevéből (Pica pica) származik, mely madár köztudottan nagy étvágyú és bármit megeszik, amit tápláléknak vél.

Más hőmérsékleten mások az ízek is
Hogy jobban ízlik-e egy ital jéghidegen, mint szobahőmérsékleten, az attól is függ, hogy milyen ízek dominálnak benne. Kanadai kutatók azt vizsgálták, hogy különböző típusú ízek érzékelésének intenzitása miként változik a hőmérséklettel.

A kevés mozgás álmatlanságot okozhat
A sportolás és az alvás egymást kölcsönösen támogató dolgok: a rendszeresen sportolók sokkal jobban alszanak, s általa javul általános közérzetük. Ezzel az eredménnyel zárult a Baseli Egyetem egyik kutatása.

5 tea, ami leolvasztja a zsírt
Fogyás teaivással? Lehetséges! Bizonyos teák ugyanis képesek felgyorsítani a szervezeted zsírégető folyamatait és akár 10%-kal növelik a zsírégetést edzés, diéta, vagy szaunázás után!

Mik azok az E-számok?
Feltűnt már neked, hogy amikor bevásárolni mentek a szüleiddel és meg akarod nézni, miben milyen tápanyag van, a termékek címkéjén csupa megfejthetetlen kódszám található, melyek mindegyike „E” betűvel kezdődik?

Tanulást elősegítő szerek
Matekdoga, szintfelmérő, érettségi, felvételi, vizsgaidőszak. Ez csupán néhány példa azokra az igencsak stresszes napokra, melyek a serdülők felnőtté válásának rögös útját szegélyezik.

Miért jó kókuszzsírral sütni?
Görgey Artúr már 1851-ben megírta „A kókuszzsír szilárd és folyékony zsírsavairól” címmel értekezését, de napjainkban sokan mégsem ismerik ennek a sütés közben is szagtalan, és epebetegek diétájában is használható alapanyagnak az előnyeit. A kókuszzsír tulajdonságainak részletes megismeréséhez Varga Dóra, dietetikus nyújt segítséget.

A világ legjobb csokoládékészítő műhelyei
Bárkit jókedvre derít egy darabka finom csoki vagy egy szem bonbon. Tudományos kutatások százai bizonyították, hogy a magas kakaótartalommal bíró csokoládé jótékony hatással van az egészségre, ráadásul a kedélyállapotunkat is pozitívan befolyásolja.

Mi az a jojó effektus?
A néhány hetes sanyargató diéta befejezése után rövidesen visszatérnek a leadott kilók? Sőt, a mérleg többet mutat, mint a diéta kezdete előtt? Vajon mitől alakulhat ki a jojó effektus, és mit tehetsz azért, hogy elkerüld? Milyen veszélyeket rejthet magában a jojó effektus?

Gluténmentes diéta: otthoni étkezés vs. étterem
Két fő módja van az otthoni gluténmentes étkezésnek. Sok család teljesen glutén-mentessé varázsolja konyháját, minden gluténtartalmú ételt mellőz, fertőtleníti, vagy teljesen felújítja, esetleg kiselejtezi konyhai felszerelését.

Az étcsokoládé egészségesebb?
A mértékletesen fogyasztott étcsoki ténylegesen pozitívan hat egészségi állapotunkra. Minél magasabb a csoki kakaótartalma, annál egészségesebb, mivel a kakaó a szervezet számára értékes flavonoidokat tartalmaz, amik segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
10 tipp az anyagcseréd felgyorsításához
Az anyagcsere (metabolizmus) felgyorsítása a fogyókúrázók Szent Grálja. Vajon milyen gyors egy ember anyagcseréje? Ez több mindentől függ. Vannak, akik öröklik a gyors anyagcserét, mások a lassút. Tudtad például, hogy a férfiak több kalóriát égetnek el, mint a nők, még pihenés közben is?
Funkcionális élelmiszerek
Alapvető emberi szükségletünk – és egyben mindennapjaink örömforrása a táplálkozás. Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint hazánkban a halálozási okok 75 százaléka közvetlenül vagy közvetve táplálkozási eredetű. A magas kalóriatartalmú, zsírban, szénhidrátban gazdag, magas sótartalmú étrend számos – úgynevezett „civilizációs” betegség kialakulásában szerepet játszik.

Tej és tejtermékek: Miből és mennyit fogyasszunk?
Szükség van arra, hogy rendszeresen fogyasszunk tejet és tejtermékeket? Mikor károsak a tejtermékek a szerveztünk számára? Cikkünkben összegyűjtöttük a tejjel kapcsolatos legfontosabb tényeket.