vizsgálat
#Jogosítvány

Mit kell tenned egy baleset után?

2023.12.13.
2 perces olvasási idő

Mi az első teendő egy baleset vagy egy általános rosszullét esetén? Nem is gondolnád, de a segélynyújtás során csupán a harmadik helyen szerepel a tényleges beavatkozás, de akkor mit kell tenned előtte?

A hírekből te is hallhattál már többször tömegrendezvényeken bekövetkező balesetekről, pánikról, súlyos sérültekről, halottakról. Azt viszont valószínűleg nem tudod, hogy a sérülések és gyakran a halálesetek is a segélynyújtás legalapvetőbb lépésének nem ismerése miatt következik be. Ez a legalapvetőbb lépés a helyszínbiztosítás, amely magában foglalja a segélynyújtó – ez most legyél te –, a bajba jutott és a helyszínen lévő többi személy biztonságát. Hogyan kell biztosítani a helyszínt?

Közlekedési baleset

Nagyon fontos, hogy megnyugodj, biztonságosan parkolj le, kapcsold be a gépjármű lámpáit és az elakadásjelzőt, és mielőbb vegyél láthatósági mellényt. Amíg ezeket nem végezted el, ne menj oda a sérült járműhez vagy a sérültekhez. Legfontosabb a biztonság!

Használj gumikesztyűt

A laikusok körében az AIDS betegségét okozó HIV-vírus a legismertebb vér útján terjedő fertőzés, de képzeld, ennél vannak sokkal gyakoribb, sokkal veszélyesebb és sokkal könnyebben terjedő kórokozók is, például a Hepatitis-vírusok, melyeknek több típusa is van, köztük gyógyíthatatlan betegséget okozó is! Ha nincs gumikesztyű, használj nejlont, bármi mást, de ügyelj arra, hogy semmilyen testváladékkal (vér,nyál, hányadék) ne érintkezz!

Azonos tünetek több személynél

Ha több személynél azonos tüneteket észlelsz, felmerül a mérgezés gyanúja. Ha egy fűtött házban találunk például több fejfájásra és/vagy émelygésre panaszkodó személyt, esetleg ébreszthetetlen embereket, felmerül a szén-monoxid mérgezés gyanúja. Azonnal kezdd el a helyiségek átszellőztetését, hívj mentőt és gondold át a bent tartózkodást!

Elektromos áram és a vegyszerek

Az áramütés és a vegyszermarások (illetve a gázmérgezések) esetén következik be a leggyakrabban, hogy a jó szándékú segélynyújtó is megsérül. Ha nem ügyelsz az áramtalanításra, nem győződtél meg róla, hogy a sérült már nem része az áramkörnek, könnyen te magad is sérültté válhatsz.

A kiömlött, ruhára került maróanyagokba könnyen beleléphetsz, könnyen hozzáérhetsz és segítés helyett te magad is segítségre szorulsz majd. Fontos, hogy tudd, a hagyományos gumikesztyű nem véd a maróanyagok ellen, ezekhez speciális védőfelszerelést kell használni.

Vízbe fulladás

Ha legközelebb vízbe fulladásról hallasz, figyelj! Nem ritka, hogy két személy fullad egyszerre vízbe. Ennek az oka egyszerű. A vízből mentés komoly ismereteket és tapasztalatot igényel, a pánikban lévő fuldokló ugyanis ösztönösen átkulcsolja a segélynyújtót, így a segítségnyújtó hirtelen áldozattá válik. Nyugodt szívvel csak azt tanácsolhatjuk, ne próbálj meg vízben fuldoklót megmenteni! Próbálkozz a partról vagy többedmagaddal siess a segítségére!

(Marsi Zoltán oktatás- és egészségfejlesztési szakértő)