tanul
#Suli, munka

Tanulást elősegítő szerek

2022.04.15.
2 perces olvasási idő

Matekdoga, szintfelmérő, érettségi, felvételi, vizsgaidőszak. Ez csupán néhány példa azokra az igencsak stresszes napokra, melyek a serdülők felnőtté válásának rögös útját szegélyezik.

Hogyan turbózhatod az agyad?

Egy-egy ilyen megmérettetés előtt szinte mindenki elábrándozik azon, milyen jó is lenne, ha a hátralévő tananyag alvás közben szivárogna be a fejekbe, és a tanár, vagy a bizottság előtt hipp-hopp, hibátlanul a felszínre törne.

Sajnos, az élet korántsem ilyen egyszerű: ahhoz, hogy a szereplések alkalmával jó formában legyünk, és a leghúzósabb pillanatokban is magabiztosak maradjunk megszerzett tudásunkban, bizony, sok tanulás szükséges.

Aki rendszeresen készül ilyen helyzetekre, már bizonyára tisztában van a saját tanulási képességeivel: van, aki már napokkal a vizsga előtt „készen van”, és a fennmaradó időben csupán lapozgat; van, aki kész tervet kovácsol, napi szintre lebontva a kipipálandó tételeket; mások pedig hajlamosabbak mindent az utolsó pillanatokra hagyni.

Hatékony tanulás és nyugodt pihenés

Bármelyik megoldás jó, ha ettől az illető biztosabbnak érzi magát, és a tananyag valóban a fejébe kerül. A hatékony tanuláshoz azonban elengedhetetlen a nyugodt pihenés: az éjszakai (vagy a bagoly típusúaknál a nappali) több órás nyugodt alvás, illetve a kemény magolás alatti rövid séták, edzések, egy-egy jó ebéd vagy vacsora, netán egy kikapcsoló film vagy epizód a kedvenc sorozatból. Egyesek szerint ez az önjutalmazási rendszer segít a felkészülés időtartamának pszichés nyomásának enyhítésében: egy apró cél, ami segít átevickélni a megtanulandó tételek rengetegén.

Serkentő szerek

Hogy minél huzamosabb ideig tarthasson a felkészülés időszaka, sokan sokféle serkentő szerekhez nyúlnak. Statisztikailag ez főként azoknál figyelhető meg, akik eleve jobban rettegnek a vizsgán való szerepléstől (bár arra semmi okuk nincs), illetve, akik inkább az utolsó napokban hajráznak. Lássuk, melyek azok a „szerek”, amelyekről azt hisszük, hogy segíthetnek?

Kávé, energiaital

A kávé agyműködést serkentő hatása igencsak kérdéses. Bizonyos, hogy átmenetileg elűzi a fáradtságot, de nagyobb mennyiségben fogyasztva szapora szívműködést, szorongást, az ellazulás képességének elvesztését okozhatja.

Hasonló módon hatnak az energiaitalok, azzal a különbséggel, hogy magasabb koffeintartalmuk révén akár kifejezetten szívritmuszavart keltő hatásuk is lehet. Serkentő, élénkítő hatásuk igen rövid ideig tart, így, ha már mindenképpen használni akarjuk, maximum a vizsga reggelén érdemes egy dobozzal meginni.

Csokoládé

Sok vizsgára készülő diák, egyetemista a megmondhatója, hogy a csokoládé rendszeres majszolása inkább nyugtató, szorongáscsökkentő hatású. Mivel azonban cukortartalma révén igencsak megdobja a bevitt kalóriát, a tanulással járó ülő életmód mellett sokak állhatnak majd csalódott arccal a mérlegen, ha véget érnek a megpróbáltatások. Rendszeres majszolása helyett érdemesebb inkább egy-egy csésze forró csokit elkortyolgatni, vagy a főétkezések után kisebb mennyiségben fogyasztani.

Halolaj

Természetes agyműködést serkentő szer lehet a halolaj, ez kapszula formájában elérhető a drogériákban, hasonló módon gingko biloba, illetve a ginzeng is. Ezek használata előtt azonban mindenképpen érdemes a gyógyszerész tanácsát kikérni.

Dohányzás

A dohányzó fiatalok a stressz, az álmosság ellen további cigaretták ellen védekeznek, ennek kártékony hatásai azonban jóval nagyobbak, mint a fél-egy órás plusz ébrenlét, amit esetleg el lehet velük érni.

Drog

Aki gyógyszer vagy drognak minősülő készítmény alkalmazását fontolgatná ezekben a napokban, az gondoljon arra, mit veszíthet, ha ezen készítmények rabjává válik: és igen, már egyetlen alkalom után rá lehet szokni, ráadásul sosem tudhatjuk, az adott szervezet hogyan reagál egy-egy ilyen kémiai bombára. Ráadásul, könnyen megtörténhet, hogy pont a jeles napon, a vizsgabizottság előtt jelentkezik egy-egy nagyon nem kívánt mellékhatás.

(Dr. Lesznyák Judit)