elhízás
#Táplálkozás

Hogyan tudod a legbiztosabban elkerülni az elhízást?

2022.10.20.
1 perces olvasási idő

Világszerte több mint 375 millió gyermeket érint az elhízás. Az Egyesült Királyságban minden tizedik gyermek elhízott, amely az egyik legmagasabb arány Európában. Ha ez nem változik, a gyermekkori elhízás 2025-re több mint minden harmadik 20 éves felnőtt elhízásához vezet majd!

Az elhízás aránya az alacsony jövedelmű országokban nő a leggyorsabban. A túlsúly és az elhízás becsült aránya az 5–19 évesek körében a Csendes-óceáni szigeteken akár 65%, az Egyesült Államokban 39%, az európai országokban pedig akár a 31% -ot is elérheti.

Tíz tanulmányt vontak össze, amelyek a gyermekkori elhízáshoz hozzájáruló különböző tényezőket vizsgálták meg, az ultra-feldolgozott élelmiszerektől kezdve a fizikai aktivitáson át az épített környezet, valamint a közlekedéssel kapcsolatos és a légszennyező anyagok hatásáig.

Kiderült, hogy nem létezik csupán egyetlen olyan “univerzális” mozgatórugó, amely a gyermekkori elhízáshoz vezet, mert a helyzet ennél sokkal összetettebb.

A gyermekkori elhízás világszerte gyorsan növekszik

A gyerekek és a kamaszok a napi kalóriájuknak legalább egyharmadát az iskolában “fogyasztják el”. Azokban az iskolákban, amelyekben egészséges köretet is felajánlottak a fiataloknak, illetve csökkentették az adagok méretét, 71 - 80 százalékában megváltozott a diákok hozzáállása és viselkedése.

Európában igen magas a többszörösen feldolgozott élelmiszerek aránya. Ám ahol ezeket egészségesebb termékekkel helyettesítették és azokat a fiatalok elfogadták, azzal egyszersmind napi 0,57 grammal csökkentették a sóbevitelt, és összességében 38-85%-kal csökkentették a transzzsírok bevitelét az étkezések során.

Fontos, hogy az elhízást előidéző ​​ösztönzőket igyekezz átalakítani, hozz olyan döntéseket, amelyek az egészséges életmódot segítik elő (rendszeres sport, egészségtudatos táplálkozás). A serdülőkori elhízás megelőzése csakis e kockázatok megszüntetésével vagy mérséklésével növelheti az egészséges testsúly kialakulásának esélyét.

(KamaszPanasz - Szegő Miklós, fordító - medicalxpress.com, medicalxpress.com)