mozgás
#Mozgás

A kevés mozgás álmatlanságot okozhat

2022.05.14.
1 perces olvasási idő

A sportolás és az alvás egymást kölcsönösen támogató dolgok: a rendszeresen sportolók sokkal jobban alszanak, s általa javul általános közérzetük. Ezzel az eredménnyel zárult a Baseli Egyetem egyik kutatása.

A mozgás és a pihenés nagyon jól összeegyeztethető: az aktív életmódot élő embereknek jobb minőségű éjszakai pihenés a jutalma, amely fokozottabb nappali koncentrációt és jobb hangulatot eredményez. A mozgást kihagyók ezzel szemben akut álmatlanságra készüljenek fel.

A svájci tudósok közel 500, átlagosan 17 éves fiatalt követtek figyelemmel hosszabb időn keresztül.
A tanulmány résztvevőinek valamivel több mint fele naponta több órát is mozgott: fociedzésen vett részt, úszott, futott, vagy csak egyszerűen a szabadban töltötte szabadidejét, míg a többiek kevésbé aktivizálták magukat.

A megfigyelés kiértékelése után fény derült arra, hogy a sportoló fiatalok messze könnyebben tudtak elaludni, mélyebben aludtak, majd napközben is jobban tudtak koncentrálni.

A résztvevők körében különösen a sokat pihenőknek gyűlt meg a baja az elalvással. Ők gyakrabban panaszkodtak arra is, hogy nappal is fáradtnak érzik magukat, sűrűbben van depresszív hangulatuk, s a pánikrohamok is jellemzőbbek esetükben.

A svájci tanulmány a meglévők mellett újabb érvet hoz fel a rendszeres testmozgás fontossága mellett. Akinek tehát problémája akad az elalvással, annak elegendő előkotornia rég elfeledett futócipőjét, és rendszeres kocogásba kezdeni.

A szív és érrendszer napközbeni felpörgetése eredményeképpen az éjszakai regenerációs folyamatok is jobban működnek. A jelenség – a svájci kutatók eredményei alapján – a férfiak esetében jobban érvényesül, mint a nőknél.

(Fókuszban a Nő)

Kapcsolódó címkék

fitnesz