fogyókúra
#Táplálkozás

A legnépszerűbb fogyókúrák

2022.06.01.
8 perces olvasási idő

A bőség zavara áll fenn, amikor túlsúllyal küszködve elszántnak hitt pillanatunkban a világhálón kutatunk a legújabb fogyókúrák után. Legfontosabb szempontok ilyenkor, hogy rövid idő alatt, lehetőleg szenvedés nélkül, minél több kilótól szabaduljunk meg. Van, aki szkeptikusan fogadja az egyes módszereket, más viszont nagy lendülettel kezdi a kúrát.

Hála a „hozzáértő” szakembereknek, a sztároknak, bő választék áll rendelkezésünkre, ha fogyózni szeretnénk. Megnéztük mi is a választékot, lássuk a népszerűbb fogyókúrák általános körképét:

Atkins-diéta

Az egyik legkedveltebb fogyókúra – a sztárok körében is –, mivel látványos eredményeket lehet vele elérni egyes finomságok mellőzése nélkül is. Lényege a szénhidrátok radikális csökkentése. És amiért oly sokan kedvelik: hogy a húsokat, zsíros ételeket bátran lehet fogyasztani, a fehérje és zsírok bevitele kimondottan ajánlott. Atkins doktor tanulmányai kimutatták, hogy a diéta azért működik, mert a fehérjefogyasztás elsősorban csökkenti az étvágyat és a fogyózók kevesebbet esznek. Továbbá a szervezet nem jut szénhidrátokhoz, cukorfélékhez, így az energiát a már meglévő zsírok bontásával nyeri, melynek következtében megindul a fogyás.

Négy szakaszból áll ez a módszer:

Az első szakasz a bevezető szakasz, amikor csak 20g szénhidrátot lehet fogyasztani bő fehérje és szénhidrátbevitel mellett. Tilos gabonaféléket, olajos magvakat, tésztát, cukrot, gyümölcsöt, keményítőtartalmú zöldségeket enni. Amit lehet: halak, szárnyas és vörös húsok, tojás, sajt, tejföl, zsír, vaj és néhány zöldség. Ez a szakasz minimum két hétig tart és kb. 5 kg súlyveszteség érhető el.

A második szakasz a folyamatos fogyás szakasza. Élvezetesebb az elsőnél, hiszen már könnyebbek vagyunk néhány kilóval, valamint a zsír és fehérje fogyasztása mellett nagyobb ételválasztékot enged. Hetente emelhetjük apró adagokban (kb. 5 g) a szénhidrátfogyasztást, főleg zöldségek, túró, magok, és bogyós (ez a legalacsonyabb glikémiás indexű) gyümölcsök formájában. Ezt a szakaszt mindaddig csináljuk, amíg 2,5-5 kg súlyfelesleg marad csak rajtunk.

A harmadik szakasz – az előkészítő megőrzés – rendkívül fontos, ettől függ, hogy megmaradunk tartósan karcsúnak, vagy sem. Mindaddig, amíg fogyunk emelhetjük a szénhidrátfogyasztást 10 g-mal. Egyszerre egy új ételt vezessünk be az étrendünkbe, de figyeljük a hatást, ha hizlal vagy kényszeres evést eredményez, iktassuk ki. Továbbra is fogyasztani kell a fehérjéket és zsírokat, nem árt vitamin és étrend-kiegészítőket szedni. Ha nem fogyunk tovább és még nem értük el a célt, akkor vegyünk vissza a szénhidrátból, térjünk vissza az előző szintre.

Utolsó szakasz a tartós megőrzés. Elértük a célunkat. Hogy meg is tartsuk jelenlegi formánkat, és ne kezdjünk el hízni, figyelnünk kell továbbra is a szénhidrátbevitel mennyiségére, és minden esetben tartanunk kell az előző szintet (kb. 60-100g naponta).

Az Atkins-diéta az egyik legvitatottabb fogyókúra. Sok és veszélyes hátulütője van, és sajnos feltehetően áldozatai is. Maga a doktor, Atkins is szívrohamban halt meg.

Hátrányai: a zsíros étrendtől megnő a vérzsír- és a koleszterinszint, amely szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. A túlzott fehérjebevitel veseproblémákat okozhat. A rosthiány székrekedést válthat ki, ugyanakkor a vitamin- és egyéb hiányállapot veszélye is fennáll.

GI-diéta

Ez a diéta a szervezet vércukorszintjének emelkedését veszi figyelembe. Ezt hívják glikémiás reakciónak. A lényeg, hogy alacsony és közepes glikémiás indexű ételeket fogyasszunk, amivel kiküszöbölhetjük a hirtelen vércukorszint emelkedést. Erre azért van szükség, mert így lassabban felszívódó glükóz kerül a szervezetbe, amely biztosítja a teltségérzetet, és gyorsítja az anyagcsere folyamatokat, aminek hatására kevesebbet eszük és megindul a fogyás. Az ételek glikémiás indexét táblázat alapján lehet megtudni. A magas GI-indexű ételt (finomított termékek, stb.) jobb mellőzni, a közepesből fogyaszthatunk rendszeresen, az alacsony pedig a legideálisabb számunkra. A jól összeállított étrend gazdag rostban, vitaminokban, ásványi anyagokban, minden fontos tápanyaggal ellátja a szervezetet.

Káposztaleves-kúra

A káposztaleves receptje valószínűleg a legtöbb nő kezében volt már. Próbálkozni is próbálkoztunk vele biztos sokan, hiszen mindenkinek csábító, hogy minél többet eszik a levesből, annál több kilótól szabadulhat meg. És még az íze is tűrhető, bár kissé unalmas több napon át azt szürcsölgetni. A fogyás lényege a káposzta megemésztésén alapszik, ugyanis az emésztése alatt felhasznált kalória több, mint amit a káposztabevitel ad. E mellett remekül méregtelenít, kitisztítja a szervezetet, amelyet segít a sok folyadékfogyasztás is.

A receptje: Közepes nagyságúra vágunk 6 db nagy vöröshagymát, 1 nagy fej káposztát, 2 db zöldpaprikát, 2-3 zellergumót, 4 db sárgarépát, petrezselymet, bazsalikomot. Hozzáadunk 2 konzerv paradicsompürét (a kicsiből) és 4 leveskockát. Egy fazékban annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje és felforraljuk. Ezután lassú tűzön puhára főzzük (kb. 30 perc).

7 napig tart ez a diéta, minden nap mással kombinálhatjuk:

  • 1. nap: a leves és gyümölcs fogyasztható banán kivételével.
  • 2. nap: csak leves és zöldség , kivéve bab, borsó, kukorica.
  • 3. nap: leves, zöldség és gyümölcs egyaránt.
  • 4. nap: leves, gyümölcs és tej.
  • 5. nap: a leves mellett ehetünk 20 dkg marhahúst (csirke, vagy hal is megfelelő) paradicsommal.
  • 6. nap: leves, marhahús (csirke, vagy hal is megfelelő) és saláta ehető.
  • 7. nap: leves, barna rizs, zöldség és gyümölcs.

5-9 kg súlyveszteség várható. Végig sok folyadékot kell inni, kivéve alkoholt. Bár az ismeretlen szerző azt állítja, hogy energiánk növekszik, és a teherbírásunk is, ennek ellenére akik kipróbálták, többségben fáradságot, ingerültséget tapasztaltak. Nem véletlenül, a kúra könnyen alultápláltsághoz, hiányállapothoz vezet.

90 napos fogyókúra

Ki hinné, ez egy 90 napig tartó fogyókúra. Rengetegen fogytak le tőle, 20 kilótól is megszabadulhattak jó néhányan. A lényeg, hogy a tápanyagokat szétválasztva juttatjuk be a gyomorba, s így azok könnyen lebomlanak. 4 napot, vagyis négyféle tápanyagot kell váltogatni 90 napig egymás után. Az első nap fehérjenap, a második keményítő-, a harmadik szénhidrát-, majd végül a negyedik gyümölcsnap. Havonta egyszer kell egy víznapot tartani a gyümölcsnap után, illetve a fehérjenap előtt. A reggeli azonos, csak az ebéd és vacsora tér el naponta a következők szerint:

Reggeli minden nap (víznap kivételével): gyümölcs, vagy abból készített gyümölcslé. Az ebéd előtt egy órával már ne együnk belőle, kivéve a gyümölcsnapon.

Fehérjenap: ebédre hús, hal, tojás, sajt, joghurt, kefir, tej, túró (20 dkg összesen) javasolt, bármilyen nyers salátával. Ha nagyon muszáj, akkor egy pici szelet kenyér is megengedett, illetve 2dl tészta nélküli levest is ajánlott meginni. Vacsorára szintén ezekből válogassunk, vagy ehetjük ugyanazt, ami az ebéd volt. A levesre itt már nincs szükség.

Keményítőnap: Ebédre bármilyen zöldségfélét ehetünk, nyersen,főzve vagy sütőben sütve rizzsel.Használhatunkételízesítőt, sót, ketchupöt, főtt paradicsomot ésegy szelet kenyér is megengedett, ha nagyon kívánjuk. A vacsora szintén ezekből álljon.

Szénhidrátnap: Ebédre főtt tészta vagy pizza a soros, de ehetünk sós süteménytis. Paradicsomszósz és minimális zöldséggel ízesíthetjük az ebédünket. Vacsorára ehetünk édességeket, de kb. 2 szelet kalácsnak megfelelő mennyiségben. Ha nem kívánjuk az édeset, a sós ebéd is ismételhető.

Gyümölcsnapon egész nap gyümölcsöt fogyasszunk!

Az egész fogyókúra alatt – és anélkül is – sok folyadékot igyunk, tisztított vizet és teákat. Nem ajánlatos átugrani egy napot sem, mert felborul az egész diéta. A 90 nap elteltével még 90 napig délig csak gyümölcsöt együnk.

Ez a fogyókúra sem kerülte el a kritikát. A dietetikusok nem ajánlják senkinek ezt a fogyókúrás módszert többek között a túl kevés fehérjebevitel miatt. Fehérjét nem tárol a szervezetünk úgy, mint zsírt és szénhidrátot, így azt naponta kell fogyasztanunk, ha hosszú távon egészségesek szeretnénk maradni.

Lowcarb diéta

Ez a diéta a szénhidrátszegény étrendre és a fokozottabb fehérjebevitelre alapoz. Ugyanezt azonban elmondhatjuk sok más fogyókúrára is, hiszen a legtöbb a fehér kenyeret, tésztát, lisztet, burgonyát, rizst, stb. mérsékli. Kritikusok vetik fel, hogy az agy és izomműködéshez szükség van a szénhidrátból keletkező glükózra. Való igaz, de glükózt elő tud állítani a szervezetünk pl. zsírokból is. Az anyagcsere folyamatok lassulását is kifogásolják néhányan, amihez annyit lehet hozzáfűzni, hogy például a rostokkal teli kenyeret nem zárja ki a lowcarb diéta és ez hatékonyan segíti az emésztést és kiürítést is.

Testkontroll

A testkontroll alapja az anyagcsere-egyensúly, a megfelelő emésztés. Ahhoz, hogy ezt elérjük az emésztőrendszer vegyi folyamataihoz kell igazítani táplálékainkat, vagyis figyelni kell, hogy a szervezet kémhatása ne tolódjon el se savas, se lúgos irányba. Nem mindegy, hogy mit, mivel és mikor fogyasztunk. El kell kerülni az ételek keveredéséből adódó rothadási, erjedési folyamatokat, és a mérgező, emészthetetlen anyagok bevitelét. Mert hogy ezek lassítják az emésztést, felborítják az egyensúlyt és fáradékonysághoz, betegségek kialakulásához, elhízáshoz vezetnek.

Hogyan tehetünk ellene? A szerzők, Harvey Diamond és felesége szerint magas víztartalmú, lúgos ételek, azaz zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával és a szénhidrátok, keményítők, fehérjék bevitelének mérséklésével. Mivel az emésztőrendszer működésére alapoz a testkontroll, figyelembe veszi az anyagcsere-folyamatok ciklusát, a kiválasztás (04.00-12.00), a bevitel (12.00-20.00) és a beépülés(20.00-04.00) időszakát. A kiválasztás idején, azaz délig csak gyümölcsöt ehetünk a kiürítés hatékonyságának érdekében, vagyis hogy ne halmozódjon fel salakanyag. Déltől este nyolcig kell ütemezni a táplálék bevitelét: ebédre és vacsorára zöldséget, gyümölcsöt, húsokat, gabonaféléket, magvakat, kenyeret, tésztát juttathatunk be. A húsokat mértékkel és csak zöldségkörettel ehetünk. Este nyolc órától hajnal négy óráig szívódnak fel a tápanyagok, ekkor már mellőzzük a táplálkozást. A tejterméket ez a fogyókúra teljesen kizárja, amit azzal magyaráz a szerző, hogy a legtöbb ember szervezete nem tudja megfelelően lebontani, hasznosítani a tejcukrot. A diéta működik, mivel a zöldségeken és gyümölcsökön van a hangsúly, de néhány fontos élelmiszer kizárása és mérséklése miatt hiányállapothoz vezethet.

Vércsoport-diéta

James D’Adamo figyelt fel rá, hogy az egészséges táplálkozás nem feltétlenül egészséges mindenkinek, majd erre fia, Peter találta meg a magyarázatot: a különböző vércsoportú embereknél ugyanaz az étel másként hasznosul. Nem véletlen van az, hogy nem azonos táplálékot kíván a szervezetünk, különböző az ízlésünk, a szükségletünk. Ami jó az egyik típusú embernek, az nem biztos, hogy jó a másiknak. Már csak az a kérdés, hogy kinek mi a jó?

0-vércsoportúaknak ajánlott néhány étel: ürü, bárány, belsőségek, szarvasmarha, borjú és vad húsok, csuka, hering, tőkehal, lazac, pisztráng, szardínia, tökmag-, olíva-, és lenmagolaj, tökmag, dió, magvas és barna kenyér, brokkoli, kelkáposzta, fokhagyma, karalábé, tök, torma, paprika, póré, paraj, fehérrépa, hagyma, füge, szilva, ananász-, meggy- és szilvalé, ásványvíz, cayennebors, curry, kurkuma, petrezselyem, csipkebogyó, hársvirág, gyermekláncfű és menta tea…

A-vércsoportúaknak ajánlott néhány étel: csirke, pulyka, sügér, tőkehal, ponty, lazac, pisztráng, szardínia, süllő, szójasajt, szójatej, tökmag-, len- és olívaolaj, földimogyoró, tökmag, bab, lencse, hajdina, zabliszt, rizsliszt, rozskenyér, rozsliszt, szójakenyér, búzacsíra, brokkoli, kelkáposzta, fokhagyma, karalábé, tök, torma, sárgarépa, póréhagyma, paraj, petrezselyemgyökér, hagyma, ananász, kajszibarack, áfonya, szeder, grapefruit, füge, cseresznye, szilva, zöldtea, citromos víz, vörösbor, gyümölcslevek az ajánlott gyümölcsökből, gyömbér, szójaszósz, ánizs, édeskömény, macskagyökér, csipkebogyó, kamilla, kömény, orbáncfű, máriatövis, galagonya…

B-vércsoportúaknak ajánlott néhány étel: bárány, birka, nyúl, vadak, keszeg, csuka, tőkehal, lazac, pisztráng, kaviár, sügér, szardínia, süllő, joghurt, tej, mozzarella, juhsajt, kecskesajt, kecsketej, olívaolaj, bab, tönköly, zab, köles, rizs, padlizsán, karfiol, brokkoli, kelkáposzta, sárgarépa, paprika, cékla, káposzta, ananász, banán, papaya, szilva, áfonya, szőlő, zöldtea, a gyümölcsökből ivólé, cayennebors, curry, gyömbér, torma, petrezselyem, csipkebogyó, málnalevél, citromfű, menta és zsálya tea…

AB-vércsoportúaknak ajánlott néhány étel: bárány, ürü, nyúl, pulyka, tőkehal, csuka, pisztráng, sügér, szardínia, tonhal, süllő, joghurt, tejföl, mozzarella, juhsajt, kecskesajt, kecsketej, tojás, olívaolaj, földimogyoró, mogyoróvaj, gesztenye, dió, bab, lencse, tönköly, zab, köles, rizs, rozs, rozskenyér, padlizsán, karfiol, brokkoli, kelkáposzta, uborka, fokhagyma, cékla, metélőzeller, ananász, füge, grapefruit, cseresznye, kivi, szilva, áfonya, egres, szőlő, citrom, gyümölcslevek, feketekávé, zöldtea, curry, fokhagyma, torma, petrezselyem, édeskömény, csipkebogyó, kamilla, máriatövis …

Találtunk kritikát is a vércsoport-diétára, amely szerint nincs kellően megalapozva a módszer és a javasolt étrendből hiányozhat fontos tápanyag is.

Rengeteg fogyókúra létezik még. Azt hiszem, amíg túlsúlyosak vannak, addig új és még újabb fogyókúrák is lesznek. Mindegyik ugyanazt ígéri, álmaink megvalósulását, a kilóinktól való szabadulást. Valamennyi működik is, még ha nem a legegészségesebb, akkor is. A kérdés csak az, hogy hogyan tudjuk megtartani a súlyunkat? Ha életmódot nem változtatunk, csak ideig-óráig tart a karcsúság, sőt – jól tudja mindenki –, még többet is visszaszedhetünk, mint amennyit leadtunk.

Éppen ezért inkább az életmódunk változtatásán gondolkozzunk el, reformáljuk át étrendünket az egészséges táplálkozásnak megfelelően. A vegyes étrend a legideálisabb, amely tartalmaz fehérjét, zsírokat, szénhidrátot is. Minden nap fogyasszunk rostban gazdag ételeket, zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket, sok folyadékot, a finomított élelmiszereket (liszt, cukor, rizs) pedig cseréljük le kevésbé finomított megfelelőjükre. Ebben a témában rendkívül hasznos könyveket lehet találni a könyvesboltok polcain, érdemes a legideálisabbra áldozni, hiszen egy életre szóló változást érhetünk el a segítségével.

(KamaszPanasz)