másnapos
#Drog, cigi, alkohol

Buli-tréninget tartottak fiataloknak orvosok

2014.04.02.
1 perces olvasási idő

„Buli tréninget” tartottak 16-17 éves fiataloknak a Semmelweis Egyetem orvosai az SE Intenzív Terápiás, Aneszteziológiai és Sürgősségi Továbbképző Orvoskongresszusa (SIASTOK) keretében, ahol idén kiemelten foglalkoztak a fiatalok problémáival.

A sürgősségi szakma, beleértve a toxikológiát is, egyre gyakrabban találkozik fiatalokat érintő drog illetve pszichés (pl. depresszió, öngyilkosság) problémákkal. Mivel a leghatékonyabb gyógymód a megelőzés, elengedhetetlen, hogy a kamaszok tisztában legyenek az őket érő kísértésekkel, problémákkal.

Buli-tréninget tartottak fiataloknak orvosokA szervezők célja az volt, hogy ezekről beszéljenek és gyakorlati, elméleti megoldási javaslatokat is kínáljanak. A Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó programon keresztül kétszázötven 16-17 éves diák vehetett részt a rövid előadásokon, demonstrációkon, gyakorlati oktatásokon az egész napos program keretében.

A szituációs gyakorlatok keretében alapvető baleseti helyzetekkel ismerkedhettek meg. Orvosok, pszichológusok segítségével megtanulhatták, hogy hogyan tudnak segíteni, akár életet menteni. Olyan helyzeteket gyakorolhattak, mint például:

  • Részeg, cukros vagy újra kell éleszteni? Mentőhívás és teendők a mentő megérkezéséig földön fekvő, eszméletlen ember esetében. Alapszintű újraélesztés.
  • Hogyan kell biztonságosan használni az áruházban/uszodában/reptéren rendelkezésre álló automata defibrillátort? – Mit tegyél, ha barátod hirtelen rosszul lesz, fulladozik, összeesik, eszméletét veszti vagy súlyosan vérezni kezd?

Az Európai Intenzíves Társaság támogatásával első ízben Magyarországra szállított mobil intenzív osztállyal is megismerkedhettek. A „Wheels of Life” nemzetközi oktatási program intenzív kamionjában ugyanis egy teljesen felszerelt intenzív osztályt nézhettek meg.

Tömeges alapszintű újraélesztési gyakorlaton is részt vehettek a diákoka Semmelweis Egyetem aneszteziológusaival és Prof. Jean-Daniel Chiche-sel, a European Society of Intensive Care Medicine (ESICM) elnökével. A Semmelweis Egyetem orvosai egyébként rendszeresen diákok százait tanítják az újraélesztésre. A középiskolások – amellett, hogy használható tudással gazdagodnak -, érdeklődésük is felkelthető a természettudományok és az orvosképzés iránt.

Olyan szaktekintélyek beszéltek egy-egy fontos területről, mint Velkei Éva (A serdülés természete), dr. Zacher Gábor (MIÉRT? Te miért választod ezt az utat?), dr. Várkonyi Viktória (Veszélyes szerelem? Amit a fiataloknak a szexuális úton terjedő fertőzések megelőzéséről tudni kell(ene), Tari Annamária (A fiatalkori internet függőség), dr. Balázs Judit (Van kiút a legmélyebbről: a fiatalkori öngyilkosság rizikótényezői és megelőzésének lehetőségei) és dr. Bagdy Emőke (Más(élet)kép: Másképp!). Kerekasztal beszélgetésben is részt vehetnek sikeres fiatal sportolókkal, kutatókkal, előadóművészekkel dr. Varga Katalin és dr. Lénárt Ágota társaságában.

(Semmelweis Egyetem)