dizájner drog
#Drog, cigi, alkohol

Dizájnerdrogok – A pörgésből agyvérzés is lehet

2012.01.25.
2 perces olvasási idő

Az elmúlt két évben 141 új dizájnerdrog jelent meg a piacon. Újabb és újabb szerek kerülnek tiltólistára, ezzel párhuzamosan azonban újabb drogok születnek meg.

A dizájnerdrogok – bár általánosan elfogadott definíció nincs – olyan szintetikus szerek, amelyeket valamely tiltólistán szereplő drog kémiai módosításával hoznak létre, így az új szer már nem szerepel semmilyen tiltólistán, tehát jogi értelemben nem illegális a használata. Hatásában hasonló az eredeti szerhez, ugyanakkor jellemző a dizájnerdrogokra, hogy sem mellékhatását, sem valódi összetételét nem ismerik sem a használók, sem az orvosok.

„Ez egy gyógyszerkísérlet. Nem tudja a gyerek, hogy mit használ, nem ismerjük a mellékhatásokat”- mondta Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai Kórház klinikai toxikológiai osztályának vezetője. A régebbi szerekkel kapcsolatban a toxikológus úgy fogalmazott, hogy viszonylag kiszámíthatóak voltak, ismert hatásokkal és mellékhatásokkal.zacher gábor

A hatóságok lépéshátrányban vannak, hiszen abban a pillanatban, hogy egy szer felkerül a tiltólistára, azonnal megjelenik egy másik, hatásában hasonló, kémiailag ugyanabba a családba tartozó szer, amely már nem szerepel semmilyen listán. Például az MDPV nevű drog azután kezdett rohamosan terjedni, hogy 2011-ben tiltólistára került a kati néven is ismert mefedron.

A tiltás után új, mesterségesen előállított dizájnerdrogok jelentek meg, ilyen például a 4-MEC (amely egyike annak a kilenc dizájnerdrognak, amelyek 2012.január elsejétől tiltólistára kerültek). Szintén az utóbbi években jelentek meg az internetes piacon az úgy nevezett műfüvek: olyan szintetikus kannabinoidok, amelyek hasonlóak a marihuánához.

A dizájnerdrogok nagy veszélye pont abban rejlik, hogy fürdősóként, növényvédőként árulják a neten- természetesen semmi köze sincsen a szernek a fürdősóhoz- így egyfelől azt a látszatot keltik, hogy ártalmatlan szerekről van szó, másrészről senki sem lehet abban biztos, hogy amit megrendelt az pontosan az, aminek mondják. A helyzet bonyolultságát jól mutatja az is, hogy egy-egy szer több néven is fut, így gyakorlatilag elmondható, hogy a fogyasztónak fogalma sincs, milyen szert használ.

A hatásról és mellékhatásról Zacher Gábor elmondta, hogy nagyon keveset tudunk ezekről a szerekről, de mint minden drogról, ezekről is elmondható, hogy az igazi veszélye abban rejlik, hogy „ezek a szerek megváltoztatnak”. Lehet, hogy ez a változás kimerül egy több órás pörgésben, de végződhet agyvérzéssel is vagy kiköthetünk a pszichiátrián.

A fiatalokkal, kamaszokkal kevés időt töltenek el a szülők, kevéssé figyel rájuk a környezetük, a drogok használata pedig a felgyorsult világban elveszett gyerek reakcióra - mondta a toxikológus. Éppen ezért a prevenció, a felvilágosítás kiemelten fontos, hiszen gyakorlatilag lehetetlen lépés előnybe kerülni a szintetikus szereket villámgyorsan megalkotó „tervezőkkel”.

A fiatalokkal, kamaszokkal kevés időt töltenek el a szülők, kevéssé figyel rájuk a környezetük, a drogok használata pedig a felgyorsult világban elveszett gyerek reakcióra - mondta a toxikológus. Éppen ezért a prevenció, a felvilágosítás kiemelten fontos, hiszen gyakorlatilag lehetetlen lépés előnybe kerülni a szintetikus szereket villámgyorsan megalkotó „tervezőkkel”. Mindenki, aki használja ezeket a szereket, egy ellenőrizetlen kísérlet részesévé válik, nem tudja senki, hogy ezek a drogok pár év múlva milyen mellékhatást fejtenek ki.

A kilenc tiltólistára került kábítószer:

1.JWH-018 Naphthalen-1-yl(1-pentyl-1H-indol-3-yl)methanone

2.JWH-073 (1-butyl-1H-indol-3-yl)(naphthalen-1-yl)methanone

3.JWH-081 4-methoxynaphthalen- 1-yl- (1-pentylindol- 3-yl)methanone

4.JWH-122 4-methylnaphthalen-1-yl-(1-pentylindol-3-yl)methanone

5.JWH-210 4-ethylnaphthalen-1-yl-(1-pentylindol-3-yl)methanone

6.metilon (RS)-1-(1,3-benzodioxol-5-il)-2-metilamino-propán-1-on

7. MDPV 3,4- methylendioxypirov alerone (3,4-(RS)-1-(1,3-benzodioxol-5-il)-2-pirrolidinil-pentán-1-on” metiléndioxipirovaleron)

8.4-FA (fluoramfetamin) (RS)-1-(4-fluorfenil)-2-amino-propán)

9. 4-MEC (4-metiletkatinon) (RS)-1-(4-metilfenil)-2-etilamino-propan-1-on

(KamaszPanasz, B. G., Fotó: mixonline.hu)