evés
#Táplálkozás

(T)edd magad boldoggá

2022.07.25.
3 perces olvasási idő

Amikor problémák özöne vesz körül, vagy a szokásosnál is nagyobb a stressz a munkahelyen, a megfelelő étellel elűzheted a rossz hangulatot. Ha már evéssel akarod a jobb hangulatot elérni, tedd egészségesen! Van néhány tippünk…

Egy kevés csokoládé szerelmi bánat esetén, ötfogásos menü a sikeresen letett vizsga után, vagy egy romantikus, gyertyafényes vacsora a pároddal? Az evés jóval többet jelent, mint éhségünk puszta csillapítása, hiszen nagyon gyakran alkalmazzuk vigasztaló eszközként, önjutalmazásként, időtöltésként, vagy akár vágyfokozóként – már legalábbis, ha hiszünk az osztrigafogyasztás stimuláló hatásában. Számos tanulmány számol be arról a jelenségről, hogy az emberek 72 százalékának támad ellenállhatatlan vágya csokoládé vagy jégkrém fogyasztására depresszív hangulatában, míg a steak-et, halételeket és zöldségeket csak 26 százalék alkalmazza hasonló esetben. Nem véletlen…

Az élelmiszerek hangulatjavító-önjutalmazó funkciójáról legalább ugyanilyes sok tanulmány született, de tény, hogy a kisgyerekek nagyon gyakran hallják szüleiktől: „csak akkor kaphatsz csokoládét, ha a főzeléket is megetted”. A jelenég társadalmilag elfogadott, viszont számos későbbi táplálkozás probléma alapját jelentheti, hiszen a gyermekbe már pelenkás korában azt plántáljuk, hogy az édesség – és egyáltalán az élelmiszerek – egyet jelent a jutalommal. A későbbiekben pedig saját maga esetében is evésbe menekül, ha bármi problémája akad és egy kis önjutalmazásra vágyik.

Egyszerű kémia

A különböző hangulataink alatt elfogyasztott ételek eltérő módon befolyásolják agyunk kémiáját és vele együtt általános komfortérzetünket. Az összefüggések részleteinek kibogozására évek óta számos kísérletet tesznek orvosok, táplálkozáskutatók és neurológusok, s egyet már biztosan megállapítottak: a boldogság érzéséért a szerotonin nevű transzmitter felelős. A megfelelő mennyiségű szerotonin termeléséhez viszont a szervezetnek tryptophan szükséges, testünk ugyanis önmagában nem képes ez utóbbi, fehérjékben megtalálható alkotóelem előállítására. A tryptophan bevitele különböző élelmiszerek fogyasztásával történhet: a (szója)bab, a borsó, a napraforgómag, a különböző tejtermékek, a hal- és húskészítmények és a gabonafélék egyaránt tartalmaznak az anyagból, ugyanakkor a szénhidrátok fogyasztása is szükséges ahhoz, hogy agyunk elegendő tryptophanhoz jusson.

A szerotoninszint leggyorsabban a szénhidrátból, cukorból és magas zsírtartalmú ételek kombinációjával növelhető – ami a csokoládé közkedveltségére is magyarázatot ad. Számos rossz hangulatban lévő embernél ennél fogva a hirtelen fellépő farkasétvágy során behabzsolt étel szinte gyógyszerként hat. A túl nagy dózisú édes kedélyjavítók viszont nagyon gyorsan megbosszulják elfogyasztásukat: hirtelen is viszonylag nagy mennyiségű súlygyarapodást eredményezhetnek, s ez általában újabb mélypontra röpíti az érintett hangulatát.

Ha már arról van szó, hogy az evéssel akarjuk hangulatunkat javítani, tegyük azt egészségesen! Friedhelm Mühleib, német táplálkozás-szakértő, aki e téren hazájában nagy szaktekintélynek számít, a következő tanácsokkal látja el a hozzá önjutalmazási kérdésekkel fordulókat:

Bár hangulatunkra már az egyes étkezések is jelentősen hatnak, a hosszú távon kiegyensúlyozottsághoz és jó kedvhez a táplálkozásba vitt rendszeresség elengedhetetlen, amelyet sokkal könnyebben valósíthatsz meg, mint azt gondolnád! A kiegyensúlyozottan jó kedvhez ugyanis elvileg semmi más nem szükséges, mint változatos, egészséges táplálkozás. Ennek betartásánál a következő szabályok érvényesüljenek:

Minden nap fogyassz zöldséget, gyümölcsöt és gabonakészítményeket!

Ezek az ételek ugyanis nagyon fontos vitamin- és ásványi agyag-forrásként működnek. A magas szénhidrát-tartalom pedig az említett szerotonin-termelődésre hat jótékonyan.

Ne teljen el nap anélkül, hogy ne fogyasztanál tejet és tejtermékeket!

A tej és tejtermékek fogyasztásával a szükséges fehérje-bevitelt biztosíthatjuk szervezetünk számára, de ezt ugyanígy elérhetjük (vörös- és fehér)húsok, hal, tojás heti 3-4-szeri fogyasztásával is.

Csökkentsd a zsírbevitelt!

Ahol csak lehet, kerüld a zsírfogyasztást. A szendvicsek megkenéséhez is használj növényi alapú margarint, sütés-főzéshez pedig növényi olajat.

Cukrot csak kis mennyiségben fogyassz!

Egy-egy kis darab csoki se nem megbocsáthatatlan bűn, sem egészségtelen, de azért ne falj fel egyben egy egész táblát!

Ügyelj a kellő mennyiségű folyadék-bevitelre!

Napi átlagosan két liter folyadék fogyasztása ajánlott (a konkrét mennyiség évszakonként és mindennapos tevékenységenként változik). Kerüld a cukrozott üdítőitalokat, a víz fogyasztása a legegészségesebb. A víz a legfontosabb elixír szervezetünk számára. Hiánya tehető felelőssé a krónikus fáradtságért is!

A fenti tanácsok betartása mellett Mühleib professzor hangsúlyozza: „a ’hangulatjavító’ táplálkozás csak a mindennapos stressz és a ritkán előforduló hangulatingadozás során segíthet, tartós depresszió, pszichés eredetű megbetegedések esetében tanácsos szakorvoshoz, vagy pszichológushoz fordulni, és nem az étkezésekkel kísérletezni.”

(Csak) a szemed kívánja?

Hangulatunkra nem csupán az étel tartalma van jelentős hatással, nagy szerepet kap az optika (az ennivaló kinézete), az illatok és az étkezés időpontja is. Táplálkozás-szakértők bebizonyították, hogy terített asztal mellett kívánatos tálalással sokkal jobban érezzük magunkat. Sőt: közhelyes, de barátok társaságában az étel is jobban esik. Továbbá tudományosan bizonyított, hogy egyes színek pozitívan hatnak pszichénkre. A narancs általános „kedélyjavító”, a piros felélénkít minket, a kék ezzel szemben nyugtató hatással bír. A sárga felderít, a zöld ellazítja testünket-lelkünket. Ha tehát ezekre a „körítésekre” is figyelünk a fenti jótanácsok mellett, általános hangulatunkon is javíthatunk.

(KamaszPanasz)